«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά, όμως οι προοπτικές εξαρτώνται από την πανδημία και το ρυθμό των εμβολιασμών… Η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας. Η Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό και τη φιλοξενία».
Με την τοποθέτηση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ, αιτιολόγησε την μετριοπαθή στάση που κράτησε το συμβούλιο απέναντι στα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Κοινώς, ναι μεν η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει και ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωθώντας ανοδικά και τις τιμές, όμως η πανδημία και η Δέλτα μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, επομένως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομίες και τις αγορές, έως ότου είναι βέβαιο πως τα πράγματα δεν θα ανατραπούν. Μέχρι πότε, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, γεγονός μάλλον καθησυχαστικό για τις αγορές ειδικά όσον αφορά την έναρξη του tapering που, ευτυχώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα!
«Ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζουμε φυσικά αλλάζει, το Δεκέμβριο του 2021 θα προσθέσουμε άλλο ένα χρόνο, άρα θα υπάρχει προσαρμογή».
Εξάλλου, ούτε η αγορά εργασίας ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς. «Συνολικά περιμένουμε πως η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ανεργία ωστόσο θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα». Μπορεί άλλωστε η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την αμερικανική Federal Reserve, να μην περιλαμβάνει στους στρατηγικούς της στόχους την «πλήρη απασχόληση», όμως δεν αγνοεί συνολικά τα οικονομικά δεδομένα των αγορών και άρα και την εικόνα στην αγορά εργασίας.
Ο πληθωρισμός
Με το δείκτη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη να έχει «πιάσει» το 2% το Μάιο, πριν κατέβει και πάλι στο 1,9% τον Ιούνιο, το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων προφανώς βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Το συμβούλιο στο ανακοινωθέν του άφησε σαφές περιθώριο για ευελιξία αναφορικά με το συμμετρικό 2%, με βάση και τη νέα στρατηγική της Τράπεζας που θέλει τον πληθωρισμό στο 2%, αντί για «κοντά αλλά κάτω από το 2%».
Πραγματικά, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού παραμένουν περιορισμένες παρά την αναμενόμενη «ισχυρή ανάπτυξη» στην οικονομία της Ευρωζώνης, κατά το τρίτο τρίμηνο. Επεσήμανε, εξάλλου, πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου οι επιπτώσεις από την πανδημία (ειδικά υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Δέλτα) στον πληθωρισμό εξανεμιστούν.
Οι διαφωνίες
Βέβαια, διαφωνίες μέσα στο συμβούλιο υπάρχουν και η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ το παραδέχτηκε, όμως ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο guidance ελήφθησαν «με αυξημένη πλειοψηφία», σε αντίθεση με την ομόφωνη στήριξη της νέας στρατηγικής που υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ.
Η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να εξηγήσει ποιοι ακριβώς διαφώνησαν και για ποιο κομμάτι της συζήτησης, όμως είναι ευρύτατα γνωστό πως πολλά στελέχη και τραπεζίτες από το λεγόμενο «σκληροπυρηνικό» μπλοκ είχαν αφήσει το τελευταίο διάστημα αιχμές για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και σίγουρα τη διακοπή του από το Μάρτιο του 2022.
Όμως, το ανακοινωθέν αντιθέτως κάνει λόγο για αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, διευκρινίζοντας συνάμα πως το PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, «έως ότου το συμβούλιο κρίνει πως η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει»!
Latest News
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street