
«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά, όμως οι προοπτικές εξαρτώνται από την πανδημία και το ρυθμό των εμβολιασμών… Η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας. Η Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό και τη φιλοξενία».
Με την τοποθέτηση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ, αιτιολόγησε την μετριοπαθή στάση που κράτησε το συμβούλιο απέναντι στα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Κοινώς, ναι μεν η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει και ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωθώντας ανοδικά και τις τιμές, όμως η πανδημία και η Δέλτα μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, επομένως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομίες και τις αγορές, έως ότου είναι βέβαιο πως τα πράγματα δεν θα ανατραπούν. Μέχρι πότε, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, γεγονός μάλλον καθησυχαστικό για τις αγορές ειδικά όσον αφορά την έναρξη του tapering που, ευτυχώς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα!
«Ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζουμε φυσικά αλλάζει, το Δεκέμβριο του 2021 θα προσθέσουμε άλλο ένα χρόνο, άρα θα υπάρχει προσαρμογή».
Εξάλλου, ούτε η αγορά εργασίας ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς. «Συνολικά περιμένουμε πως η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ανεργία ωστόσο θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα». Μπορεί άλλωστε η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την αμερικανική Federal Reserve, να μην περιλαμβάνει στους στρατηγικούς της στόχους την «πλήρη απασχόληση», όμως δεν αγνοεί συνολικά τα οικονομικά δεδομένα των αγορών και άρα και την εικόνα στην αγορά εργασίας.
Ο πληθωρισμός
Με το δείκτη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη να έχει «πιάσει» το 2% το Μάιο, πριν κατέβει και πάλι στο 1,9% τον Ιούνιο, το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων προφανώς βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Το συμβούλιο στο ανακοινωθέν του άφησε σαφές περιθώριο για ευελιξία αναφορικά με το συμμετρικό 2%, με βάση και τη νέα στρατηγική της Τράπεζας που θέλει τον πληθωρισμό στο 2%, αντί για «κοντά αλλά κάτω από το 2%».
Πραγματικά, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού παραμένουν περιορισμένες παρά την αναμενόμενη «ισχυρή ανάπτυξη» στην οικονομία της Ευρωζώνης, κατά το τρίτο τρίμηνο. Επεσήμανε, εξάλλου, πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου οι επιπτώσεις από την πανδημία (ειδικά υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Δέλτα) στον πληθωρισμό εξανεμιστούν.
Οι διαφωνίες
Βέβαια, διαφωνίες μέσα στο συμβούλιο υπάρχουν και η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ το παραδέχτηκε, όμως ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο guidance ελήφθησαν «με αυξημένη πλειοψηφία», σε αντίθεση με την ομόφωνη στήριξη της νέας στρατηγικής που υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ.
Η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να εξηγήσει ποιοι ακριβώς διαφώνησαν και για ποιο κομμάτι της συζήτησης, όμως είναι ευρύτατα γνωστό πως πολλά στελέχη και τραπεζίτες από το λεγόμενο «σκληροπυρηνικό» μπλοκ είχαν αφήσει το τελευταίο διάστημα αιχμές για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και σίγουρα τη διακοπή του από το Μάρτιο του 2022.
Όμως, το ανακοινωθέν αντιθέτως κάνει λόγο για αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, διευκρινίζοντας συνάμα πως το PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, «έως ότου το συμβούλιο κρίνει πως η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει»!


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση