Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός προγράμματος καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία του «έξυπνου εργοστασίου τσιμέντου του μέλλοντος». Στις καινοτομίες περιλαμβάνονται η χρήση αυτόνομων αλγορίθμων για τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της γραμμής παραγωγής, σε πραγματικό χρόνο.
Η χρήση αυτών των αλγορίθμων, επιτρέπει την καταγραφή, οργάνωση, μελέτη και αξιοποίηση μεγάλου όγκου λειτουργικών δεδομένων (big data) που προέρχονται από χιλιάδες ειδικούς αισθητήρες ενσωματωμένους στον εξοπλισμό των εργοστασίων και αποφέρει ήδη σημαντικά οφέλη, όπως: ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και βελτίωση της παραγωγικότητας έως και 10%.
Η ανάπτυξη αυτών των ψηφιακών λύσεων είναι δυνατή μέσω της αξιοποίησης των υποδομών λήψης και ανάλυσης big data του Ομίλου και αποτελούν μια μοναδική πειραματική προσέγγιση για τη δημιουργία προγνωστικών λύσεων, βάσει των αλγορίθμων που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά της διαδικασίας παραγωγής του τσιμέντου.
Επίσης, η ταχεία υλοποίηση των λύσεων σε όλα τα εργοστάσια του Oμίλου επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας ευέλικτης εφαρμογής και προσαρμογής των ψηφιακών εργαλείων στις ιδιαιτερότητες κάθε εργοστασίου, που βασίζεται στο συνδυασμό της γνώσης των εμπειρογνωμόνων της διαδικασίας παραγωγής τσιμέντου (domain experts), των επιστημόνων δεδομένων (data scientists), των μηχανικών δεδομένων (data engineers) και των ειδικών δημιουργίας ολοκληρωμένων λύσεων (integrators).
Η χρήση των αλγορίθμων βελτιστοποίησης ξεκίνησε στον Τιτάνα ήδη από το 2017 στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Pennsuco των ΗΠΑ και αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόστηκαν στην παραγωγή τσιμέντου παγκοσμίως. Η μέθοδος ξεκινά να εφαρμόζεται τώρα και σε εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στη βιομηχανική παραγωγή, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενισχύοντας την αποδοτικότητα της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας του και βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών του.
Latest News
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το θηριώδες ποσό που εξασφάλισε η startup που ανταγωνίζεται την OpenAI
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic πλησιάζει σε συμφωνία για να συγκεντρώσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Επένδυση 11 δισ. από την AWS για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Mega deal για τις ανάγκες της ΑΙ - Σε πορεία συγχώνευσης Getty Images και Shutterstock
Ο Craig Peters, CEO της Getty θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της νέας συνδυασμένης επιχείρησης αξιας 3,7 δισ. δολ. - Υπολογίζουν σε συνέργειες μεταξύ 150 και 200 εκατ. δολ.
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις startup τεχνητής νοημοσύνης το 2024
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για startup επιχειρήσεις αυξήθηκε το περασμένο έτος, κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με το 2023
Νέα πανίσχυρα gaming chips με τη χρήση ΑΙ ανακοίνωσε η Nvidia
Η Nvidia ανέφερε ότι τα τσιπ της σειράς RTX 50 θα υποστηρίζουν μια δυνατότητα που ονομάζεται DLSS 4 που χρησιμοποιεί AI
Αύξηση κατά 15% το 2025 στην παραγωγή ημιαγωγών με κινητήρια δύναμη την AI
Η IDC αναμένει διψήφια ανάπτυξη για την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών το 2025, αλλά η βιομηχανία θα πρέπει να πορευτεί σε πολλαπλές μεταβλητές