Η Ελλάδα, για την οποία βάση της πρόβλεψης του περασμένου Ιουνίου, αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ 6,5% εφέτος και 3,6% το 2022, οδεύει προς μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την ερχομένη διετία, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης, τη συνέχιση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης καθώς και την εκταμίευση των πόρων της Ε.Ε, επισημαίνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, οποίος στοχεύει στα επόμενα 1-2 χρόνια να ενσωματωθεί στο γκρουπ των 4 μεγάλων οίκων, που λαμβάνει σήμερα υπόψη της η ΕΚΤ.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, αναγνωρίζει, όπως επισημαίνει, τον κίνδυνο για την οικονομία από την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο. Παρόμοια με πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα έχουν φτάσει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και η θνησιμότητα έχει παραμείνει μέχρι στιγμής χαμηλή, με το 45% των Ελλήνων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς την Ελλάδα, παρατηρεί ο Dennis Shen που υπογράφει την έκθεση του οίκου, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζει μάλιστα πως τα τουριστικά έσοδα κινήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 στο 6,7% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 27,3% λίγο πριν από την κρίση.
Οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους πάντως μπορούν από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021, ενώ δείκτες όπως των προμηθειών, του οικονομικού κλίματος, της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων έχουν δώσει θετικά σήματα για την πορεία του ΑΕΠ.
Έτσι, παρά την αδυναμία στα διεθνή ταξίδια, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να υποστηριχθεί φέτος από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης, απόρροια και της χαμηλής βάσης σύγκρισης σε σχέση με το 2020.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ως ποσοστό του ΑΕΠ), κάτι που θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη στη χώρα, μέσω των υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, αν και ιστορικά η Ελλάδα, δεν έχει καλό προηγούμενο στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ.
Επισημαίνει επίσης την στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ, η οποία σχεδιάζει να αποχωρήσει από την έκτακτη πολιτική στήριξης που εφάρμοσε λόγω της πανδημίας ( πρόγραμμα PEPP) το 2022, ενώ ενδέχεται να επιδιώξει την ταυτόχρονη αύξηση των αγορών υπό το κλασικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PSPP) ώστε να εξασφάλιση την ομαλή μετάβαση και για τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης κατά το ξεκίνημα της ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει η ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογών στους όρους συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων μέσω μίας ρύθμισης που θα ξεπερνά το σκόπελο της μη απόκτησης ακόμη της «επενδυτικής βαθμίδας» από την χώρα.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν