Είναι ένα «ολυμπιακό στοίχημα» χωρίς προηγούμενο. Την Παρασκευή αρχίζουν στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε μία εποχή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ τα κρούσματα στην Ιαπωνία συνεχώς αυξάνονται. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι διοργανωτές είχαν ήδη αναβάλει για έναν χρόνο τους Αγώνες, που αρχικά προγραμματίζονταν για το καλοκαίρι του 2020. Τώρα ελπίζουν ότι μόλις ανάψει η ολυμπιακή φλόγα θα κυριαρχήσει το αγωνιστικό ενδιαφέρον και θα κοπάσουν οι συζητήσεις για το νόημα μίας τόσο σημαντικής διοργάνωσης σε καιρούς πανδημίας. «Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο δείχνουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον» δηλώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ.

Όμως αυτή η διοργάνωση θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Ο τηλεοπτικός φακός θα απαθανατίσει μονομαχίες χωρίς θεατές και ολυμπιονίκες με χειρουργική μάσκα. Οι τηλεθεατές θα παρακολουθούν τα ανακοινωθέντα για νέα κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό με το ίδιο ενδιαφέρον που διαβάζουν την κατάταξη των μεταλλίων. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο, έπλεξε το εγκώμιο των διοργανωτών, λέγοντας ότι έκαναν «ό,τι ήταν δυνατόν για να διοργανωθούν ασφαλείς αγώνες». Ο ίδιος ωσόσο εκτιμά ότι μέχρι την τελετή λήξης των Αγώνων, στις 8 Αυγούστου, θα καταγραφούν άλλα 100.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο. Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί Ιάπωνες διερωτώνται αν είναι πράγματι τόσο καλή ιδέα να συρρεύσουν στη χώρα τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Θα χάναμε μία ολόκληρη γενιά αθλητών»

Για τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ο αντίλογος είναι σαφής και πειστικός: «Αν ακυρώναμε τους Αγώνες, θα χάναμε μία ολόκληρη γενιά νέων αθλητών», λέει ο γερμανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι πολλοί αθλητές προετοιμάζονται για χρόνια ολόκληρα με στόχο και σημείο αναφοράς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει άλλωστε και ο ίδιος προσωπική, πικρή εμπειρία για το τι σημαίνει η αποχή από αυτούς τους Αγώνες: ενώ το 1976 αναδείχθηκε στο Μόντρεαλ χρυσός ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, το 1980 αναγκάστηκε να απέχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση λόγω της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Αυτή η εμπειρία έχει σημαδέψει τον Τόμας Μπαχ μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν βέβαια και τεράστια οικονομικά συμφέροντα που συνηγορούν υπέρ της διοργάνωσης: μόνο τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι χορηγίες συνεισφέρουν πάνω περισσότερα από τρία διεσκατομμύριατα ευρώ στα ταμεία της ΔΟΕ. Από αυτό το ποσό, το 90% διοχετεύεται στις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και σε αθλητικές ομοσπονδίες. «Υπάρχει πλέον ένα παγκόσμιο δίκτυο χορηγιών για τον αθλητισμό, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων» εξηγεί ο Άλφονς Χέρμαν, πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Συνομοσπονδίας (DOSB).

Το παρών για τη Γερμανία δίνουν στο Τόκιο 430 αθλητές και αθλήτριες και ο Χέρμαν επισημαίνει ότι, αυτή τη φορά, το πρώτο που μετράει δεν είναι τα μετάλλια που θα πάρουν, αλλά το αν θα γυρίσουν σώοι και αβλαβείς από τη διοργάνωση. Στο Τόκιο το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 339 απονομές μεταλλίων σε 32 διαφορετικά αθλήματα. Για πρώτη φορά συμμετέχει το καράτε, ενώ επιστρέφει στο πρόγραμμα το μπέιζμπολ αι το σόφτμπολ.

Πιο «θηλυκοί» οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Για πρώτη φορά σε αυτή τη διοργάνωση σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες. Μία γυναίκα βρίσκουμε και στο τιμόνι της οργανωτικής επιτροπής. Πρόκειται για την Σέικο Χασιμότο, η οποία πάντως ανέλαβε τη θέση αυτή μετά τον Γιοσίρο Μόρι, που παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο, κατηγορούμενος για σεξιστική συμπεριφορά. Η Χασιμότο ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των θεατών από τους Αγώνες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Toyota και η Panasonic, αποστασιοποιήθηκαν από τη διοργάνωση.

Παρά τις εισηγήσεις που έλαβε περί του αντιθέτου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσοχίντε Σούγκα επέμεινε στη διοργάνωση των Αγώνων. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτή τη διοργάνωση» φρονεί ο ίδιος. Τον συνδέουν πλέον κοινά συμφέροντα με τον γερμανό Τόμας Μπαχ, ο οποίος επισημαίνει ότι την Παρασκευή «θα επικρατεί φορτισμένη ατμόσφαιρα» κατά την είσοδο των 205 αποστολών στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport