Το απόλυτο 100άρι καταγράφει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη για τη διάθεση των συχνοτήτων πάνω στις οποίες θα πατήσει η ανάπτυξη των δικτύων 5G. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η χώρα μας κάλυψε τη μικρή απόσταση που τη χώριζε από την κορυφή της κατάταξης και έπιασε το 100% της πρώτης θέσης. Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της Ε.Ε. που έχουν ολοκληρώσει πλήρως την εκχώρηση του φάσματος για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.
Η Ελλάδα περνά λοιπόν στην εποχή του 5Gπολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε στο 45,8% στα τέλη Ιουνίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της iDATE, που περιλαμβάνονται στο τριμηνιαίοreportτου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (European 5G Observatory). Σημειώνεται ότι στο αμέσως προηγούμενο reportο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 38,7%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας μελέτης, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Φινλανδία είναι οι μόνες χώρες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος όσον αφορά τις pioneer bands, δηλαδή τις φασματικές περιοχές των 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz. Αποκαλούνται έτσι, διότι είναι οι μπάντες συχνοτήτων που δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Πολύ κοντά στο να πιάσουν το 100% βρίσκονται η Δανία και η Σλοβενία, ενώ ποσοστά άνω του 60% πιάνουν η Κύπρος, η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Σλοβακία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία και η Πολωνία, όπου το ποσοστό ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι μηδενικό. Επίσης, στην Πορτογαλία και στη Λιθουανία, όπως σημειώνεται, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G.
Από τη μελέτη προκύπτει πως, όσον αφορά στην περιοχή των 3,6 GHz, το ποσοστό ολοκλήρωσης της εκχώρησης φάσματος στη χώρα μας βρίσκεται στο 98%. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν δεσμευτεί περίπου 10 MHz φάσματος προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για πιλοτικές δοκιμές από εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν το fund Φαιστός, το οποίο έχει συσταθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός ολόκηρου οικοσυστήματος γύρω από το 5G.
Η κούρσα της εμπορικής διάθεσης τους 5G
Στη χώρα μας και οι τρεις πάροχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και 7 μήνες την εμπορική διάθεση του 5G. Αρχικά, η Cosmote ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες 5G από τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας του φάσματος, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με ταχύτητες που ξεπερνούν το 1Gbpsσε ορισμένες περιοχές. Τον Μάρτιο το δίκτυο 5G της εταιρείας επεκτάθηκε σε 17 πόλεις. Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει την κάλυψη σε πάνω από το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021.
Τον ίδιο μήνα ξεκίνησε την εμπορική διάθεση του 5G στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η Wind, ενώ η κάλυψη άλλων μεγάλων πόλεων αναμένεται μες το 2021. Η κάλυψη πληθυσμού με 5G αναμένεται να υπερβεί το 60% εντός 3 ετών. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2021 και η Vodafone Greece σε περιοχές επίσης των δύο μεγάλων πόλεων, με την κάλυψη να αναμένεται να φτάσει στο 40% του πληθυσμού ως τον Μάρτιο του 2022.
Βάσει των αδειών που έχουν οι εταιρείες κινητής, η υποχρέωση τους είναι να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και στο 90% στην επόμενη εξαετία. Στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα.
Τι γίνεται στον κόσμο;
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021, υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, εκτός Ευρώπης, το 5G προχωρά με ταχείς ρυθμούς, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του European 5G Observatory. Εκτιμάται ότι στα τέλη Ιουνίου υπήρχαν περίπου 180 φορείς εκμετάλλευσης που παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες 5G παγκοσμίως.
Στα τέλη Μαΐου, είχαν ήδη ανακοινωθεί περισσότερες από 820 συσκευές 5G παγκοσμίως από 128 διαφορετικούς προμηθευτές. Από αυτές περί τις 511 διατίθενται στο εμπόριο, έχοντας υπερτριπλασιαστεί, όπως σημειώνει η έκθεση, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Η αύξηση δε που παρουσίασαν κατά το τελευταίο τρίμηνο ανήλθε σε 42% γεγονός που δείχνει μια αυξανόμενη δυναμική στην οικοδόμηση του οικοσυστήματος.
Latest News
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα