Λιγότερες ώρες κατά 12% εργάστηκαν επισήμως οι Ευρωπαίοι το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη Eurostat, αποδίδεται στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, η οποία ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να έχουν διαστήματα παύσης από την εργασία τους.

Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στη μείωση των ωρών εργασίας, με ποσοστό 19,7%, με την Ισπανία πολύ κοντά, με -19,5% και την Πορτογαλία και την Ιταλία με -19%.

Οι χώρες της ΕΕ με τη μικρότερη διαφοροποίηση, σε ποσοστό κάτω από 5%, ήταν η Φινλανδία (-4,4%), η Δανία και το Λουξεμβούργο (και οι δύο -4,1%) και οι Κάτω Χώρες (-3,2%).

Περισσότεροι άνθρωποι εργάστηκαν λιγότερες ώρες

Στο σύνολο της ΕΕ, 26,9 εκατομμύρια απασχολούμενοι εμφανίζονται να έχουν εργαστεί λιγότερο από τις συνήθεις ώρες τους το 2020. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 24,4 εκατομμύρια.

Ο βασικός λόγος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από αυτόν που γνωρίσαμε στην Ελλάδα ως αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Ο αριθμός των «προσωρινών απολύσεων», κατά την ευρωπαϊκή ορολογία, αυξήθηκε από 500.000 το 2019, σε 3,9 εκατομμύρια το 2020.

Επιπλέον, 5,8 εκατομμύρια άτομα εργάστηκαν λιγότερες ώρες από το συνηθισμένο για άλλους λόγους το 2020, που περιλαμβάνουν κυρίως γονική και ειδική άδεια, εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 4,7 εκατομμύρια.

Βεβαίως, η στατιστική έρευνα κατέγραψε και εκείνους οι οποίοι έκαναν υπερωρίες το 2020 και, σύμφωνα με τη Eurostat, ήταν λιγότερο σε σύγκριση με το 2019.

Οι εργαζόμενοι που έκαναν υπερωρίες μειώθηκε από 7,3 εκατομμύρια το 2019 σε 5,8 εκατομμύρια το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Αυξήσεις από Lidl, απολύσεις από HMV – Η αγορά αντιδρά στον προϋπολογισμό των Εργατικών
Διεθνή |

Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ

Ο ιδιοκτήτης της HMV λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι "κακά νέα" ενώ το αφεντικό της Lidl στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι ο πληθωρισμός προϊόντων είναι "αναπόφευκτος" παρά την επιστροφή στα κέρδη