Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ένα νέο σκάνδαλο με φέτα μαϊμού που εξήχθη από την Ελλάδα σε Σουηδία και Γερμανία, αμαυρώνει τη φήμη του ενός από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας.
Μετά από καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρείας -και όχι εξαιτίας των ελέγχου των αρμόδιων αρχών, όπως θα έπρεπε- ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο της Σουηδίας εντόπισε «φέτα ΠΟΠ», την οποία εξήγαγε μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας στη σκανδιναβική χώρα, χωρίς σταγόνα αιγοπρόβειου γάλακτος!
Υπενθυμίζεται ότι η φέτα ΠΟΠ, παρασκευάζεται είτε από 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε από αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο.
Στη νέα περίπτωση νοθείας, τη «φέτα» με το όνομα BABA FARM, που τελικά αποδείχθηκε «σκέτο λευκό τυρί», έστειλε προς εξέταση στο σουηδικό εργαστήριο η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, η οποία εισάγει και διακινεί μεσογειακά προϊόντα. Η φέτα που εισάγει από την Ελλάδα η εν λόγω εταιρεία διακινείται με την επωνυμία ΖΕΤΑ κυρίως στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως της Γερμανίας.
Την προηγούμενη φορά, στην περίπτωση της τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, είχε διοχετευτεί στη Γερμανία «φέτα» με περιεκτικότητα 50% έως 80% σε αγελαδινό γάλα, με την τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο «τεχνικό λάθος εξ αμελείας δίχως την ύπαρξη δόλου».
Ποια είναι η εταιρεία
Το όνομα της εταιρείας, είναι γνωστό στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ωστόσο έως ότου δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δεν το κοινοποιεί.
Το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου της εν λόγω γαλακτοβιομηχανίας πραγματοποιείται στις αγορές του εξωτερικού.
Από τα 54 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις του 2019, σύμφωνα με τον τελευταίο της ισολογισμό, τα 43,6 αφορούσαν εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες.
Για άλλη μια φορά «το μαχαίρι στο κόκκαλο»
«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο», δήλωσε μέσω δελτίου τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος στη νέα παραπομπή στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ, υπόθεσης που αφορά σε διαπιστωμένες παρατυπίες στη φέτα ΠΟΠ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι έλεγχοι στα τρόφιμα και ειδικά στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν προτεραιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και αυτό φάνηκε τόσο στους ελέγχους στην αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα που ήταν δεκαπλάσιοι από άλλες χρονιές, όσο και από τους ελέγχους σε εμβληματικά για τη χώρα μας προϊόντα σε αγορές του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα με βάση τα πορίσματα ελέγχου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ επιχείρηση για αποδιδόμενες σε αυτή παραβάσεις των διατάξεων για την «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» (μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση και πώληση ανώριμου προϊόντος).
Ανάλογοι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.
Πάνω από 100 υποθέσεις
Ωστόσο οι πρόσφατες υποθέσεις δεν είναι οι μοναδικές. Περισσότεροι από 100 φάκελοι εταιρειών που έχουν πουλήσει παραποιημένη φέτα βρίσκονται στα γραφεία του αρμόδιου υπουργείου, με επιχειρηματίες του μεταποιητικού τομέα γάλακτος και της πρωτογενούς παραγωγής να ζητούν θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων πριν τα προϊόντα φτάσουν στα ράφια των ξένων αλυσίδων.
Όπως είχε τονίσει προ μηνός η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, πολιτική βούληση του υπουργείου είναι οι υποθέσεις των αθέμιτων πρακτικών που έφτασαν στο ΥΠΑΑΤ εδώ και χρόνια, να ξεστοκαριστούν και να αρχίσουν με ταχείες διαδικασίες να εκδικάζονται, «και ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του…».
Περισσότερες εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές
Η αποκάλυψη της νέας περίπτωσης νοθείας έρχεται σε μια εποχή που οι εξαγωγές της φέτας καλπάζουν, τουλάχιστον σε ποσότητα, γιατί οι τιμές ακολουθούν διαφορετική πορεία.
Παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ που σημειώνονται σε ότι αφορά στις ποσότητες φέτας που εξάγονται (80.843 τόνοι το 2020 έναντι 73.459 το 2019, 67.282 το 2018 και 59.414 το 2017) η αξία τους βαίνει μειούμενη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή εξαγωγής το 2020 ήταν χαμηλότερη 10% σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή εξαγωγής το 2020 διαμορφώθηκε σε 5,23 ευρώ ανά κιλό έναντι 5,80 ευρώ ανά κιλό τρία χρόνια πριν.
Να σημειωθεί πως άνω του 60% της συνολικής παραγωγής φέτας στη χώρα εξάγεται (61,6% το 2019 και 63,5% το 2020), με τις ευρωπαϊκές αγορές να έχουν τη μερίδα του λέοντος.
Πρώτη με διαφορά είναι η αγορά της Γερμανίας, η οποία απορροφά σχεδόν το 1/3 των εξαγωγών φέτας, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Latest News
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Μειώνει τα ασφάλιστρα υγείας η Interamerican
Ο μέσος όρος της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων προγραμμάτων υγείας διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξεως του 50% του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ
Ίδρυση αστικού συνεταιρισμού μέσα από την e-υπηρεσία μιας «στάσης»
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Εθνική Ασφαλιστική: Προσαρμογή προς τα...κάτω στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας - Στο 7% η αύξηση
Η Εθνική Ασφαλιστική υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρίας στην διασφάλιση του οφέλους των ασφαλισμένων
Κορυφαία επιλογή της BofA η Eurobank - Οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες [γραφήματα]
Μετά από βελτιωμένη καθοδήγηση σχετικά με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, η BofA αναμένει άνοδο των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 7-10%
Μειώνει τις...αυξήσεις και η Generali: Υψηλότερα 6,9% τα ασφάλιστρα υγείας το 2025
Η Generali σημειώνει πως οι αυξήσεις τίθενται σε ισχύ από την 01.01.2025 και έως το τέλος του τρέχοντος έτους
«Ψαλιδίζει» τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας η Eurolife
Η μείωση αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό της τάξεως του 50% του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife
Η Παπουτσάνης μπαίνει στην αγορά των μαλακτικών με τα Aromatics
Τα μπουκάλια της σειράς μαλακτικών της Παπουτσάνης περιέχουν 30% ανακυκλωμένο πλαστικό