Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς όλο και μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη κατατεθεί σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό πέρυσι.
Η επιβράδυνση που παρατηρείται στο ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυξάνει και τις «φωνές» των λογιστών οι οποίοι εκτιμούν πλέον ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Πέντε ημέρες πριν από την πρώτη καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 28 Ιουλίου, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για εξόφληση του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση, πάνω από 1 στους 2 φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους.
Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου και πρέπει να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, τότε στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις.
Ζητούν παράταση
Λογιστές και φορείς ζητούν παράταση των προθεσμιών έως και το τέλος Σεπτέμβρη, αλλά η εξ αντανακλάσεως καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση είσπραξης φόρων εισοδήματος που θα επέφερε μια τέτοια εξέλιξη, συνιστούν τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες απορρίπτει μέχρι τώρα το σχετικό αίτημα το υπουργείο Οικονομικών.
Χθες με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.
Όπως επισημαίνει, ο αριθμός των μέχρι τώρα δηλώσεων που έχουν υποβληθεί καταδεικνύει ότι είναι ανέφικτη η υποβολή των υπόλοιπων δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Σε ερωτήματα που δέχεται συχνά για το αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 52,68% των εκκαθαριστικών (2,15 εκατ.) είναι μηδενικά, το 17,23% πιστωτικά και το 30,9% χρεωστικά, με το μέσο φόρο που πρέπει να καταβληθεί να ανέρχεται σε 744,5 ευρώ.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, φέτος σημαντικό ποσοστό από τους Έλληνες φορολογούμενους θα πληρώσουν πολύ λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.
Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας το 2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αποτελούν βασικές αιτίες για τα υψηλά ποσοστά εκκαθαριστικών τα οποία είναι είτε μηδενικά είτε με επιστροφή φόρου. Ε
ίναι χαρακτηριστικό ότι φέτος :
- Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
- Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
- Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
- Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)