H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε χθες στους υπεύθυνους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών με πολυδιάστατη δράση (MDBs) να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κινητοποίηση ουσιαστικά περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την υποστήριξη των στόχων μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Γέλεν, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα Τζον Κέρι, αλλά και οι υπεύθυνοι των μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών, συζήτησαν τρόπους για «να μεγιστοποιηθεί» το ιδιωτικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής και την επαναξιολόγηση των εσωτερικών πρωτοβουλιών της τράπεζας, αλλά και των πρακτικών της προς την ίδια κατεύθυνση.
«Η υπουργός Γέλεν ενθάρρυνε τις αναπτυξιακές τράπεζες να αυξήσουν την προσοχή τους στην κλιματική προσαρμογή, κυρίως μέσω δράσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για την υλοποίηση φιλόδοξων μέτρων μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων και για την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Πρωτοβουλίες
Η Γέλεν θα συγκαλέσει πάλι την αναφερόμενη ομάδα «για να συζητήσει συγκεκριμένα σχέδια τον Οκτώβριο» στο περιθώριο των ετήσιων διασκέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Μεταξύ των εν δυνάμει πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν και οι κινήσεις των τραπεζών πέραν των παραδοσιακών χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες στην ανάπτυξη αγορών πράσινων ομολόγων, αλλά και στη δημιουργία «πλαισίων διευκόλυνσης» για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων για το κλίμα.
Εκτός του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους τραπεζικούς οργανισμούς που συμμετείχαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβάνονταν η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα Ασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως επίσης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Επείγουσα δράση
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς έγραψε στο Twitter ότι έγινε «μία καλή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή» στη διάρκεια της συνάντησης. «Μία αίσθηση επείγουσας δράσης για το κλίμα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της μετάβασης, της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα για την άμβλυνση των συνεπειών και την προσαρμογή» στις νέες συνθήκες.
Η Γέλεν είχε δηλώσει στη σχετική με το κλίμα διάσκεψη της G20 που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία ότι θα ζητούσε από τους θεσμούς «να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα» και να υποστηρίξουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για να μειώσουν της βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Γέλεν ρωτήθηκε από το Reuters σε μία συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα αν θα κατευθύνει τις αρμόδιες αναπτυξιακές τράπεζες για τον τερματισμό της χρηματοδότησης προγραμμάτων ορυκτών καυσίμων και απάντησε: «Νομίζω ότι η πιθανή θέση μας θα είναι ότι εκεί που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές δε θα εγκρίνουμε σίγουρα τον άνθρακα –εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα– και θα έχουμε μία ισχυρή προτίμηση για προγράμματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον».
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα