
Η δοκιμή της Αγγλίας να ζει με τον κορωνοϊό δεν αποδεικνύεται τελικά και τόσο εύκολη στην καθημερινότητα. Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν και επανέφεραν εικόνες στη χώρα που θυμίζουν την αρχή της πανδημίας με άδεια ράφια και κάποια κλειστά καταστήματα. Αυτή τη φορά όμως όχι λόγω αύξησης της ζήτησης των προϊόντων αλλά εξαιτίας απουσίας απαραίτητων υπαλλήλων για τη μεταφορά και την αποθήκευση.
Το λεγόμενο «pingdemic» για την Αγγλία «ακινητοποιεί» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους βάζοντάς τους σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα ασχέτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την προηγουμένη εβδομάδα πάνω από 600.000 άνθρωποι ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους.
Αυτό βέβαια δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων με κάποιες μάλιστα από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ να καταγράφουν μέχρι και 4% έλλειψη προσωπικού που οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών των καταστημάτων και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις αυτές προσπαθούν να κάνουν έκτακτες προσλήψεις σε μία εποχή που τέτοιοι υπάλληλοι είναι δυσεύρετοι στην Αγγλία λόγω του Brexit.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξαίρεση από την καραντίνα
Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κούασι Κουαρτένγκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ελλείψεις αυτές» με την πλευρά των καταστημάτων όμως να καθησυχάζει τους καταναλωτές παροτρύνοντάς τους «να μην κάνουν υπερβολές στις αγορές τους» καθώς οι προμήθειες υπάρχουν.
Η κρισιμότητα του ζητήματος ανάγκασε χθες την κυβέρνηση Τζόνσον να δημιουργήσει εκτάκτως ένα πρόγραμμα εξαίρεσης από την καραντίνα για 16 κατηγορίες επαγγελμάτων, παρότι από 16 Αυγούστου καταργείται το μέτρο για όλους τους διπλά εμβολιασμένους. Από αυτή την εβδομάδα κιόλας 10,000 υπάλληλοι αποθηκών σουπερμάρκετ και παραγωγής τροφίμων θα εξαιρούνται από την καραντίνα, με την προϋπόθεση όμως να επιδεικνύουν καθημερινά αρνητικό σελφ τεστ για 10 ημέρες.
Από την άλλη εβδομάδα το μέτρο θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλάδους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως στον τομέα της ενέργειας, μεταφορών και συνοριακών ελέγχων. Βέβαια η διαδικασία εκεί θα είναι ακόμα πιο περίπλοκη σε σχέση με τον κλάδο των τροφίμων καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ζητούν άδεια από την κυβέρνηση για κάθε έναν υπάλληλο ξεχωριστά και όχι για ολόκληρο τμήμα μέσω ειδικής αίτησης που θα δικαιολογεί την αναγκαιότητα του υπαλλήλου.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές