
«Βλέπουμε μια διασπορά που διαχέεται σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω των μετακινήσεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια σχετικά ήπια αυξητική πορεία, υπάρχει μια επιβράδυνση στην αύξηση. Η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι ανιχνεύσαμε νωρίς την αυξητική πορεία, κοινοποιήθηκε νωρίς, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι πρέπει να προσέξει, έγιναν πολλά tests και πάρθηκαν και κάποια μέτρα», είπε ο ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο πλαίσιο της εκπομπής Mega Σαββατοκύριακο.
Ελαφρώς πτωτική η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική
«Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική είναι ελαφρώς πτωτική. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε ακόμα σε αυξητική πορεία, ενώ αύξηση έχουμε και στην Κρήτη σε όλες τις περιοχές, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και σε ένα βαθμό και την Πάρο. Στη Μύκονο είμαστε στην αρχή της πτώσης, ενώ σημαντική είναι η πτώση και στη Σαντορίνη», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων, αλλά και το ποιες περιοχές της χώρας διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή.
«Το πρόβλημα είναι ότι όταν πηγαίνουμε κάπου που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από την πανδημία, δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κρατώντας έναν αυτοέλεγχο και μια σύνεση, μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση. Επίσης ο μεγάλος αριθμός των tests βοηθάει να αποφύγουμε τα χειρότερα», πρόσθεσε.
«Θα φτάσουμε τις 3.500 κρούσματα γύρω στις 15 Αυγούστου»
Κάνοντας μια πρόβλεψη για τον Αύγουστο, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι «Όπως πηγαίνουμε τώρα, θα φτάσουμε το μάξιμουμ στα 3500 κρούσματα, γύρω στις 10-12-15 Αυγούστου. Το τι θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Αν προχωρήσουμε πιο γρήγορα στους εμβολιασμούς, οι πιθανότητες είναι ότι θα οδηγηθούμε σε πτώση».
«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Δέλτα, σε πάνω από 50% των δειγμάτων, το ίδιο ισχύει και για τους υπολογισμούς μας. Είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος, τέλος, στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τουριστικούς προορισμούς είναι η αύξηση των τεστ, ώστε να σταματήσει η αλυσίδα της διασποράς. Υπάρχει και μια ιδέα από μια επιστημονική ομάδα που προτείνουν τη δημιουργία των “τουριστικών φουσκών”, μικρών ομάδων τουριστών που είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ, ώστε να μειωθεί η διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες. Αυτή θα ήταν μια έξυπνη κίνηση, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στις τουριστικές περιοχές. Ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να κάνει στοχευμένα τεστ όχι στις περιοχές που παρατηρείται ήδη αύξηση, αλλά σε εκείνες που παρατηρούνται αυξητικές τάσεις».


Latest News

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Η δικαστής που έριξε στο καναβάτσο τον Μασκ - Αβέβαιο το μέλλον του στο DOGE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους έμπιστους ότι ο ρόλος του Ιλον Μασκ στο υπουργείο DOGE ίσως τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο

«Υψηλό» πρόστιμο για τη Meta από την Τουρκία
Η αμερικανική Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι δεν συμμορφώνεται στις εντολές ελέγχου περιεχομένου εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας