Νέο τοπίο στις συντάξεις διαμορφώνεται από τη Δευτέρα με την πληρωμή των αυξήσεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) και των αναδρομικών (έως 4.400 ευρώ) στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Σε πρώτη φάση θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, ενώ το φθινόπωρο στους παλιούς.
Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (νόμος Βρούτση) θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης, έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Τα αναδρομικά τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019.
Ειδικότερα, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν – εκτός από τις αυξήσεις – τα αναδρομικά στους 60.000 νέους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, όπως αυτά προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση. Ειδικότερα:
- Στις 27 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους νέους (δηλαδή σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου (από 26 έως 29 Ιουλίου).
- Στις 29 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους νέους (δηλαδή σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές ξεκίνησαν από τις 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πριν από την 1η Οκτωβρίου 2019.
Οι παραπάνω συνταξιούχοι είχαν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.
Επισημαίνεται ότι για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλη ημερομηνία θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις και σε άλλη τα αναδρομικά. Η πρώτη πληρωμή, πάντως, είτε τακτική είτε εμβόλιμη, αναμένεται να γίνει με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το κλειδί στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.
Latest News
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
EY Ελλάδος: Η πράσινη φορολογική πολιτική και η συμπεριφορική φορολογία
Η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη
Σε 2 ημέρες ολοκληρώθηκαν 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών από την ΑΑΔΕ
Με την ενεργοποίηση και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, το θέμα με τα εκκρεμή αιτήματα θα αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Έρχονται δώρα και «καμπάνες» - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων - Ολα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για χρέη στην Εφορία
Ευκολότερη η ένταξη στην πάγια ρύθμιση για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις - Πού χρειάζεται προσοχή
Οι φορολογικές δηλώσεις συνοδεύονται με εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους - Τα πρόστιμα
Πότε και πόσο θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας - Τι αλλάζει στις προθεσμίες και τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου - Προσοχή στα στοιχεία των ειδοποιητηρίων