Σε εγρήγορση βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι υγειονομικές αρχές καθώς αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρξει τείχος προστασίας μέχρι το φθινόπωρο.
Το μήνυμα που στέλνουν το Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι… συμπληγάδες της μετάλλαξης Δέλτα και να χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, δεν υπάρχει plan Β και η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για να μη διαταραχθεί η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας. Άλλωστε το μήνυμα που έχει σταλεί είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν ανεμβολίαστους και «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Τα μηνύματα από την κυβέρνηση
Καθημερινά από την κυβέρνηση στέλνουν μηνύματα πώς αποκλείεται νέο lockdown, καθώς δεν έχει άλλες αντοχές η ελληνική οικονομία.
Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι δεν αντέχει νέο lockdown η χώρα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 ο υπουργόςε ανέφερε πως «το lockdown δεν είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Και δεν αντέχει ένα lockdown ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε τα δημόσια οικονομικά. Άλλο όμως το Ταμείο της χώρας».
Όπως εξήγησε «το Ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, είναι σε επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης. Αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή το Ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα. υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες να διοχετεύσεις πόρους για να αυξήσεις το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, γιατί υπάρχουν και οι αγορές, υπάρχουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, την εξαντλούμε χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει τονίσει ότι «μέτρα που να πλήττουν την οικονομία, δεν πρέπει να γίνουν».
«Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τον εμβολιασμό» και έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στους ηλικιωμένους.
«Δεν θα πάρουμε γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία. Δεν είναι στο τραπέζι το γενικό lockdown» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια να κλείσει ξανά η οικονομία καθώς το κράτος δεν αντέχει να χρηματοδοτεί συνεχώς κλειστούς κλάδους, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακάμψουν.
Εξ ου και η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το «όπλο» των εμβολιασμών προκειμένου να δώσει κίνητρα επιτάχυνσης για το τείχος ανοσίας κοντά στο 70% έως τέλος καλοκαιριού, ώστε παράλληλα να προστατευτούν οι πολίτες και να θωρακιστούν οι προσδοκίες της ανάκαμψης.
…και οι ειδικοί
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί επαναφέρουν στο τραπέζι την επιβολή γενικευμένου lockdown.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι.
«O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».
Σε τεντωμένο σκοινί ο προϋπολογισμός
Tο ρευστό σκηνικό στην οικονομία θα προκαλέσει αναταράξεις στο επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θέτοντας σε κίνδυνο τα ορόσημα με βάση τα οποία θα έρχονται οι εισροές των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην χώρα μας.
Ήδη ο προϋπολογισμός κινείται πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό για δαπάνες μόλις 7,6 δις. ευρώ το 2021 που σημαίνει ότι σε περίπτωση απότομης αύξησης αυτού του κόστους από τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν νέα σχέδια δανεισμού από τις αγορές για να μην πέσει η στάθμη των διαθεσίμων κάτω από τα 33 – 34 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο τα πακέτα στήριξης αποσύρονται από το επόμενο έτος με το ταμειακό κόστος για το δημόσιο να υποχωρεί στα 2,079 δισ. ευρώ από 15,611 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων ύψους 13,532 δις. ευρώ με αυτόματη αντίστοιχη συρρίκνωση του ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι για το 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 767 εκατ. ευρώ και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 276 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.
Επιπλέον από το 2022 και έπειτα προβλέπεται σε μόνιμη βάση διατήρηση της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%.
Επιπλέον στα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22% με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, 112 εκατ. ευρώ για το 2023, 125 εκατ. ευρώ για το 2024 και 136 εκατ. ευρώ για το 2025.