Τη δημιουργία ενός «Κεντρικoύ Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Register)» που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών χρέους και την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών προωθεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο του πλάνου που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα ενισχύσει τη διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η οποία ήδη ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα. Συγκεκριμένα, μετά την υλοποίηση και του δεύτερου κύκλου αποαναγνώρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, με τη στήριξητων κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλής ΙΙ», θα υπερβεί τα 70 δισ. ευρώ.

Νομοσχέδιο

Πρόκειται για ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο, εκτιμά ότι με το νέο μητρώο θα ενισχυθεί η διαφάνεια των τιτλοποιημένωνχαρτοφυλακίων, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των επενδυτών στην υπό εξέταση αγορά. Η εξέλιξη αυτή, κατά τον κ. Ζαββό, σε συνδυασμό με τον πτωχευτικό κώδικα, που επιτρέπει στους αποκλεισμένους από τον τραπεζικό δανεισμό να ρυθμίσουν ή να απαλλαγούν από τις οφειλές τους και να συμμετάσχουν εκ νέου στην οικονομική ζωή, θα έχει θετική επίδραση στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Φθηνότερα δάνεια

Σημαντική συμβολή στη μεταπανδημική εποχή θα έχουν και οι τράπεζες, που από καλύτερη θέση, απαλλαγμένες από τα βαρίδια των επισφαλειών, θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εγχώρια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη περίοδο ενεργοποίησης του «Ηρακλής» (Δεκέμβριος 2019 – Απρίλιος 2021), υλοποιήθηκαν τιτλοποιήσεις 31,4 δισ. ευρώ, ενώ τη δεύτερη περίοδο (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), οι συναλλαγές αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα των 30-32 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν οι δείκτες καθυστερήσεων των 4 μεγάλων του κλάδου θα επιστρέψουν σε μονοψήφια επίπεδα, συγκλίνοντας με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ετσι, τα πιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε διεθνείς πηγές ρευστότητας και μπορούν να αντλούν με άνεση κεφάλαια μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τρεις συστημικές τράπεζες που απευθύνθηκαν στις αγορές τούς τέσσερις προηγούμενους μήνες άντλησαν κεφάλαια ύψους 1,60 δισ. ευρώ, με την υπερκάλυψη μάλιστα να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Οι τράπεζες

Το γεγονός αυτό διευκολύνει τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των τραπεζών με δύο τρόπους:

Πρώτον, επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση και ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους κατά τα πρότυπα των σημαντικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι έως το 2025 οι εγχώριοι όμιλοι καλούνται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) για την προληπτική επάρκεια κεφαλαίων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), με τη σταδιακή, μέσω εκδόσεων ομολόγων, δημιουργία των αναγκαίων κεφαλαιακών «μαξιλαριών».

Δεύτερον, ενισχύουν τη ρευστότητά τους με χαμηλότερο κόστος, προς όφελος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Και αυτό διότι θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία επαρκώς και με καλύτερους όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνική Εριουργία: Η πυρκαγιά στο διατηρητέο στα Άνω Πατήσια και η ιστορία της βιομηχανίας
Επιχειρήσεις |

Ελληνική Εριουργία: Η πυρκαγιά στο διατηρητέο στα Άνω Πατήσια και η ιστορία που... αποκάλυψε

Το 1986 ήταν η τελευταία χρονιά λειτουργίας για την Ελληνική Εριουργία - Από τότε οι κτιριακές εγκαταστάσεις έστεκαν αποσβολωμένες στον χρόνο, μέχρι που κάηκαν....

Motor Oil: Ισχυρές αντοχές το 2024 με προσαρμοσμένα EBITDA 995 εκατ. ευρώ – Μέρισμα 1,40 ευρώ ανά μετοχή
Επιχειρήσεις |

Motor Oil: Ανθεκτικότητα το 2024 με EBITDA 995 εκατ. – Προτεινόμενο μέρισμα 1,40 ευρώ/μετοχή

Η Motor Oil ανάρτησε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 – Ανθεκτικότητα παρά τη μείωση των περιθωρίων διύλισης και τη χαμηλότερη παραγωγικότητα λόγω της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο

Νικολακόπουλος (Intralot): Δεν μας επηρεάζουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ – Σημαντικές αγορές Κροατία και Τουρκία
Επιχειρήσεις |

Νικολακόπουλος (Intralot): Δεν μας επηρεάζουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ – Σημαντικές αγορές Κροατία και Τουρκία

O κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ καθώς η εταιρεία συμμετέχει μέσω θυγατρικής σε διαγωνισμούς που διενεργούνται από πολιτειακές κυβερνήσεις