Εκτός από κέντρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας της Αθήνας για νέους και όσους αισθάνονται νέοι, η πλατεία στο Γκάζι, στην Αθήνα, μετατρέπεται σε πλατεία πρότυπο στο κομμάτι της ανακύκλωσης, καθώς έχει μπει σε προοπτική μηδενικών απορριμμάτων, στοχεύοντας σε μείωσή τους σε ποσοστό άνω του 85% εντός λίγου χρόνου.
Ήδη 18 ειδικοί κάδοι διαχωρισμού απορριμμάτων 4 ρευμάτων έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία γύρω από την πλατεία στο Γκάζι, καθώς επίσης και στην πλατεία Κουλούρη και επτά καφέ κάδοι από τον δήμο Αθηναίων συμβάλλουν στην συλλογή των οργανικών απορριμμάτων (τροφίμων) των 79 επιχειρήσεων καφεστίασης και όχι μόνο, που συμμετέχουν στις δράσεις του Zero Waste Future.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά καθώς περίπου 180.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεχθεί και είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν για να δώσουν ζωή σε νέα προϊόντα, ενώ 110.000 πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ενημερωθεί για θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Μάλιστα, αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, καθημερινά ένα κινητό «πράσινο» σημείο και η ομάδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης επισκέπτονται 15 γνωστές πλατείες της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ζυγίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κερδίζουν εκπτωτικά κουπόνια, που μπορούν να αξιοποιήσουν σε μια από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος στο Γκάζι.
Μέσα σε 20 ημέρες πάνω από 5.000 άτομα έχουν ενημερωθεί από το κινητό «πράσινο» σημείο στις γειτονιές της Αθήνας.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλαος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων: «Για εμάς στον Δήμο Αθηναίων το 2021 είναι χρονιά ανακύκλωσης και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα οφέλη είναι καίριας σημασίας. Το πρόγραμμα Zero Waste Future που υλοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με την Coca Cola, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) στο Γκάζι έχει ήδη προσεγγίσει ένα σημαντικό αριθμό πολιτών όλων των ηλικιών, προκειμένου να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων».
«Παράλληλα», σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, «το πρόγραμμα έχει ενισχύσει σημαντικά και την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων από χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων της περιοχής».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας: «η προσδοκία μας, μέσα από πρωτοβουλίες μας αυτή, είναι να ξαναχτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την ανακύκλωση, με απώτερο σκοπό να αυξήσουμε τα ποσοστά μας στην πόλη μας από περίπου στο 2,5% που ήταν το 2019 σε 5% το 2021 και 10% το 2022».
Συνολικά έως σήμερα, μέσα από τις δράσεις της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future η οποία ξεκίνησε το 2018 πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από 510 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεγεί καθώς και περισσότεροι από 480.000 πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση και τη 2η ζωή των πλαστικών απορριμμάτων.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στις αρχές Ιουλίου 2021 σταμάτησε η διακίνηση πολλών πλαστικών μιας χρήσης, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει: α) τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2022, ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής, β) την υποχρεωτική χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε χώρους συνάθροισης πολιτών, γ) την υποχρέωση για χωριστή συλλογή των αποβλήτων τροφίμων στην εστίαση.
Στη χώρα μας πάνω από 110.000 επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο HORECA, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πάνω από το 25% των απορριμμάτων προέρχονται από τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας. Είναι αυτονόητο ότι η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών αναμένεται να είναι καθοριστική στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και τη δραστική μείωση των πλεονασμάτων τροφίμων μέσω της συστηματικής καταγραφής και παρακολούθησης.
Το Zero Waste Future Γκάζι σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην περιοχή και την εκπαίδευση των επαγγελματιών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων HoReCa σε θέματα πρόληψης, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Πλέον το πρόγραμμα έχει περάσει στη δεύτερη φάση υλοποίησής του η οποία θα διαρκέσει ως το τέλος Ιουλίου 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί και στο 2022.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα