
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας επ’ αμοιβή (σ.σ.: φροντιστήρια) στην Κίνα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τη ρυθμιστική εποπτεία μιας βιομηχανίας 120 δισεκατομμυρίων.
Οι νέοι κανόνες που γνωστοποιήθηκαν την Παρασκευή απαγορεύουν την επί πληρωμή διδασκαλία σε βασικά σχολικά μαθήματα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαβίωσης των οικογενειών, στο πλαίσιο της πολιτικής ενθάρρυνσης των ζευγαριών να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Τα νέα προβλημάτισαν τόσο τον κλάδο όσο και τους γονείς οι οποίοι ανησυχούν για το πώς θα επηρεάσουν τα παιδιά τους στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα ιδιωτικά φροντιστήρια θα εγγραφούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και δεν θα χορηγηθούν νέες άδειες.
Επίσης, οι υφιστάμενες διαδικτυακές εταιρείες διδασκαλίας θα υπόκεινται σε περαιτέρω έλεγχο και η επιμόρφωση μετά το σχολείο θα απαγορεύεται κατά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις σχολικές διακοπές, ανέφερε το έγγραφο.
Τα φροντιστήρια με προγράμματα σπουδών θα απαγορεύεται να αντλούν χρήματα από το χρηματιστήριο ή άλλες δραστηριότητες κεφαλαίου, ενώ οι εισηγμένες δεν θα επιτρέπεται να επενδύουν σε τέτοιες εταιρείες.
Έπεσαν οι μετοχές
Οι αλλαγές έθεσαν σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στον τομέα τα τελευταία χρόνια με την προοπτική της συνεχούς ζήτησης στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, επισημαίνει το Reuters.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών του κλάδου κατέγραψαν βουτιά στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη και η πώληση συνεχίστηκε τη Δευτέρα με κάποιες από αυτές να πέφτουν κατά 30%-40%.
Ο σχετικός κλαδικός δείκτης στην Κίνα υποχώρησε έως και 14% τη Δευτέρα.
Η TAL Education Group που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναμένει πως οι νέοι κανόνες θα έχουν «σημαντική αρνητική επίδραση στις υπηρεσίες διδασκαλίας μετά το σχολείο … που με τη σειρά τους ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις λειτουργίες και τις προοπτικές της εκπαίδευσης.
Οι Gaotu Techedu, New Oriental Education & Technology Group, Koolearn Technology Holding, Scholar Education Group και China Beststudy Education Group προέβησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις.
Η Goldman Sachs ανέφερε ότι οι ετήσιοι στόχοι τιμών στις εισηγμένες του κλάδου θα μειωθούν 78% κατά μέσο όρο. Αυτό, σημειώνει, θα προέλθει κυρίως από την απαγόρευση της διδασκαλίας κατά τα σαββατοκύριακα και κατά τις χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, που αποτελούσαν το 80% των εσόδων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Περισσότερο από το 75% των μαθητών ηλικίας από 6 έως 18 ετών στην Κίνα παρακολούθησαν μαθήματα μετά το σχολείο το 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κινεζικής Εταιρείας Εκπαίδευσης, και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua το οποίο επικαλείται ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, τα νέα μέτρα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενός τεράστιου φόρου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα οικονομικά των γονιών τους.


Latest News

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα