
«Όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έτσι και η Ελλάδα υιοθετεί επίσης τον μερικό υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων όμως δεν θέλουν να εμβολιαστούν, τα κίνητρα δεν έχουν λειτουργήσει», αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Με καρότο και εμβόλιο».
Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για το θέμα ήδη από τις αρχές Απριλίου», προειδοποιώντας τότε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας για ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού από το φθινόπωρο.
«Όμως αυτό συνέβη νωρίτερα», παρατηρεί η εφημερίδα, αναφερόμενη στις σχετικές αλλαγές που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ: «η υπουργική κίνηση να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα η απόλυση υπαλλήλων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν πέτυχε, αλλά η αύξηση της πίεσης για εμβολιασμό είναι αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται επίσης για μια αντίδραση στο γεγονός ότι τα κυβερνητικά κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού δεν λειτουργούν».
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς την παροχή κινήτρων από την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση του εμβολιασμού, ενώ σε άλλο σημείο παρατηρεί: «Και στην Ελλάδα η προσφορά εμβολίων υπερβαίνει τη ζήτηση.
Ενώ τον Ιούνιο καθημερινά χορηγούνταν πάνω από 100.000 δόσεις εμβολίων, σήμερα είναι περίπου 70.000 με πτωτική τάση. Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας, δεν έχουν εμβολιαστεί και φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνουν έτσι».
Σύμφωνα με την FAZ: «Δεδομένου ότι τα κίνητρα δεν έγιναν αποδεκτά όπως ήλπιζε, η κυβέρνηση Μητσότακη χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τώρα την τακτική του ‘μαστιγίου-εμβολίου’. Για παράδειγμα, σε δεκάδες πυροσβέστες μονάδας ελέγχου καταστροφών επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά από άρνησή τους να εμβολιαστούν. Επίσης οι έλεγχοι αυστηροποιούνται».
«Θρησκόληπτοι και ακροδεξιοί» Έλληνες αντιεμβολιαστές
Στις αναταραχές που προκλήθηκαν στις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών το περασμένο Σαββατοκύριακο , μεταξύ άλλων χωρών και στην Ελλάδα, αναφέρεται η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesshau.de. Όπως παρατηρεί: «Για την ώρα στην Ελλάδα και την Κύπρο διοργανώνονται διαρκώς διαδηλώσεις κατά των εκστρατειών εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, κάποιες εκ των οποίων καταλήγουν στη βία.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αντιτίθενται στον εμβολιασμό είναι θρησκόληπτοι και ακροδεξιοί. Βγαίνουν στους δρόμους από τότε που η (ελληνική) κυβέρνηση αύξησε την πίεση προς του μη εμβολιασμένους πολίτες ενόψει νέας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων». Η ιστοσελίδα ωστόσο σημειώνει ότι «Και στην Ελλάδα, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού».
Εμβολιασμένοι και αντιεμβολιαστές στη Γερμανία
Με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Καγκελαρίας, στενού συνεργάτη της Μέρκελ και γιατρού Χέλγκε Μπράουν περί λιγότερων ελευθεριών μελλοντικά σε μη εμβολιασμένους και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μπορεί κανείς να το νιώσει ήδη.
Οι εμβολιασμένοι σπανιότερα μεταδίδουν τον ιό, το νέο αυτό κύμα της πανδημίας καθοδηγούν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.
Μόνο με ένα εντυπωσιακό ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφική δύναμη της πανδημίας. Σε λίγους μήνες μπορεί όλα τα μέτρα να αρθούν. Τότε και οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ξανά μια φυσιολογική ζωή. Ο καθένας μας μπορεί να αποφασίσει να περιμένει ως τότε. Όμως (όσοι δεν εμβολιάζονται) είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ως τότε».
Πηγή: DW


Latest News

Βαλκάνια, ξανά μια «τέλεια πυριτιδαποθήκη»;
Από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, έως τη Ρουμανία, στα Βαλκάνια δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής αστάθειας και έξαρσης του εθνικισμού

Αντίστροφη μέτρηση για τη θερινή ώρα - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η θερινή ώρα διαδέχεται τη χειμερινή «κλέβοντας» λίγη από τη βραδινή μας ξεκούραση

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε νυκτερινό κέντρο
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για να μεταφερθούν τραυματίες από την πόλη Κότσανη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Deliveroo: Επιτέλους ανακοινώνει κέρδη - Τέλος στο «Flopperoo» (;)
Η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη από την έναρξη λειτουργίας της, μετά τα δύσκολα χρόνια, που της έδωσαν το παρατσούκλι «Flopperoo»

Οι δημοσκοπήσεις, ο «κανένας» και ο κώδωνας «κινδύνου» στα κομματικά επιτελεία
Οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δημιουργούν «φουρτούνες» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι εσωκομματικές «μουρμούρες» αυξάνονται

Σαρωτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τον Τραμπ -Καταργεί τις βίζες για δεκάδες χώρες
Το σημείωμα του Ντόναλντ Τραμπ απαριθμεί συνολικά 41 χώρες χωρισμένες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες.

Ποιες είναι οι δύο νέες πλατφόρμες που ανοίγουν για το ευρύ κοινό
Πρόκειται για τον Κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης και ζέστη την Κυριακή – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Από το απόγευμα της Κυριακής η αφρικανική σκόνη θα περιοριστεί στα νοτιοανατολικά – Ο καιρός έως και την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ

Ειδικές αποστολές για επτά στελέχη - Η επομένη του ανασχηματισμού
Ο πιο βαθύς ανασχηματισμός από το 2019, που ανακοινώθηκε χθες, συνοδεύτηκε από άγριο παρασκήνιο με καραμπόλες, διλήμματα και… δύσκολες ζυμώσεις έως την τελευταία στιγμή

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν