Η Αμερική έτοιμη να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία πάνω από τα επίπεδα της προ-πανδημίας εποχής
Με το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο πιθανότατα να έχει ξεπεράσει το μέγεθος που είχει πριν από την πανδημία, μια στιγμή ορόσημο για την παγκόσμια ανάκαμψη είναι πιθανή, αναφέρουν οι αναλυτές.
Στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ επέστρεψε πιθανότατα στο μέγεθος που είχε στα τέλη του 2019 συμβάλλοντας στην άνοδο της παγκόσμιας παραγωγής πάνω από το προπανδημικό της επίπεδο για πρώτη φορά.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τη Wall Street Journal εκτιμούν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα δείξουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 8,5% σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση. Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ – η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε ολόκληρη την οικονομία, εποχικώς προσαρμοσμένα – πάνω από το επίπεδο των 19,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019, προτού ο κορωνοϊός οδηγήσει στην αναστολή διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η συνδυασμένη οικονομική παραγωγή των 20 κορυφαίων οικονομιών ξεπέρασε τα προπανδημικά της επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Με τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες μεγάλες οικονομίες να ξεπερνούν αυτό το όριο το δεύτερο τρίμηνο, είναι πιθανό η παγκόσμια παραγωγή να είναι τώρα υψηλότερη από το επίπεδο που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει πιθανώς μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Δέλτα σε ολόκληρη την Ασία απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Τρίτη θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου, δήλωσε την Τετάρτη σε διαδικτυακό σεμινάριο ότι ενώ η πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2021 θα παραμείνει στο 6% για τον Απρίλιο, οι προοπτικές για τις πλούσιες χώρες με ταχεία προγράμματα εμβολιασμού έχουν βελτιωθεί, ενώ οι προοπτικές για τις φτωχές χώρες έχουν εξασθενήσει.
«Παρά το γεγονός ότι, όπως είναι λογικό, η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι σημαντική, αυτό που προβλέπουμε είναι ενδεχόμενη σημαντική ανάκαμψη το 2021», είπε. «Αλλά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου η σύνθεση αυτού του 6% άλλαξε».
Στις ΗΠΑ, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και η ιδιαίτερα σημαντική κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας τροφοδότησαν, την άνοιξη, την οικονομική ανάπτυξη και, πιθανότατα, θα υποστηρίξουν μία σταθερή επέκταση το τρέχον και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από τη Journal.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι ακόμη υψηλότερο έως το τέλος του 2022 από ό, τι προβλεπόταν πριν από την πανδημία, προσθέτει ο ΟΟΣΑ. Αυτή η ισχυρή ανάκαμψη, ωστόσο, είναι απίθανο να σημειωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ή σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συνεχίζει.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνδυασμένη οικονομική παραγωγή των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιστρέψει στα προπανδημικά της επίπεδα κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, μερικές χώρες θα φτάσουν τα επίπεδα αυτά νωρίτερα από άλλες, ανάλογα με το πόσο οι οικονομίες τους βασίζονται στον τουρισμό και τις συναφείς υπηρεσίες, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σχέση με τις μεταποιητικές και άλλες βαριές βιομηχανίες.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η Πολωνία ενδέχεται να έχει ήδη ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο, ενώ είναι πιθανό να την ακολουθήσει η Γερμανία το τρίτο τρίμηνο. Αυτό που αυτές οι δύο χώρες έχουν κοινό είναι ένας σχετικά μεγάλος εργοστασιακός τομέας που επωφελήθηκε από την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα νοικοκυριά μείωσαν απότομα τις δαπάνες τους και άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερο στις προσωπικές υπηρεσίες.
«Υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και των επιδόσεων κατά το τελευταίο έτος», δήλωσε η Μπεάτα Γιάβορτσικ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Αντιθέτως, η Επιτροπή αναμένει από την Ισπανία και την Ιταλία να ανακάμψουν κατά το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Και οι δύο χώρες έχουν σημαντική τουριστική βιομηχανία και έναν ευρύτερο ξενοδοχειακό τομέα.
«Η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ και εντός των χωρών και παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους δυσμενών εξελίξεων, ιδίως στην εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και στους διαφορετικούς ρυθμούς εμβολιασμού», ανέφεραν νωρίτερα οι Υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών αυτό τον μήνα.
Η Ινδία αποτελεί το πιο ξεκάθαρο πρόσφατο παράδειγμα του οικονομικού κόστους που έχει μία πιθανή νέα αύξηση των λοιμώξεων σε έναν πληθυσμό που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστος. Από όλα τα μέλη της G20, η Ινδία υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά ανέκαμψε δυναμικά για να κλείσει τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους με παραγωγή 2,7% υψηλότερη από τα προπανδημικά της επίπεδα.
Όμως, η πανδημία και οι κυβερνητικοί περιορισμοί επέστρεψαν απότομα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Δέλτα, με αποτέλεσμα οι έρευνες PMI να δείχνουν πτώση της δραστηριότητας των υπηρεσιών κατά το πρώτο τρίμηνο, ακόμη και στον κατασκευαστικό τομέα προς το τέλος του τριμήνου.
Σε ολόκληρη την Ασία, επιβάλλονται νέοι περιορισμοί, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που επλήγησαν από τον ιό, όπως η Ιάβα και το Μπαλί. Την ίδια στιγμή στο Βιετνάμ, η κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ιαπωνίας ξεκίνησαν, με καθυστέρηση ενός έτους, την Παρασκευή χωρίς θεατές, αφού η κυβέρνηση κήρυξε την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα διαρκέσει καθ’όλη τη διάρκεια των αγώνων.
«Τα περιοριστικά μέτρα στην Ασία είναι ακόμη πιο αυστηρά σε σχέση με ένα χρόνο πριν», δήλωσε η Αλίσια Γκαρσία-Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ασία για τη γαλλική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Natixis. «Η επιστροφή στην κανονικότητα στην Ασία μπορεί να αργήσει».
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της