
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026 η οποία μπορεί να φθάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών) από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαπιστώνει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος .
Τα αποτελέσματα της μελέτης (των Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μελίνα Βασαρδάνη και Ευαγγελία Βουρβαχάκη) υποδεικνύουν ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η απασχόληση μπορούν δυνητικά να αυξηθούν κατά 6,9%, 20% και 4%, αντίστοιχα, έως το 2026.
Αναλυτικότερα, διαμέσου των επιχορηγήσεων και των δανείων εκτιμάται ότι αυξάνεται το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 4,3% το 2026, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση του επιπέδου του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2026. Τα φορολογικά έσοδα επίσης αυξάνονται μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δημιουργώντας έμμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φορολογικών συντελεστών ή αυξήσεις δαπανών, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επίσης υποδεικνύουν ότι οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν μακροχρόνια σε μια μόνιμη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας, καθώς συνεπάγονται μετάβαση σε ένα νέο σημείο ισορροπίας με υψηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας, μεγαλύτερη προσφορά εργασίας και πιο αποτελεσματική κατανομή των παραγωγικών πόρων.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη εξετάζονται τρεις κατηγορίες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν: α) μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, β) μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και γ) μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να συνεκτιμηθεί και η επίδραση μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δύναται να οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση του επιπέδου του πραγματικού ΑΕΠ στο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 έτη) μεταξύ 6% και 9,9%, με τις θετικές επιδράσεις να επεκτείνονται και σε άλλες μακροοικονομικές μεταβλητές. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, τα οφέλη για την οικονομία θα είναι διατηρήσιμα μακροχρόνια μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης υλοποίηση των προβλεπόμενων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα οικονομικά οφέλη του Εθνικού Σχεδίου θα είναι βραχυπρόθεσμα και η οικονομία θα επιστρέψει σταδιακά στην αρχική της κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News
![ΙΟΒΕ: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ellada-germania-600x375.jpg)
Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας - Τι δείχνει η έκθεση του ΙΟΒΕ [γραφήματα]
Για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
![Εμπορικό έλλειμμα: Στα 5,26 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2025 – Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/unnamed-41-1.jpg)
Στα 5,26 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο δίμηνο - Άνοδος 1,6% στις εξαγωγές [γράφημα]
Μειωμένο κατά 5,6% εμφανίζεται το εμπορικό έλλειμμα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και κτιρίου - Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ
Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
![JP Morgan: Παραμένει θετική για την Ελλάδα – Πώς θα την επηρεάσουν οι δασμοί [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/container-export-768x481-1-600x376.jpg)
Παραμένει θετική για την Ελλάδα η JP Morgan - Πώς θα την επηρεάσουν οι δασμοί [πίνακας]
Όπως αναφέρει η JP Morgan, η ελληνική αγορά είναι από εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στους δασμολογικούς κινδύνους

Πότε θα καταβληθούν δώρο Πάσχα και επιδόματα - Οι δικαιούχοι
Οι πληρωμές είναι διαθέσιμες για ανάληψη και ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω των προπληρωμένων καρτών

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Τελευταία ευκαιρία για τη Δ. Μακεδονία - Το σχέδιο της ΔΕΗ και το «καμένο» master plan του 2020
Το ρεαλιστικό σχέδιο της ΔΕΗ για τη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία - Η αποτυχία του master plan του 2020 για την απολιγνιτοποίηση

Πότε ξεκινάει το καλάθι του Πάσχα - Τι θα περιλαμβάνει
Φέτος και μετά από τρία χρόνια εφαρμογής δεν θα υπάρξει το «καλάθι των νονών»

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS – Φόροι, ενέργεια, ενοίκια ροκανίζουν τα έσοδα
Πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Φόροι, ενεργειακό κόστος και κόστος στέγασης βασικές απειλές για την επιβίωση τους.

Η ακρίβεια «τρώει» τα πασχαλινά αυγά
Ακριβότερο από κάθε άλλη χρονιά το Πάσχα με τους καταναλωτές να βλέπουν στα ράφια άλμα στις τιμές των πασχαλινών αυγών