O «Βασιλιάς της Σάλτσας Οστρακοειδών», ο δισεκατομμυριούχος Λι Μαν Τατ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Ο άνθρωπος που έμαθε στον πλανήτη να τρώει κινέζικο φαγητό παρασκευάζοντας καρυκεύματα και σάλτσες μέσω τις εταιρείας Lee Kum Kee Group, άφησε πίσω του μια περιουσία που το περιοδικό Fortune υπολογίζει ότι ανέρχεται στα 17,6 δις δολάρια.
Ο Λι Μαν Τατ ήταν πρόεδρος της LKK Group, μητρικής εταιρείας της Lee Kum Kee, της μεγαλύτερης εταιρείας παρασκευής σάλτσας οστρακοειδών. Τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο, αφήνοντας το γιο του Τσάρλι να τρέχει τις καθημερινές λετουργίες της LKK, ενώ στην εταιρεία συμμετέχουν και τα άλλα παιδιά του, Εντι, Ντέιβιντ και η Ελίζαμπεθ. Ο νεότερος Λι επιβλέπει το δίκτυο διανομής που επεκτείνεται σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ ένας άλλος γιος, ο Σάμι, είναι επικεφαλής της LKK Health Products.
Τον Αύγοστο του 2017, η οικογένεια επεκτάθηκε στην Ευρώπη με την εξαγορά ουρανοξύστη στο Λονδίνο, γνωστού ως Walkie-Talkie, αντί 1,7 δις δολαρίων.
Ο Λι Μαν Τατ βρισκόταν στην 111η θέση των δισεκατομμυριούχων του κόσμου και στην 6η θέση των πλουσιοτέρων ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ, ενώ ήταν στην 30η θέση των πλουσιότερων οικογενειών της Ασίας. Η οικογένεια του Λι Μαν Τατ έχει μακρά ιστορία με ενδο-οικογενειακές διαμάχες και σκληρές δικαστικές μάχες. Το 1986 ο αδελφός του προσέφυγε στα δικαστήρια για τον έλεγχο της επιχείρησης.
Η εταιρεία Lee Kum Kee Company Limited ιδρύθηκε από τον Λι Κουμ Σεούνγκ –έναν σεφ μικρού εστιατορίου που σέρβιρε όστρακοειδή- το 1888 στο Νανσούι, της Γκουάνγκντονγκ. Η εταιρεία παρασκευάζει περισσότερες από 200 σάλτσες κινεζικού τύπου, όπως σάλτσες οστρακοειδών, σόγιας, χοϊσίν, τσίλι, συστατικά μαγειρικής και dip σάλτσες. Τα προϊόντα της εταιρείας αποτελούν βασικό συστατικό στην καντονέζικη κουζίνα και στα φαγητά της νότιας Κίνας.
Η εταιρεία έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ όμως τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, όπως Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ασία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Αρχικά, από το 1902 έως το 1932, τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονταν στο Μακάο και τότε μεταφέρθηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία έχει πέντε μονάδες παραγωγής, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να βρίσκεται στο Ξινχούι, καταλαμβάνοντας μια έκταση 1.700 εκταρίων.
Τον Απρίλιο του 2016, η οικογένεια δώρησε 21 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το κέντρο Υγείας και Ευτυχίας με στόχο τον προώθηση των θετικών πτυχών της ζωής.
Την περίοδο 2000-2001, η Βρετανική αρχή προτύπων τροφίμων ανέφερε ότι πολλές μάρκες κινεζικών σαλτσών –περιλαμβανομένων των προϊόντων της Lee Kum Kee- περιείχαν καρκινογόνες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες. Η απάντηση της εταιρείας ήταν ότι τα προϊόντα που αναφέρονταν στην έκθεση παράγονταν πριν το 1999 όταν αναθεωρήθηκε η τεχνολογία παρασκευής τροφίμων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η βρετανική αρχή καθάρισε το όνομα της Lee Kum Kee σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε μέσα σε 24 ώρες από την αρχική έκθεση, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους