
Από χθες ισχύει στη Γαλλία η επέκταση της ισχύος του υγειονομικού πάσου, μετά από το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη Μικτή Επιτροπή που αποτελείται από επτά μέλη της Εθνοσυνέλευσης και επτά μέλη της Γερουσίας, που «χαλάρωσε» κάπως τους προταθέντες από την κυβέρνηση περιορισμούς. Επηρεασμένη από το μεγάλο κύμα των αντιδράσεων η κυβέρνηση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά δεν υποχώρησε από τις «κόκκινες γραμμές» της. Ο νέος νόμος επιβάλλει, για παράδειγμα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό κλάδο και την απομόνωση όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.
Παρά τις υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, πρόκειται για μια επιτυχία του Εμμανουέλ Μακρόν, που εκτός των άλλων κατάφερε μετά το διάγγελμα που απηύθυνε προς το γαλλικό λαό στις 12 Ιουλίου και τα κίνητρα που εξήγγειλε να επιταχύνει θεαματικά την εμβολιαστική διαδικασία καθώς ο αριθμός όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ξεπέρασε ήδη προτού εκπνεύσει ο μήνας τα 40 εκατομμύρια – ένας στόχος που αρχικά η κυβέρνηση είχε θέσει για τα τέλη Αυγούστου.
Εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν χαιρέτισε την «ενότητα» που επέδειξαν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι κυριότερες ομάδες πολιτών που αντιδρούν στα μέτρα που «προσλαμβάνουν τον χαρακτήρα του επείγοντος έπειτα από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού» – πλέον τα κρούσματα ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως στη Γαλλία.
Η πικρή ανάμνηση των κίτρινων γιλέκων
Είναι σαφές ότι εκείνο που πάση θυσία θέλουν να αποφύγουν ο Εμμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ ενόψει μάλιστα των εκλογών του προσεχούς Απριλίου είναι ένα λαϊκό «ξεσήκωμα» σαν κι αυτό που διοργάνωναν το 2018 τα «κίτρινα γιλέκα», με τα τακτικά σαββατιάτικα μπλόκα οδικών αρτηριών και τις συγκεντρώσεις που διοργάνωναν. Και εν προκειμένω δεν είναι αμελητέα η κινητοποίηση των αντικυβερνητικών (ακριβέστερα αντιθεσμικών) διαδηλωτών και των αρνητών του εμβολίου. Το περασμένο Σάββατο βγήκαν στους δρόμους περί τους 161.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τη γαλλική Αστυνομία, ενώ το αμέσως προηγούμενο Σάββατο οι διαμαρτυρόμενοι ήταν 114.000.
Δεν είναι αμελητέοι και οι αρνητές των εμβολίων στη Γαλλία. Υπολογίζονται στο 16% του πληθυσμού της χώρας. Και δεν είναι όλοι κάποιας ηλικίας, «παλαιά μυαλά» ή «αγύριστα κεφάλια». Είναι και νέοι, με μεγάλη δράση στα κοινωνικά δίκτυα – δράση παραπλανητική μεν, επιδραστική δε. Έτσι, παρά τη βούληση της πλειοψηφίας το νομοθετικό σώμα δεν ενέκρινε την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πάσου για τους εφήβους. Επίσης δεν εγκρίθηκε η υποχρεωτικότητα της κατοχής ενός πιστοποιητικού υγειονομικής ασφάλειας για να καθήσει κάποιος σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή για να παρακολουθήσει μια μαζική πολιτιστική εκδήλωση, ένα φεστιβάλ μουσικής για παράδειγμα.
Δεν απολύονται οι ανεμβολίαστοι
Επίσης, τα μέλη της Γερουσίας μπλοκάρισαν τη δημιουργία του κινήτρου της απόλυσης για τον εμβολιασμό των εργαζομένων – θεώρησαν ότι το μέτρο δεν συνιστά κίνητρο αλλά εκβιασμό. Δεν πέρασε, λοιπόν, η πρόταση να αποτελεί αιτία απόλυσης ο μη σεβασμός των πρωτοκόλλων (η κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού δηλαδή) από τους υπαλλήλους που εργάζονται σε υγειονομικά ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Για τις επιχειρήσεις που δέχονται κοινό (σε εσωτερικούς χώρους) και δεν ελέγχουν τους πελάτες τους αν διαθέτουν υγειονομικό πάσο ο νόμος προβλέπει αντί για την άμεση επιβολή προστίμου και ποινικών διώξεων την επίδοση στην ιδιοκτησία επίσημης ειδοποίησης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και σε περίπτωση υποτροπής το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Το «λουκέτο» όμως, που θα επιβάλλεται ως διοικητική ποινή, δεν θα ξεπερνά το 7ήμερο. Παρά ταύτα, αν βεβαιωθούν τρεις παραβάσεις, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να καταδικαστούν σε φυλάκιση ενός έτους και σε πρόστιμο 9.000 ευρώ.
Σε εκκρεμότητα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα
Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πάσου, κατά την επιθυμία της γαλλικής Γερουσίας. Εξαιρέθηκαν επίσης τα εστιατόρια που λειτουργούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και πωλούν έτοιμα γεύματα που παίρνει ο επιβάτης στο χέρι. Η απόφαση της Μικτής Επιτροπής για τα εμπορικά κέντρα φαίνεται πως ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, που την προσέβαλε ζητώντας την αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τρένο η υποχρέωση της κατοχής υγειονομικού πάσου χαλαρώνει στην περίπτωση «επείγουσας ανάγκης που δημιουργεί δικαιολογημένα εμπόδια για την απόκτησή του». Αντίθετα, το πάσο είναι υποχρεωτικό για τους ασθενείς που οδεύουν προς το νοσοκομείο για προγραμματισμένες θεραπείες.
Χαλάρωσε, επίσης, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς η εφαρμογή του παρατάθηκε κατά ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου για όσους επαγγελματίες έχουν κάνει την πρώτη δόση και διαθέτουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Αντίθετα, απορρίφθηκε η πρόταση της Γερουσίας για παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά 15 ημέρες, από τις 30 Αυγούστου στις 15 Σεπτεμβρίου, για τους εργαζομένους σε επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Επίσης, η Μικτή Επιτροπή δεν δέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για υποχρεωτική υποβολή του «εμβολιαστικού στάτους» των μαθητών στους διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντ’ αυτού η Επιτροπή ζήτησε από τις τοπικές υγειονομικές αρχές να δημοσιοποιούν κάθε βδομάδα τα δεδομένα που αφορούν τα κρούσματα και την πρόοδο της εμβολιαστικής διαδικασίας στη γεωγραφική ζώνη της δικαιοδοσιας τους. Τέλος, η Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώνει άπαξ εβδομαδιαίως το Κοινοβούλιο έως τις 31 Οκτωβρίου για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της εφαρμογής του υγειονομικού πάσου και εν γένει της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης