
Τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία υπέβαλε επισήμως αίτημα συμμετοχής στην PESCO (Permanent Structured Cooperation Framework). Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για το σχήμα που φιλοδοξεί να δώσει σάρκα και οστά στην προσπάθεια των κρατών-μελών της ΕΕ να δώσουν και αμυντική-στρατιωτική διάσταση στο εγχείρημα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο του 2020, οι «27» αποφάσισαν να ανοίξουν την πόρτα της PESCO και σε τρίτες, εκτός Ευρώπης και ΕΕ χώρες, με στόχο να μην εκληφθεί το εγχείρημά τους ως ανταγωνιστικό του ΝΑΤΟ, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες δομές και τεχνογνωσία. Ήδη, μάλιστα, έχουν συναφθεί σχετικές συμφωνίες με τρεις χώρες – τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Ζήτημα αρχών και πολιτικής
Με την Τουρκία, όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για συμμετοχή στην PESCO. Το αποτέλεσμα είναι ότι, για την ώρα τουλάχιστον, παραμένει το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο δεν έχει επίσημη και οργανική σχέση μαζί της – κάτι που, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι εύκολο να αλλάξει, τουλάχιστον άμεσα.
Αρκετοί εταίροι της ΕΕ, άλλωστε, εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο διευρυμένης στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Ενδεικτική δε του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση την οποία έκανε η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag.
«Το Άρθρο 2 της Συνθήκης καθορίζει με σαφήνεια ότι το εκάστοτε τρίτο κράτος οφείλει να συμμερίζεται τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και να διατηρεί καλές σχέσεις γειτονίας με την ΕΕ», είπε η Κλάουντια Τάνερ. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τη γνώμη της, «η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην αμυντική πολιτική της ΕΕ στο άμεσο μέλλον».
Η Άγκυρα βλέπει διακρίσεις
Η Άγκυρα, όπως είναι φυσικό, διαμαρτύρεται για τη συγκεκριμένη στάση. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες, ο αποκλεισμός της Τουρκίας δημιουργεί νέες και επικίνδυνες διαχωριστικές γραμμές εντός του ΝΑΤΟ και «δεν συμβάλλει στη διατλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας», όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Euractiv.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκυρία δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκή για τις τουρκικές θέσεις. «Λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Τουρκίας και Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη διολίσθηση της Τουρκίας στα ζητήματα της δημοκρατίας, πιθανώς να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοιου είδους συνεργασία», όπως σημείωσε η Ίλκε Τοϊγκούρ, στέλεχος του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Θεμάτων και Ασφαλείας (SWP).


Latest News

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με βόμβες ή δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν ότι είτε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί είτε δευτερεύοντες δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Νησιά Τόνγκα: Σεισμός 7 βαθμών, κίνδυνος για τσουνάμ
Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι ως αποτέλεσμα του σεισμού στα νησιά Τόνγκα είναι πιθανό να προκληθούν εντός 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Αντίποινα των Χούθι στις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη - Στόχος, αμερικανικά πολεμικά πλοία
Οι αντάρτες Χούθι επιτίθενται στις αμερικάνικες δυνάμεις σε ένδειξη συμπαράστασης στη Γάζα

Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης - Στην ατζέντα και το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Ο νέος κατώτατος μισθός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Chevron και η... Εθνική Ελλάδος
Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης