
Την προσεχή Πέμπτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης “Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης”. Η β΄ανάγνωση του σχεδίου νόμου ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα από τη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. «Κατά» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λϋση.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Ψηφιακής Δικαυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μεταξύ άλλων τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες διατάξεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης. «Η κεντρική παρέμβαση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι η αλλαγή που γίνεται στη διαδικασία, η οποία ακολουθεί μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων. Πλέον, δεν θα χρειάζεται να ολοκληρωθούν όλες οι εκδικάσεις των ενστάσεων και των αμφισβητήσεων για να μπορέσουμε να έχουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Δηλαδή, μετά τη συλλογή των στοιχείων και αφού, βεβαίως, πρώτα γίνει η διόρθωση – όπου μπορεί να γίνει διόρθωση στα σφάλματα που είτε είναι πρόδηλα, είτε είναι εύκολο να γίνουν – θα ακολουθεί η Διαπιστωτική Πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης και θα γίνονται οι πρώτες εγγραφές».
Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε: «Αυτό από μόνο του, δηλαδή ότι θα γίνεται η ανάρτηση μόνο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης των πρόδηλων ή μη σφαλμάτων, σημαίνει ότι το 98%, κατά τους δικούς μας ισχυρισμούς, το 90% κατά τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, θα έχουμε ολοκλήρωση και θα μπορέσει να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο με ό,τι θετικές συνέπειες έχει αυτό για όλους – και τους επαγγελματίες συμβολαιογράφους, δικηγόρους, επιμελητές, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία που αφορά το Κτηματολόγιο, που αφορά τις περιουσίες τους».

Ηλεκτρονικός φάκελος
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στον Ηλεκτρονικό Φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. «Δεν ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία. Δίνουμε τη δυνατότητα, τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα, τα οποία είναι αναγκαία σε μια μεταβίβαση, αυτά να συγκεντρώνονται στο σημείο, το οποίο επιθυμεί ο πολίτης, δηλαδή, στο γραφείο του κάθε συμβολαιογράφου και να γίνεται μεταβίβαση χωρίς να γίνεται ο κάθε πολίτης κλητήρας ουσιαστικά στις δημόσιες υπηρεσίες, και να πρέπει με έναν έγχαρτο τρόπο να τα συλλέξει όλα αυτά και να τα προσκομίσει ο ίδιος στον συμβολαιογράφο», είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Στον Ηλεκτρονικό Φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος που ενημέρωσε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί για το σύνολο των ακινήτων της χώρας. Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες με τους κωδικούς taxisnet, θα δίνουν εξουσιοδότηση σε συμβολαιογράφους να προχωρήσουν τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων.
«Θα φτιάχναμε το Κτηματολόγιο σε 50 χρόνια»
Ο Γιώργος Στύλιος κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, που στόχο έχει την επιτάχυνση της κτηματογράφησης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε κτηματολόγιο στο 35% της χώρας. Πόσα χρόνια απαιτήθηκαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ; Ξεκίνησε το 1995, δηλαδή έχουμε χρειαστεί 26 χρόνια περίπου, για να έχουμε Κτηματολόγιο στο 35% της χώρας. Εάν λοιπόν ακολουθούσαμε τις διαδικασίες και τον τρόπο που εργαστήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να κτηματογραφήσουμε το υπόλοιπο 65%, θέλαμε άλλα 50 χρόνια. ‘Αρα, αν υιοθετούσαμε την πρόταση των αναδόχων, που πληρώνονται με την κτηματογράφηση και τους συμφέρει να κάνουμε κτηματογράφηση για τα επόμενα 50 χρόνια, θα φτιάχναμε το Κτηματολόγιο σε 50 χρόνια. Έπρεπε λοιπόν κάτι να αλλάξει», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
“Είναι ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλούστευση των διαδικασιών, την ασφάλεια και τη διαφάνεια”, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Χιονίδης και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις νέες ρυθμίσεις, διότι “ο κάθε πολίτης θα έχει πολλά να κερδίσει από τη νέα διαδικασία, ενώ θα γίνει και ένα άλμα για την κτηματογράφηση”.
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. που επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, μέσα σε δύο χρόνια “πήγε” την κτημάτογραφηση από το 25% στο 60% και προειδοποίησε ότι με την ανάρτηση των κτηματογραφικών φύλλων παρά τις εκκρεμότητες, “Ιδιοκτήτες καθόλα νόμιμοι και με σαφές δικαίωμα εντοπισμένο και τεκμηριωμένο, μπορεί να τεθούν όμηροι όμορων ιδιοκτητών, με μη θεμιτούς σκοπούς, λόγω της απειλούμενης καθυστέρησης στην εξάλειψη των αντιρρήσεων στα κτηματολογικά φύλλα, ακόμη και κατά τη διαμεσολάβηση” είπε.
“Δεν ήρθε ένα νομοσχέδιο, όπως περιμέναμε να έρθει, με μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα έλυνε όλες τις παθογένειες του Κτηματολογίου και περίμενε η αγορά, περίμενε ο νομικός κόσμος περίμεναν οι μηχανικοί, αλλά δυστυχώς ο πήχης κατέβηκε πάρα πολύ χαμηλά”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.
“Οι αλλαγές που επιχειρούνται τώρα δεν γίνονται με σκοπό να επιλυθούν υπαρκτά προβλήματα αλλά για να μπορέσει να επιταχυνθεί η επενδυτική διαδικασία”, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο “δεν έρχονται με γνώμονα την ασφαλή κατοχύρωση εμπράγματων δικαιωμάτων, ούτε των μικροϊδιοκτητών γης, ούτε όμως και του δημόσιου χαρακτήρα δημοσίων εκτάσεων”.
“Και με αυτό το νομοσχέδιο φαίνονται οι επιλογές και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αντί να αντιμετωπίσει την χαοτική κατάσταση με το Κτηματολόγιο αποφασιστικά, με στρατηγική και συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, εκείνη νομοθετεί με βάση τις εντολές τρίτων, των δανειστών, των τραπεζών και πάει λέγοντας”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και μεταθέτει την επίλυσή τους στο μέλλον.
Να μην επιμείνει στην εξαίρεση των μηχανικών τοπογραφίας και γεωπληροφορικής από την διαδικασία κτηματογράφησης, κάλεσε την κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λέγοντας: “Η διαδικασία της ψηφιακής κτηματογράφησης είναι δομημένη στις ψηφιακές συντεταγμένες και τα συστήματα εντοπισμού από την Τοπογραφία και ιδίως από την Γεωπληροφορική. Αυτές οι δύο έννοιες περιγράφουν απολύτως το τεχνικό σκέλος της κτηματογράφησης. Πώς, λοιπόν, το ξεπερνάτε αυτό το θέμα;”.


Latest News

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και κτιρίου - Τι αναφέρει η ΡΑΑΕΥ
Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Πώς άλλαξε ο χάρτης των επαγγελματικών ακινήτων - Το ράλι στις τιμές των ενοικίων
Τα εξωφρενικά ενοίκια για επαγγελματική στέγη δημιουργούν νέες εμπορικές γειτονιές ή οδηγούν σε λουκέτα – Εντονότερο το πρόβλημα στην περιφέρεια
![Ακίνητα: Αναζήτηση σπιτιού όπως… κυνήγι θησαυρού [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Αναζήτηση σπιτιού όπως... κυνήγι θησαυρού - Πού πήγαν όλα τα ακίνητα [γραφήματα]
Τα ακίνητα εξελίσσονται σε δισεπίλυτο γρίφο για χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές - Οι μεγάλοι χαμένοι και η γκρίνια

Στο «σφυρί» διαμερίσματα, οικόπεδα και καταστήματα - Όλη η λίστα των πλειστηριασμών
Οι νέοι πλειστηριασμοί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - Στα ύψη τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ποιες είναι οι φθηνές και ακριβές περιοχές για αγορά και ενοικίαση [πίνακες]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Spitogatos για τις τιμές στα ακίνητα - Πώς διαμορφώνεται η αγορά

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο

Στα χέρια των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ η τύχη του Airbnb - Η περίπτωση της Πλάκας
Δίχως την παράσταση του Δημοσίου η χθεσινή δίκη για το μέλλον του Airbnb σε παραδοσιακούς οικισμούς.
![Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akinita1-e1727899707686-600x401.jpg)
Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]
Τι αποκαλύπτει έκθεση της Resolut Cepal Greece για το Σπίτι μου 2 - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές