Χθες με κίνηση της αγοράς κόντρα στο διεθνές ρεύμα και μέσα στα πλαίσια της τακτικής που εφαρμόζουν τα ισχυρά χέρια του ελληνικού χρηματιστηρίου κατακτήθηκαν τιμές πάνω από τις 876 μονάδες. Οι θεσμικοί με απόντες του ιδιώτες επενδυτές  ωθούν σε δύο χρόνους τις τιμές ψηλότερα, ώστε να κατακτήσουν επίπεδα που ξεπερνούν οριακά τα επίπεδα αντίστασης που όρισε η στατιστική προϊστορία των βασικών δεικτών.

Η πορεία της αγοράς σύμφωνα με αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι δικαιολογημένη όπως προκύπτει από τις παρατηρήσεις του Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Ξεκίνησε η αναγγελία των εξαμηνιαίων επιδόσεων των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, με τις επιδόσεις της ΕΧΑΕ και του Μυτιληναίου να εκπλήσσουν ευχάριστα. Παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με τα μεγέθη της περσινής χρονιάς, ευνοεί την καταγραφή υψηλών μεταβολών κερδοφορίας, η προοπτική της συνέχισης καταγραφής τέτοιων επιδόσεων και για τα επόμενα έτη, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη. Δικαιολογεί δε την αναβάθμιση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας για τα επόμενα έτη, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, θα αφορούν την πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του Ενεργειακού και του Ψηφιακού μετασχηματισμού της Οικονομίας. Δεδομένο που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε η αναρρίχηση του ΓΔ να συνεχιστεί, με στόχο τη σύντομη ανάκτηση της περιοχής των 900 μονάδων.

Από τις παρατηρήσεις της τελευταίας παραγράφου αποκαλύπτεται η αιτία του επίμονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις εταιρίες τεχνολογίας καθώς και όσων σχετίζονται με την παραγωγή εναλλακτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Πολλά γίνονται χωρίς να δηλώνονται στις μετοχές τεχνολογίας, των οποίων ο δείκτης από τις 1412,56 μονάδες χαμηλό στις 20/7 έχει, με έξη διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα, χτυπήσει στις 1622 μονάδες χθες με κλείσιμο στις 1613,5.

Βέβαια κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως αύριο η αγορά θα καταφέρει τον χθεσινό της άθλο, ήτοι να κινηθεί κόντρα στο διεθνές ρεύμα, που ωθούσε τους επενδυτές σε κινήσεις φυγής από το ρίσκο. Γιατί σήμερα, αργά μεν στις 21:00 δική μας ώρα αλλά μεσημέρι για τις ΗΠΑ, θα είναι γνωστή η θέση της Fed για την αμερικάνικη και την παγκόσμια ανάπτυξη. Θα υπάρξει στην συνέχεια μια σταδιακή κίνηση της Fed προς μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης; Από την UBS αναμένουν  ότι: Η Fed θα ανακοινώσει μείωση του QE από φέτος. Αλλά με διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, διατηρείται η πρόκληση για αναζήτηση αποδόσεων. Κατάσταση που ευνοεί αρκετές ελληνικές αξίες.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μεγάλο μέρος του κόσμου φαινόταν έτοιμο να αφήσει τον Covid-19 πίσω του. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σχεδόν ανεξάρτητες από τον ιό. Οι Βρετανοί έφτασαν σε κατάσταση… πίστας ελληνικού ξενυχτάδικου, για να γιορτάσουν την «Ημέρα της Ελευθερίας». Η υπερ-αυστηρή κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ειδοποίησε ότι θα άρχιζε να χαλαρώνει την προσέγγιση της διατήρησης μηδενικών κρουσμάτων, κάνοντας τη ζωή και τα ταξίδια πιο εύχρηστα. Αν και αυτά είχαν προκύψει ασυντόνιστα, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ο  Covid δεν ήταν καθόλου σύμφωνος. Νομίζουμε πως το σκωτσέζικο  ντους είναι η αιτία για την υπερευαισθησία των επενδυτών τελευταία. Μήπως όμως το ταμπλό είπε χθες συμβολικά, πως “όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ανάγκη κανένα”; Το τεστ επ’ αυτού σήμερα, μπορεί να είναι ράπιντ ή σελφ. Ο τζίρος θα το δείξει με την κλιμάκωση ή την αποκλιμάκωσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Προς ανάκτηση και των 1.420 μονάδων το ΧΑ, καταιγισμός πακέτων στις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να βρίσκει τις στηρίξεις εκείνες που μπορούν να τον οδηγήσουν υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ρευστότητα σε μερίδα των υπολοίπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης