Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται φέρνοντας πιο κοντά την έναρξη του tapering, ήτοι της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αν και το ρίσκο της πανδημίας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα παραμένει. Αυτό ήταν, εν ολίγοις, το μήνυμα του συμβουλίου της Fed για το οποίο η αμερικανική αγορά ήταν προετοιμασμένη, κάτι που φαίνεται από τη μετριοπαθή αντίδραση των επιμέρους δεικτών της Wall Street. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί ελαφρά κατά 0,17% όμως ο S&P 500 κερδίζει έδαφος με κέρδη 0,81% και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,17%. Το δολάριο διολισθαίνει, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 1,254%.

Η ακόμη πιο καθησυχαστική στάση που υιοθέτησε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, βοήθησε ακόμη περισσότερο στο κλίμα στην Wall Street. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί (ήτοι στο tapering). Έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε ειδικά στην πλευρά της αγοράς εργασίας. Νομίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά από το να φτάσουμε σε σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς την κατεύθυνση του στόχου της πλήρους απασχόλησης. Θέλω να δω πολύ ισχυρά νούμερα στην απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, όπως και το συμβούλιο, ο κ. Πάουελ παραδέχτηκε πως η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί. «Ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από το στόχο του 2% και το κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, όπως αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει για μερικούς μήνες ακόμη πριν –όπως πιστεύουμε- θα αρχίσει να υποχωρεί και πάλι προς την κατεύθυνση του στόχου».

Αναφορικά με τον κίνδυνο της πανδημίας, ο κ. Πάουελ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος πως η διασπορά της Δέλτα δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. «Φαίνεται πως μάθαμε πώς να το χειριζόμαστε και όλοι μας θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στον τρόπο που ήταν τα πράγματα» εξήγησε επισημαίνοντας πως ο κόσμος εμβολιάζεται και επιστρέφει στον τρόπο ζωής του και το ίδιο κάνουν και οι βιομηχανίες.

Ωστόσο, κράτησε μικρό καλάθι επισημαίνοντας πως «όσο ο Covid κυκλοφορεί… εκεί έξω, υπάρχει και ο χρόνος και ο χώρος για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων, κάτι που σημαίνει πως ουδείς είναι πραγματικά ασφαλείς». «Τα στελέχη αυτά, δεν υπάρχει λόγος να μην περιμένουμε πως θα συνεχίσουν να έρχονται… το ένα πιο ισχυρό από το άλλο» προειδοποίησε, επαναλαμβάνοντας το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση και κλιμάκωση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή