Η χθεσινή έκρηξη των νέων μολύνσεων οι οποίες ξεπέρασαν το όριο των 3.500 προκάλεσαν νέο «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς βλέπουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και έχει κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Με τον κύριο όγκο των εκδρομέων να ετοιμάζει… βαλίτσες ενόψει του Αυγούστου, οι επιστήμονες αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης κάνουν συνεχείς εκκλήσεις προκειμένου να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές, ώστε και με την πρώτη δόση, όσοι δεν το έχουν κάνει.

Το τείχος ανοσίας που χτίζεται σιγά σιγά με χιλιάδες εμβολιασμούς καθημερινά κινδυνεύει από όσους πιστεύουν ότι δεν είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι στο 4ο κύμα, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Αυγούστου, βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, μολύνονται αρκετά άτομα νεαρής ηλικίας, παιδιά καθώς και πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 40 ετών.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης μίλησε για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μετάλλαξη Δέλτα, ενημερώνοντας σχετικά με το τι αναφέρουν οι πρόσφατες μελέτες.

«Οι μεταλλάξεις είναι αναμενόμενες για τους κοροναϊούς, γιατί έτσι συμπεριφέρεται η «οικογένεια» αυτών των ιών», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Τσακρής εξήγησε ότι αυτό το γνωρίζουν και από την εμπειρία με τους εποχικούς κοροναϊούς που καταφέρουν συνεχώς και μεταλλάσσονται ή ανταλλάσσουν γενετικό υλικό που τους επιτρέπει να προκαλούν λοιμώξεις.

«Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, έχουμε εξάρσεις από κοροναϊούς που προκαλούν ήπιες και όχι σοβαρές λοιμώξεις. Όλοι οι RnA ιοί που μπορούν και μολύνουν διάφορους ξενιστές και όχι μόνον τον άνθρωπο, έχουν αποκτήσει σε βάθος χρόνος να αναπροσαρμόζονται και να συνηθίζουν να μεταδίδονται. Αντιθέτως σε άλλους ιούς RnA, όπως της ιλαράς, που ο μόνος ξενιστής είναι ο άνθρωπος, δουλεύει η ανοσία αγέλης και εάν εμβολιαστεί το 90% περιορίζεται δραστικά ο ιός».

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι με τον εμβολιασμό δημιουργείται ένα σύστημα ανοσίας για το σύστημα υγείας και μειώνονται δραστικά οι σοβαρές επιπλοκές από την έκθεση στον ιό, όπως και η μεταδοτικότητα. «Πάντως όσο πιο μεγάλη είναι η διασπορά στην κοινότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο παραλλαγών. Άλλωστε η αγγλική, η βραζιλιάνικη, η ινδική παραλλαγή, εμφανίστηκαν σε γεωγραφικές περιοχές που η εξάπλωση του ιού ήταν ανεξέλεγκτη. Ο ιός δεν χρειάζεται να έρθει μέσω κάποιου ταξιδιώτη, μπορεί και σε τοπικό επίπεδο να εμφανίσουν παρόμοια εξ ελικτά μονοπάτια».

Καμπανάκι από το ιικό φορτίο στα λύματα

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που δίνουν οι μετρήσεις των λυμάτων σε όλη τη χώρα  καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε ορισμένες περιοχές η αύξηση ξεπερνά το 218%.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%).

Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%). Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε. Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο (-36%), στα Ιωάννινα (-38%) και στο Ρέθυμνο (-63%).


Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 19 έως 25 Ιουλίου 2021:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+12%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+5%), σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα, 12-18/07/21 . Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση του ιικού φορτίου την Κυριακή σε σχέση με
τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+25%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+218%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 12-
18/07/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε οριακή αύξηση (+19%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη των Χανίων, συνεχίσθηκε η αύξηση (+106%), του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με
την εβδομάδα 12-18/07/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-63%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Παρά τη μείωση, οι τιμές του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στον Άγιο Νικόλαο, καταγράφηκε μείωση (-36%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παραμένει σε σχετικά χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην Πάτρα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+65%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21. Η αύξηση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη σε σχέση με τις οριακά ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18/07/21. Σημειώνεται ότι δεν αξιολογείται ποσοτικά η ποσοστιαία μεταβολή από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθώς οι
συγκεντρώσεις της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/2021, παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση (+141%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε μείωση (-38%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ

Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.