
Νέο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη βράβευσή του στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο των ΑΗΕΡΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Σε μια εκδήλωση με έντονη συναισθηματική φόρτιση από τους ομογενείς που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή και τη 200η επέτειο της Επανάστασης, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και τη στρατηγική συνεργασία που διαρκώς ενισχύεται. Επανέλαβε δε την προσήλωση της Αθήνας στη διευθέτηση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο. Εξάλλου τόνισε και από το βήμα των ΑΗΕΡΑ τη δέσμευση του η Ελλάδα να συνεχίσει να στηρίζει και να συμβάλλει τα μέγιστα για την επανένωση της Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έθιξε επίσης το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, σημειώνοντας ότι παρά τους περιορισμούς το πρώτο βήμα για τη διόρθωση μιας αδικίας έγινε. Αφού υπογράμμισε επανειλημμένα τη συμβολή της ομογένειας στην ιστορία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε το βραβείο στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας.
Οι ΑΗΕΡΑ τίμησαν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στο όνομα του λαού της Κύπρου. Οπως ανέφερε, η απόφαση των ομογενών για την απονομή του εν λόγω βραβείου υπαγορεύει «να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και επιμονή στην επιτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που έχω αναλάβει έναντι του κυπριακού λαού, με το πλέον σημαντικό να είναι όχι άλλο από την επανένωση του διαιρεμένου νησιού μας». Διεμήνυσε δε ότι «η πολιτική εκφοβισμού της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς στις εξελίξεις που τορπιλίζουν τις προσπάθειες μας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Στην ίδια εκδήλωση οι ΑΗΕΡΑ επέλεξαν να βραβεύσουν και τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την κοινωνική του προσφορά. Ο Τζόρτζ Χωριάτης, ανώτατος πρόεδρος των ΑΗΕΡΑ, αναφερόμενος στον κ. Μαρινάκη τόνισε ότι είναι ένας εκ των κορυφαίων εφοπλιστών του κόσμου και αναγνωρίζεται ως μία από τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τόνισε ότι πέρα από τα επιχειρηματικά και αθλητικά του ενδιαφέροντα, ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει έμπρακτα ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ «για να συντηρήσει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση για την Νεότερη Ελλάδα στο εξωτερικό», συμμετείχε ως βασικός δωρητής στη δημιουργία της » Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο, όπου η τοπική ελληνική κοινότητα και το ‘Ohio Hellenic Paideia’ ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν την περίοδο 2015-2020 έναν κύκλο χρηματοδότησης, προκειμένου να διασωθεί και να διατηρηθεί εσαεί η λειτουργία του τμήματος, που ήταν προγραμματισμένο να διακοπεί. Η Έδρα πήρε το όνομα του πατέρα του κ. Μαρινάκη, του εκλιπόντος Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν γνωστός φιλάνθρωπος και «ενέπνευσε στον κ. Μαρινάκη την αγάπη για τον συνάνθρωπο και το καθήκον απέναντι στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό», όπως ειπώθηκε.
Ο Τζορτζ Χωριάτης σημείωσε επίσης ότι ο «Βαγγέλης Μαρινάκης υποστηρίζει επίσης ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, όπως τη UNICEF μέσω της συνεργασίας με τον Ολυμπιακό, έργα υποδομής, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη του Πειραιά, που περιλαμβάνουν πιο πρόσφατα νοσοκομειακό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, σίτιση και ρουχισμό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για τους άπορουςκατοίκους του Πειραιά, πολιτιστικές δράσεις για την διατήρηση της μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας και υποστήριξη στο Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη από το 2014». Το βραβείο εκ μέρους του παρέλαβε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Capital Ship Management Corp. Νίκη Καλογηράτου.
Η κ. Καλογηράτου τόνισε ότι «ο κ. Μαρινάκης λυπάται πολύ που δεν μπόρεσε να βρίσκεται εδώ σήμερα, καθώς είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις που είχαν προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα, σχετικά με την παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League. Μου ζήτησε να σας διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική αυτή διάκριση»
Μιλώντας εκ μέρους του κ. Μαρινάκη, τόνισε τη σημασία που έχει το βραβείο για εκείνον καθώς μοιράζεται με την ΑΧΕΠΑ μία κοινή προσήλωση στα αρχαία Ελληνικά ιδανικά της παιδείας, της φιλανθρωπίας και την ευεργεσίας. «Μετά από ένα δεύτερο μεγάλο κύμα ελληνικής μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, είναι πιο σημαντικό σήμερα παρά ποτέ, να δυναμώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία στο εξωτερικό, και για το λόγο αυτό ήταν αναγκαία η δημιουργία της ‘Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο» τόνισε η Νίκη Καλογηράτου.
Η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα προς τιμήν των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Και είναι μια εκδήλωση βαρύνουσας σημασίας διότι η AHEPA – American Hellenic Educational and Progressive Association (Αμερικανο-Ελληνική Εκπαιδευτική και Προοδευτική Ενωση) χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον δραστήριους και ζωντανούς οργανισμούς των Eλλήνων της διασποράς, κυρίως στις ΗΠΑ.


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Θάνος Ντόκος: Θα αυξηθούν οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές
Ο κ. Θάνος Ντόκος μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X για τις υβριδικές απειλές, τον Τραμπ και την Τουρκία

Καιρός: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας
Πού θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις

Μερτς: Σύντομα στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Τραμπ
Πριν το ταξίδι, υπογράμμισε ο κ. Μερτς, θα χρειαστούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ

Ο Τραμπ πήρε το ...φτυάρι
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κρατώντας ένα χρυσό φτυάρι, βοήθησε στην αντικατάσταση της μανόλιας

Τραμπ για πρόταση Μητσοτάκη: Συμφωνώ με την πρόταση για εξεύρεση «win-win» λύσης
Μπορεί να γίνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, όταν ενημερώθηκε για σχετική τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Μιχάλης Κατρίνης: Πολλές επιχειρήσεις παραμένουν εκτός ρευστότητας
«Στην πραγματική οικονομία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν εκτός ρευστότητας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στον ΟΤ, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γιώργος Γεραπετρίτης: Προχωράμε με τις εργασίες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
«Έχουμε στρατηγικές σχέσεις με τους μεγάλους παίκτες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Ινώ Αφεντούλη (ΙΔΙΣ): Πολυεθνική λύση για την Αν. Μεσόγειο
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΔΙΣ υποστήριξε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X ότι είναι η στιγμή η ελληνική διπλωματία να αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο

Σκάνδαλο Folli Follie: Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Το αίτημα που αφορά στην υπόθεση της Folli Follie έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο – Τι είπε η δικηγόρος του για την αθωωτική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας

Διεκόπη για τις 8 Μαΐου 2025 η δίκη για την υπόθεση της Folli - Follie
Κανείς εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Folli Follie δεν κάθισε στο εδώλιο καθώς, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου, εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους