Η κλιματική αλλαγή όπως τουλάχιστον προσεγγίζεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο Διάγραμμα 1 , θα έχει βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομική αλλά και γενικότερα στην συμπεριφορά πολλών νυν αλλά και εν δυνάμει μελλοντικών πελατών μιας τράπεζας.
Το ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή είναι δεδομένο και ήδη έχουν παρουσιασθεί διεξοδικά οι επιπτώσεις της στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό χώρο από σημαντικούς επιστήμονες.
Προσεγγίζουμε ποσοτικά κάποιες από τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο χρηματοπιστωτικό χώρο και ιδιαίτερα στις τραπεζικές εξελίξεις. Χρησιμοποιώντας ένα πειραματισμό (τεχνικές στοχαστικής εξομοίωσης) προσεγγίσαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην διαφοροποίηση του ‘πελατειακoύ’ χαρτοφυλακίου μιας τράπεζας.
Διάγραμμα 1. Τρέχουσα και Μελλοντική εξέλιξη της Μέσης Θερμοκρασίας στην Ελληνική Επικράτεια (1900-2100).
Στην καλύτερη περίπτωση οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να προσεγγισθούν με την αύξηση του κινδύνου σε πολλά από τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν στην οικονομική συμπεριφορά των νυν και εν δυνάμει πελατών της τράπεζας. Ένα τέτοιο μέγεθος είναι και τα διαμορφούμενα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις. Με την κλιματική αλλαγή θα έχουμε έντονες μεταβολές στην κατανομή των εισοδημάτων εξ αιτίας της έντονης διαφοροποίησης και προσαρμογής στην διαμορφούμενη οικονομική πραγματικότητα. Για την τράπεζα, αυτό συνεπάγεται μια μελλοντική διαφοροποίηση στο ‘πελατειακό ‘ της χαρτοφυλάκιο. Αυτή την διαφοροποίηση προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε.
Εξομοιώσαμε την διαμόρφωση των εισοδημάτων των πελατών μιας τράπεζας πριν και μετά την κλιματική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα αυτού του πειραματισμού για δέκα από αυτούς τους πελάτες της παρουσιάζονται αριθμητικά στον Πίνακα 1.
Η μελλοντική διαφοροποίηση του ‘πελατειακού’ χαρτοφυλακίου της Τράπεζας θα επηρεάσει και την διαμόρφωση του ‘πελατειακού’ της τραπεζικού κινδύνου. Στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζουμε γραφικά την διαμόρφωση του πελατειακού κινδύνου της Τράπεζας με και χωρίς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η διαφοροποίηση είναι εμφανής τόσο στο ύψος όσο και την διακύμανση του κινδύνου.
Διάγραμμα 2. Διαμόρφωση του μελλοντικού τραπεζικού κίνδυνου με και χωρίς την διαφοροποίηση του ‘πελατειακού’ χαρτοφυλακίου της τράπεζας
Τέλος, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μας βασίζονται σε πειραματισμούς που αρκετές φορές βασίζονται σε δύσκολες υποθέσεις οι οποίες εύκολα επιδέχονται μεθοδολογικές αμφισβητήσεις.
* Έλενα Γκίκα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Κρήτης.
* Μαρία Κουτσάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Κρήτης.
* Δικαίος Τσερκέζος καθηγητής Οικονομετρίας, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Latest News
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics