Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήλθε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος με τον αναβαλλόμενο φόρο, που αποτελεί από το 2013 ένα μόνιμο βαρίδι για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έδωσαν τα χέρια για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, που προβλέπει με βάση τα ισχύοντα ότι σε περίπτωση ζημιογόνου χρήσης, υπάρχει υποχρέωση έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Με τις αλλαγές όμως που θα ψηφιστούν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τράπεζα θα μπορεί να συμψηφίσει το αρνητικό αποτέλεσμα με μελλοντικά κέρδη, εντός της 20ετούς περιόδου απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, ως αντάλλαγμα, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους τα επόμενα χρόνια, είτε με εσωτερική δημιουργία ή με εκδόσεις τίτλων.

Πρόκειται για κινήσεις που ούτως ή αλλιώς περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς τους, στο πλαίσιο και της σχετικής υποχρέωσής τους για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο διάταξης που υπέβαλε ο κ. Ζαββός και ενέκρινε η ΕΚΤ το απόγευμα της Πέμπτης.

Η Φρανκφούρτη εξέδωσε τη σχετική γνωμοδότηση έγκρισης της ελληνικής πρότασης. Αυτή προβλέπει την παροχή της δυνατότητας μετακύλισης τυχόν μη συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών σε μία χρήση, σε επόμενο φορολογικό έτος στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια φορολογικών κερδών.

Η μεταφορά αυτή θα μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε φορολογική χρήση εντός της αντίστοιχης 20ετούς περιόδου απόσβεσης που προβλέπουν οι διατάξεις για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών.

Σε περίπτωση που τα κέρδη της 20ετούς περιόδου δεν επαρκούν για τον πλήρη συμψηφισμό των μεταφερόμενων αυτών ποσών, τυχόν υπόλοιπό τους λογίζεται ως φορολογική ζημιά κατά το εικοστό έτος.

Ειδικότερα, θεσπίζεται η εξής σειρά προτεραιότητας:

– Σε κάθε έτος συμψηφίζεται πρώτα η ετήσια απόσβεση της χρεωστικής διαφοράς από το PSI

– Στη συνέχεια η ετήσια απόσβεση της χρεωστικής διαφοράς από διαγραφές ή μεταβιβάσεις δανείων και πιστώσεων μετά τυχόν μη συμψηφισθέντα σε προηγούμενα έτη υπόλοιπα της τελευταίας αυτής χρεωστικής διαφοράς, με τα προγενέστερα υπόλοιπα να προηγούνται των μεταγενέστερων

– Ακολουθεί ο συμψηφισμός των μεταφερόμενων φορολογικών ζημιών

Κι αυτό διότι κρίθηκε πως ότι η μείωση των κόκκινων δανείων από ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα παραμένει επί του παρόντος η κύρια εποπτική προτεραιότητα.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Με την αλλαγή της νομοθεσίας επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

– Οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε νέες επιθετικές κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναλαμβάνοντας τις όποιες ζημιές σε επίπεδο χρήσης, χωρίς καμία επίπτωση στη μετοχική τους σύνθεση

– Διευκολύνεται η προώθηση μεγάλων τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2», με στόχο το αργότερο έως και το τέλος του 2022 οι δείκτες καθυστερήσεων να συγκλίνουν με το μέσο ευρωπαϊκό όρο

– Οι επενδυτές θα αισθάνονται πιο ασφαλείς να τοποθετηθούν στον εγχώριο κλάδο, καθώς δεν θα κρύβονται εκπλήξεις σε περίπτωση που καταγραφούν ζημιές σε μία χρονιά

– Γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιτόκια: Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» τον Νοέμβριο [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» τον Νοέμβριο - Οι αλλαγές σε δάνεια και καταθέσεις [γραφήματα]

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Νοέμβριο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων μειώθηκε στο 0,49%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,27%