
Το νέο ΕΣΠΑ το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν θα κατανέμει συνολικούς πόρους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.
Δείτε εδώ τον απολογισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020
Δείτε την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027
«Είναι χαρά μου να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρωί τη Συμφωνία Ελληνικής Εταιρικής Σχέσης. Και η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27». Αυτό τόνισε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε από την επίτροπο η έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» για την Ελλάδα.
Η αρμόδια επίτροπος έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική συμφωνία για ένα επενδυτικό πρόγραμμα που είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό».
«Θεωρώ πως καταφέραμε να έχουμε ένα πολύ καλό, ενδιαφέρον, ισορροπημένο πλαίσιο, όπου στην πραγματικότητα, ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας θα είναι σημαντικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Επειδή η επιτυχία της Ελλάδας αλλά και η σύγκλιση που θα πετύχει, καθώς και η αύξηση του δυναμισμού, που θα βασίζεται σε έναν νέο πλαίσιο ανταγωνιστικότητας θα είναι απαραίτητη για το σύνολο της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η Ελίζα Φερέιρα.

«Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε το συνολικό ποσό, αυτή η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης αντιπροσωπεύει συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια, 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης, συμπλήρωσε ακόμη ότι «αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το δικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πήγαμε ακόμα καλύτερα με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε και από σήμερα γίνεται και επίσημα η πρώτη που εγκρίνεται».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «κατά την διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του COVID-19, οι ομάδες μας εργάστηκαν μαζί πολύ σκληρά προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με τέτοιο τρόπο ώστε η οικονομία μας να μπορεί να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Το νέο ΕΣΠΑ
Όπως επεσήμαναν κατά την παρουσίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και οι αρμόδιοι γραμματείς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, «το νέο ΕΣΠΑ απελευθερώνει για τα επόμενα 7 χρόνια πόρους 26,19 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 13 δισ. ευρώ δανείων) και τους πόρους της νέας ΚΑΠ και των λοιπών χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα συνολικοί πόροι που πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ, πόροι ικανοί να καλύψουν το επενδυτικό κενό της οικονομίας (και λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας) αλλά και να ενισχύσουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και κάποιες δεκάδες δισ. ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν σε επενδύσεις».
Σημειώθηκε ακόμη, πως το 2020 η Ελλάδα ήταν η πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Από τα 23 δισ. ευρώ περίπου του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ποσό φτάνει τα 26,2 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ Γιώργος Ζερβός και ο Γενικός Διευθυντης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ (ΕΑΣ) Γιάννης Φίρμπας.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση