Εκ πρώτης όψεως, οι μεταλλάξεις που ανιχνεύονται στο στέλεχος Δέλτα είναι λιγότερες από ό,τι σε άλλες παραλλαγές του κοροναϊού και δεν δείχνουν τόσο σημαντικές. Όταν όμως αυτές οι απλές αλλαγές συνδυάζονται στο ίδιο στέλεχος, τα αποτελέσματα γίνονται καταστροφικά.
«Όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Δέλτα τροφοδοτούσε την επιδημία στην Ινδία, δεν υποψιάζονταν ότι θα κατάσταση θα εξελισσόταν τόσο άσχημα, ή ότι το Δέλτα θα ξεπερνούσε άλλες παραλλαγές» παραδέχεται στο Kaiser Health News ο Τρέβορ Μπέντφορντ, εξελικτικός βιολόγος του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον» στις ΗΠΑ.
Οι αρχικές εκτιμήσεις τελικά διαψεύστηκαν.
Το Δέλτα διατηρεί κάποιες από τις πιο «επιτυχημένες» μεταλλάξεις άλλων στελεχών, έχει όμως εμπλουτιστεί με επιπλέον γενετικές αλλαγές που εκτιμάται ότι διπλασιάζουν τη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.
Το άρθρο του KHN επικαλείται πρόσφατη, αδημοσίευτη κινεζική μελέτη που έδειχνε ότι το Κάππα αυξάνει κατά χίλιες φορές το ιικό φορτίο και επιπλέον μειώνει την περίοδο επώασης από τις έξι στις τέσσερις ημέρες, συγκριτικά με την αρχική βερσιόν του SARS-CoV-2.
Ο συνδυασμός του ραγδαίου πολλαπλασιασμού και της σύντομης περιόδου επώασης είναι μια καλή εξήγηση για την εξάπλωση του Δέλτα και την επικράτησή του σε μεγάλο αριθμό χωρών, εκτιμούν ανεξάρτητοι ερευνητές.
Αν και το Δέλτα δεν είναι απαραίτητα πιο θανατηφόρο, στην πράξη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους επειδή μολύνει περισσότερους, είπε ο δρ Έρικ Τόπολ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια.
Ακίδα
Οι μεταλλάξεις του Δέλτα που έχουν μελετηθεί περισσότερο ως σήμερα αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα –γι’ αυτό και η ακίδα είναι ο στόχος όλων των σημερινών εμβολίων Covid-19.
Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν τη θέση της ακίδας που συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων –το πρώτο βήμα της μόλυνσης.
Περιέργως, από το Δέλτα απουσιάζουν μεταλλάξεις της ακίδας που ανιχνεύονται σε άλλα στελέχη και πιστεύεται ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότα, όπως την ανησυχητική μετάλλαξη E484K (προφέρεται «ίικ») του ιαπωνικού στελέχους Γάμμα, ούτε την N501Y της βρετανικής παραλλαγής Άλφα, της νοτιοαφρικανικής Βήτα και της Γάμμα.
Το Δέλτα φέρει όμως μια άλλη μετάλλαξη της ακίδας που πλέον ανιχνεύεται στα περισσότερα ανησυχητικά στελέχη. Ονομάζεται μετάλλαξη D614G (γνωστή και ως «νταγκ»), η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει την πυκνότητα των ακίδων στην επιφάνεια του ιού.
Αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και ίσως εξηγεί την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε στην κινεζική μελέτη, εκτιμά ο Βον Κούπερ, μικροβιολόγος και μοριακός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Μια άλλη μετάλλαξη του Δέλτα που υπάρχει και συγγενικό ινδικό στέλεχος Κάππα είναι η P681R, η οποία επίσης επηρεάζει την πρωτεΐνη ακίδα. Δεν αλλάζει όμως τη θέση της ακίδας που συνδέεται στους ανθρώπινους υποδοχείς αλλά μια άλλη σημαντική περιοχή της ακίδας.
Η σύνδεση της ακίδας στους υποδοχείς ACE2 είναι το πρώτο βήμα της μόλυνσης. Για να περάσει ο ιός στα κύτταρα πρέπει πρώτα να κοπεί ένα κομμάτι της ακίδας με τη βοήθεια ενός ανθρώπινου ενζύμου που ονομάζεται φουρίνη. Η αποκοπή αυτού του τμήματος αλλάζει το σχήμα της ακίδας και επιτρέπει στον ιό να συγχωνευτεί με τα ανθρώπινα κύτταρα.
Όπως φαίνεται, η μετάλλαξη P618R διευκολύνει τη δράση της φουρίνης, λέει η Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά.
Μια ακόμα μετάλλαξη που εμφανίζεται στο Δέλτα και το Κάππα είναι η L452R, η οποία επηρεάζει τη θέση πρόσδεσης στον υποδοχέα και εμποδίζει τη δράση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, επισημαίνει ο δρ Κούπερ, ο μικροβιολόγος του Πίτσμπουργκ.
Παλιές και νέες μεταλλάξεις
Όπως φαίνεται, οι γνωστές αυτές μεταλλάξεις σε συνδυασμό έχουν ισχυρότερη δράση από ό,τι η καθεμία ξεχωριστά, αν και το φαινόμενο αυτό δεν έχει εξηγηθεί πλήρως.
Γνωρίζουμε όμως ότι το Δέλτα φέρει και μεταλλάξεις που δεν ανιχνεύονται σε άλλες παραλλαγές του κοροναϊού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η D950N. «Μάλλον είναι μοναδική. Δεν την έχουμε δει αλλού» λέει ο Κούπερ.
Η D950N διαφέρει επειδή δεν αφορά την πρωτεΐνη-ακίδα αλλά διευκολύνει τη συγχώνευση του ιού με την κυτταρική μεμβράνη.
Θεωρητικά, λέει ο Κούπερ, η μετάλλαξη αυτή ίσως αυξάνει το ιικό φορτίο επιτρέποντας στον ιό να μολύνει περισσότερες κατηγορίες κυττάρων, αν και αυτό παραμένει αναπόδεικτο.
Ακόμα, το Δέλτα φέρει μεταλλάξεις στο ένα άκρο της πρωτεΐνης ακίδας που ονομάζεται αμινοτελικό άκρο και θεωρείται ιδανικός στόχος για τα εξουδετερωτικά αντισώματα, αναφέρει η δρ Χάνα Άσελροντ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσινγκτον».
Οι μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο δείχνουν να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων και ίσως εξηγούν τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το Δέλτα μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.
Παραμένει βέβαια άγνωστο πώς θα εξελιχθεί το Δέλτα στην πορεία της πανδημίας, το θετικό όμως είναι ότι όλα τα υπάρχοντα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω Δέλτα.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έχει μειωθεί στο 39% λόγω του Δέλτα.
Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί, αν και οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Latest News
Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής από την Τσέλσι
Η Τσέλσι ολοκλήρωσε την απόκτηση της Ναόμι Γκίρμα από την Σαν Ντιέγκο Γουέιβς σε ποσό που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί