Η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου μπορεί να τον κάνει οριακά ανοδικό για την αθηναϊκή αγορά, με μεταβολή για τον ΓΔ +0,01%, αν εμφανιστεί κλείσιμο στις 885 μονάδες, με ανώτερο από χθες τις 884,96 μονάδες. Η αγοραία συναίνεση ως προς τον Τραπεζικό Δείκτη εκτιμά πως η τρέχουσα τιμή του δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά οι αναλυτές για την εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Οι απαισιόδοξοι τονίζουν την αδύναμη πλευρά των συναλλαγών για αυτές. Ενώ οι αισιόδοξοι δικαιολογούν το πνεύμα που επικράτησε για τον κλάδο και εξηγούν τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων μετά από τις ΑΜΚ.
Ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής παρατηρούσε: Μετά από έναν μήνα ταλαιπωρίας, που κόστισε στο Γενικό Δείκτη 100 περίπου μονάδες, το (μέχρι την Τετάρτη) “7 στα 7” ανοδικών συνεδριάσεων, επέστρεψε στο Δείκτη το 50% των εν λόγω απωλειών, όπως επισημαίνει.
Για όλο το Χ.Α. ο χαμηλός τζίρος, σύμφωνα με τους Θεωρητικούς της τεχνικής ανάλυσης, μειώνει την αξιοπιστία των price alerts. Παρ’ όλα αυτά ας μην ξεχνάμε το “price is king”, οπότε ας μη “σνομπάρουμε” τα εκατέρωθεν spikes τιμών, είτε αυτά είναι προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ειδικά μάλιστα όταν αυτά θέλουν να μας δώσουν μη αρεστά προς τις επενδυτικές μας θέσεις μηνύματα.
Σε ότι αφορά τις Τράπεζες, το πολύχρονο “τσιτάτο” ότι “τα χειρότερα είναι πίσω”, συνεχίζει να μην αποτυπώνεται στις αποτιμήσεις. Ίσως για τον κλάδο να ισχύει ότι “εχθρός του φθηνού, είναι το φθηνότερο”, οπότε συνιστάται υπομονή στην ενίσχυση αγοραστικών θέσεων.
Εκτιμούμε ότι η υπεραπόδοση των μη Τραπεζικών τίτλων, σε σχέση με τον Τραπεζικό Δείκτη, αποτελεί απτή απόδειξη του “rotation” εντός του Χ.Α. και όχι γενικευμένη “έξοδο” και ίσως αποτελεί οδηγό για το ποια “χαρτιά” θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση της Αγοράς.
Χρειάστηκαν οι τοποθετήσεις επί των ελληνικών τραπεζών από τρεις μεγάλους επενδυτικούς Οίκους παγκόσμιας εμβέλειας, για να καταγράψουν την Πέμπτη σημαντικά κέρδη αρκετές από αυτές. Τα παράγωγα επίσης είναι αυτή την εποχή αρκετά… μαρτυριάρικα και αναμένουμε, με βάση τα μηνύματα που συλλάβαμε, να έρθει η ώρα της ΕΥΡΩΒ, για να εντυπωσιάσει με το αγοραστικό ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί για αυτή.
Ο Μάνος Χατζηδάκης τοποθετήθηκε για τη γρήγορη ενθυλάκωση κερδών από τις ΑΜΚ των Τραπεζών που όπως είναι φυσικό δεν επέτρεψαν την άνοδο του κλάδου. Οι Α.Μ.Κ. και δη των Τραπεζών, αποτελούσαν πάντοτε μια εν δυνάμει απειλή για τους Μικροεπενδυτές. Η πολυετής χρηματιστηριακή πτώση και η αποχώρηση κεφαλαίων από το Χ.Α. δημιούργησαν στενότητες ρευστότητας, με αποτέλεσμα πολλά μικρομεσαία χαρτοφυλάκια να αδυνατούν να καλύψουν το ποσοστό της αύξησης, που τους αναλογούσε.
Αυτό μεταφράζονταν σε μεγαλύτερη απομείωση της συμμετοχής τους, ενώ παράλληλα οι βασικοί Μέτοχοι προσπερνούσαν κρίσιμα ποσοστά συμμετοχής αναλαμβάνοντας τα αδιάθετα των αυξήσεων, χωρίς να υποχρεώνονται σε δημόσιες προτάσεις.
Τα καλά νέα είναι ότι το 2021 οι αυξήσεις κεφαλαίου αφήνουν κάποια καλά λεφτά στο τραπέζι με το “καλημέρα”. Ο Μέτοχος δηλαδή που βάζει “φρέσκο χρήμα” σε μια Α.Μ.Κ., από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του. Βέβαια, αυτό δεν είναι μια υποχρεωτική συνθήκη, δείχνει ωστόσο ότι η τιμολόγηση των μετοχών έγινε με όρους που μπορούν να κερδίσουν όλοι όσοι “βάζουν πλάτη”, στο εγχείρημα της υλοποίησης του νέου επιχειρηματικού πλάνου.
Δεν είναι όλοι οι Εκδότες ίδιοι και σίγουρα κάθε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να εξετάζεται από πολλές γωνίες (χρήση κεφαλαίων, αξία Επιχείρησης, προοπτικές κλπ) πριν υπάρξει ετυμηγορία συμμετοχής. Ωστόσο, η μικρή αυτή παράδοση στο Χ.Α. φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια Ομάδα Επενδυτών, που κινούνται με γνώμονα την παραγωγή των γρήγορων υπεραξιών από τις Α.Μ.Κ. Κακό πάντως δεν είναι να παίρνεις που και που και κάποια γρήγορα κέρδη: δεν μπορούμε να είμαστε και όλοι μακροπρόθεσμοι σε αυτή τη ζωή.
Άσχετα από το ποιες από τις προσεγγίσεις των αναλυτών θα δικαιώσει το ταμπλό της αγοράς ο κλάδος έχει ως βαρίδι την υπόθεση της αναβαλλόμενης φορολογίας για την οποία η συμφωνία του ΥΠΟΙΚ με την ΕΚΤ θα αποτελέσει την οδό για την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος. Το αν θα αποτυπωθεί άμεσα στο ταμπλό ή αργότερα δεν μπορεί να εκτιμηθεί τώρα.
Latest News
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα