![Eurostat: Υποχώρησε η ανεργία τον Ιούνιο στην ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/2021-05-11T233419Z_146628192_RC2ZDN96TI8E_RTRMADP_5_USA-ECONOMY-UNEMPLOYMENT_med.jpg)
Υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη και στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2021, αποτυπώνει ο προσαρμοσμένος δείκτης που καταρτίζει η Eurostat.
To ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,7%, έναντι 8,0% τον Μάιο του 2021 και 8,0% τον Ιούνιο του 2020.
Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 7,1% τον Ιούνιο του 2021, από 7,3% τον Μάιο του 2021 και 7,3% τον Ιούνιο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat τα ποσοστά σε απόλυτα νούμερα ισοδυναμούν με 14,9 εκατομμύρια ανέργων στην ΕΕ και 12,5 εκατομμύρια στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.
Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 487.000 άτομα στην ΕΕ και κατά 423.000 στην ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, η ανεργία μειώθηκε κατά 397.000 άτομα στην ΕΕ και κατά 339.000 στη ζώνη του ευρώ.
Η ανεργία στους νέους
Τον Ιούνιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 17,3% και στην ΕΕ σε 17% ήτοι 2,4 εκατομμύρια και σχεδόν 3 εκατομμύρια αντίστοιχα σε απόλυτα νούμερα.
Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 78.000 στην ευρωζώνη και κατά 112.000 στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, η ανεργία των νέων μειώθηκε 110.000 στη ζώνη του ευρώ και κατά 152.000 στην ΕΕ.
Ανεργία ανά φύλο
Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες μειώθηκε τον Ιούνιο σε 8,2% από 8,4% τον Μάιο, ενώ το ποσοστό στους άνδρες μειώθηκε από 7,6% τον Μάιο του 2021 σε 7,3% τον Ιούνιο του 2021.
Στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών υποχώρησε στο 7,5% στην ΕΕ, από 7,7% το Μάιο του 2021.
Το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 6,7% τον Ιούνιο του 2021, έναντι 7,0% τον Μάιο του 2021.
Οι ανατροπές της πανδημίας στη στατιστική
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, κρίνει σκόπιμο να εξηγήσει ότι οι εκτιμήσεις σε σχέση με την ανεργία βασίζονται στον καθιερωμένο ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Ως άνεργοι λογίζονται όσοι βρίσκονται χωρίς δουλειά και αναζητούν ενεργά εργασία το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, και είναι διαθέσιμοι για να ξεκινήσουν την εργασία τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το ξέσπασμα της COVID-19 και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της προκάλεσαν απότομη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, ένα σημαντικό μέρος αυτών που είχαν εγγραφεί σε γραφεία ανεργίας δεν αναζητούσαν πλέον ενεργά δουλειά ή δεν είναι πλέον διαθέσιμα να εργαστούν, επειδή, για παράδειγμα έπρεπε να φροντίσουν μικρά παιδιά στο σπίτι.
Αυτό, τονίζουν οι αναλυτές της Eurostat, οδηγεί σε ασυμφωνία στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και εκείνων που μετρώνται ως άνεργοι σύμφωνα με τον ορισμό της ΔΟΕ.
«Για να καταγράψουμε πλήρως την άνευ προηγουμένου κατάσταση της αγοράς εργασίας που προκλήθηκε από την επιδημία του COVID-19, τα δεδομένα συμπληρώθηκαν με πρόσθετους δείκτες, π.χ. υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, άτομα που αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και άτομα διαθέσιμα για εργασία, που, όμως, δεν αναζητούν, τα οποία δημοσιεύτηκαν με την έρευνα εργατικού δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2021», διευκρινίζει η Eurostat.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες
![Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/orlopp-600x389.jpg)
Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική
Το σχέδιο της Commerzbank για να αποθαρρύνει την UnitCredit
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας