Νέο θεαματικό άλμα στο 3,5% παρουσίασε τον Ιούνιο ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς δείκτες που παρακολουθεί από κοντά η Fed προκειμένου να «μετρήσει» τις πληθωριστικές τάσεις στην αμερικανική αγορά.

Βέβαια, οι αναλυτές είχαν προβλέψει σημαντική άνοδο του δείκτη κατά 3,6%, σε ένα διάστημα που οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία «τρέχουν» στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία. Υπό την έννοια αυτή η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε, παρόλ’ αυτά η επιβεβαίωση πως ο πληθωριστικός κλοιός που περιστοιχίζει την οικονομία σφίγγει όλο και περισσότερο, προκαλεί εύλογη νευρικότητα στους επενδυτές.

Άλλωστε, ο δείκτης είχε ήδη ανέβει σημαντικά τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 3,4% και τελικά αυξήθηκε περαιτέρω στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 1991!

Παράλληλα ο δείκτης δαπανών αυξήθηκε κατά 1% τον Ιούνιο, ήτοι πάνω από το 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης εισοδημάτων αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%, έναντι της υποχώρησης κατά 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η καταναλωτική αγορά… ξαναζωντανεύει και ελπίζεται βέβαια να διατηρήσει τη δυναμική αυτή παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας και της υψηλής διασποράς μετάλλαξης Δέλτα, αν και το τίμημα είναι η έστω και πρόσκαιρη άνοδος των τιμών.

Πάντως, το ίδιο το συμβούλιο της Fed κατά την συνεδρίαση του προχθές, όπως και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του, επανέλαβαν την άποψη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα παραμείνει για αρκετό διάστημα, αρκετά πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%, πριν αρχίσει τελικά να υποχωρεί. Μάλιστα, ο κύριος Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά επηρεάζοντας το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Χθες τα στοιχεία έδειξαν πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε στο 6,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή