
Υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θα πραγματοποιηθεί και σήμερα ευρεία σύσκεψη με θέμα τον καύσωνα και τα φαινόμενα που τον συνοδεύουν, όπως είπε στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Υπάρχουν σχέδια, δεν είναι μόνο ο καύσωνας, αλλά και το πώς συνδέεται με το ζήτημα των πυρκαγιών», εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Για τον καύσωνα αναφέρθηκε σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω, σημειώνοντας πως «αυτό θα προκύψει, δεν θέλω να προκαταλάβω».
«Ευκαιρίες για ξεκούραση»
«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν ευκαιρίες για ξεκούραση, κυρίως στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι έξω», συμπλήρωσε σχετικά.
Όσον αφορά στο φαινόμενο των πυρκαγιών, ο υφυπουργός χαρακτήρισε «πολύ αυξημένο» το μέσο όρο των 50 πυρκαγιών ημερησίως, τονίζοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κλιματική απειλή».
«Προσπαθούμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας, για να είμαστε έτοιμοι και να μη φτάσουμε να βλέπουμε τα φαινόμενα. Έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση να αλλάξουμε τα πράγματα», τόνισε, σημειώνοντας πως, «υπάρχουν τα κλιματικά φαινόμενα, αλλά και η ανθρώπινη αμέλεια, γιατί κάποιοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους».
Σχέδιο «Δρυάδες»
«Η φωτιά στη Σταμάτα ξεκίνησε στις παρυφές των οικισμών και πολύ γρήγορα πέρασε στους οικισμούς», εξήγησε και αναφέρθηκε στο σχέδιο «Δρυάδες» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που το προηγούμενο διάστημα είχε αναδείξει 18 σημεία που εγκυμονούν κινδύνους, μία εκ των οποίων ήταν και η Σταμάτα.
«Η περιοχή είχε καθαριστεί, αν δεν είχε γίνει αυτό, η φωτιά θα ήταν έρπουσα με ό,τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό και οι περισσότερες ζημιές ήταν στις στέγες των σπιτιών», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι, «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις 18 περιοχές, συν το Τατόι, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία, συν το σχέδιο διαφυγής από την Ιπποκράτειο Πολιτεία», στα πλαίσια του σχεδίου «Δρυάδες».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτίες παθογενειών που προκαλούν προβλήματα στις αντιμετωπίσεις κρίσιμων καταστάσεων, εστίασε στις «διαδικασίες , την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και τις δικαιολογίες υπηρεσιών».
Ειδικά για το ποιος έχει την ευθύνη για το καθετί, μετά τα όσα βιώσαμε τον περασμένο χειμώνα με τα πεσμένα δέντρα στη «Μήδεια», εξήγησε ότι, «με τα γενικά σχέδια περιγράφεται το ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που πρέπει να αναλύσουμε είναι το ποιος έχει τους πόρους να κάνει αυτό για το οποίο έχει ευθύνη.
Είναι μεγάλη συζήτηση, η οποία σας διαβεβαιώνω ότι θα ανοίξει το Σεπτέμβριο, γιατί βούληση του πρωθυπουργού είναι να γίνει σχέδιο που θα είναι σε συνεχή εξέλιξη. Να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει, και πώς να το κάνει για να το φέρει σε πέρας».
«Τα αυτονόητα δεν μπορεί να είναι πλέον διεκδικούμενα», είπε εξηγώντας ότι δεν υπήρξε ποτέ άρνηση χρηματοδότησης σε ανάλογες περιπτώσεις.
«Τήρηση των μέτρων και εμβολιασμός»
«Δεν στοχοποιούμε περιοχές, δεν δαιμονοποιούμε καταστάσεις, κάνουμε έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με τις χθεσινές προειδοποιήσεις του προς τη Μύκονο και την Ίο, υποστηρίζοντας ότι, «αυτό που μεταφέρω είναι η αγωνία των επιδημιολόγων».
Και επεσήμανε ότι, στα δύο νησιά «είμαστε οριακά. Τρεις – τέσσερις μέρες αφού πήραμε τα μέτρα στη Μύκονο υπήρξε σταθεροποιήση των συρροών».
«Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι πάλι, χωρίς να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε και διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν μέσα σε κάθε μπαρ, σε κάθε καφενείο να υπάρχει αστυνομία; Όλοι έχουμε ανάγκη να ξεδώσουμε, το αυτονόητο λέμε: Κρατήστε τις αποστάσεις, φοράτε μάσκες».
Όπως είπε για τη Μύκονο, «το 46% των κρουσμάτων αφορούσε εργασιακές σχέσεις. Όταν λειτουργεί αυτός σαν υπερμεταδότης, μεταδίδεται σε όλο το νησί. Εμείς δείχνουμε πού υπάρχει το πρόβλημα, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός».
«Υπάρχουν δύο ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα», είπε και αναφέρθηκε στην «τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό. Οτιδήποτε άλλο δεν έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα του πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα».


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια