
Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test που ανακοίνωσε νωρίτερα η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Με επιτυχία πέρασαν τις δοκιμές και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Tα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΕΒΑ αφορούν τα αποτελέσματα των 50 πιο σημαντικών τραπεζών σε 15 χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, που καλύπτουν το 70% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα, στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με το σταθμισμένο με βάση το ρίσκο ενεργητικό έχει αντίκτυπο ύψους 485 μονάδων βάσης οδηγώντας στην υποχώρηση του CET1 στο 10,2% στο τέλος του 2023.
Αυτό σημαίνει πως ο συνολικός αντίκτυπος οδηγεί σε κεφαλαιακή πτώση ύψους 265 δισ. ευρώ και σε αύξηση του συνολικού ποσού έκθεσης των τραπεζών σε κίνδυνο 868 δισ. ευρώ στο τέλος του τριετούς ορίζοντα.
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, τα επιμέρους τραπεζικά αποτελέσματα προάγουν την πειθαρχία της αγοράς και αποτελούν μια συμβολή στη διαδικασία λήψης εποπτικών αποφάσεων. Άλλωστε, θα αξιολογηθούν από την ΕΚΤ για να καθοριστούν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη κατάσταση στην αρχή της άσκησης από ό,τι ήταν τρία χρόνια πριν, όμως η μείωση κεφαλαίου σε επίπεδο συστήματος ήταν υψηλότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σενάριο ήταν πολύ δυσμενέστερο σε σύγκριση με το σενάριο που είχε χρησιμοποιηθεί στην άσκηση του 2018 και το οποίο περιλάμβανε συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 3,6% το 2021. Ένα ποσοστό που πλέον φαντάζει ως υπερβολικά απαισιόδοξο δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σημειώνεται τέλος πως οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές κρίνουν ότι το συνολικό αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα τεστ αντοχής της αμερικανικής Federal Reserve και της Tράπεζας της Αγγλίας (BoE).


Latest News

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ