Ανακρούει πρύμναν η Κίνα αναφορικά με τη δρομολόγηση των φιλόδοξων στόχων που είχε θέσει για τη μείωση των ρύπων άνθρακα βλέποντας πως επηρεάζεται η οικονομία της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπό τον πρόεδρο της χώρας, Σι Ζινπίνγκ υποστήριξε πως η πράσινη στρατηγική που έχει τεθεί ανακόπτει την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας σε ένα διάστημα που κινείται ήδη σε σχετικά χαμηλούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό ζήτησε (για να μην πούμε… έδωσε εντολή) για μια πιο προσεκτική (άρα αργή) πορεία προς την επίτευξη του στόχου για ουδετερότητα των ρύπων.

Η συνεδρίαση του 25μελούς συμβουλίου έγινε στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξάμηνης ανασκόπησης της χώρας και των προτεραιοτήτων της.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Σι είχε αναγγείλει την πρόθεση της χώρας να μετατραπεί από κορυφαία χώρα παραγωγής ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε χώρα μηδενικών εκπομπών αερίων μέχρι το 2060. Αν και δεν είχε διευκρινίσει τι είδους μέτρα ακριβώς θα δρομολογούνταν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, η αργή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και δη, τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε ενεργειακό επίπεδο οδήγησαν τις αρχές σε… δεύτερες σκέψεις.

Συγκεκριμένα, ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εσχάτως η παραγωγική μηχανή της χώρας έχει να κάνει με τα χαμηλά επίπεδα προσφοράς λιγνίτη, που παραμένει η νούμερο ένα πηγή ενέργειας, καθώς οι εισαγωγές από την Αυστραλία έχουν μειωθεί λόγω της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η εγχώρια παραγωγή έχει μειωθεί λόγω μιας σειράς θανατηφόρων ατυχημάτων στα ορυχεία της.

Οι ελλείψεις ώθησαν σε ύψη ρεκόρ τις τιμές άνθρακα στη χώρα, ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λειτουργεί στα όρια του και με αυξημένο τον κίνδυνο να «κρασάρει» λόγω και των αυξημένων θερμοκρασιών της εποχής.

Σύμφωνα με προ ημερών ανακοίνωση του εθνικού φορέα ηλεκτροδότησης, η εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10% φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έντεκα επαρχίες της χώρας να έχουν φτάσει στα ανώτατα επίπεδα χρήσης και να κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος. Μάλιστα, αρκετά εργοστάσια έχουν ήδη υποχρεωθεί σε μείωση της παραγωγής προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση του φορτίου που θα οδηγούσε ακόμη και σε blackout.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα