Έκλεισε και με τη βούλα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco για την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ αν και δεν έχουν γίνει οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπει η σύμβαση του 2016.
Η πενταετία παρήλθε, το πακέτο των 293,8 εκατ. ευρώ υποχρεωτικών επενδύσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά για να μην βγάλουμε όλοι μαζί τα μάτια μας στις διεθνείς διαιτησίες για χρόνια, επήλθε η συμφωνία που δίνει στους Κινέζους το 16% αγκαλιά με το 51% που ήδη ελέγχουν. Άλλωστε αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να γίνουν οι επενδύσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις υποδομές στο λιμάνι και με αυτή την κοινή λογική δόθηκαν τα χέρια και έπεσαν οι υπογραφές.
Η νέα σύμβαση παραχώρησης δημοσίου-Cosco θα έρθει στη Βουλή, μην σας κάνει εντύπωση εάν την δείτε τον Σεπτέμβριο, εάν επιλεγεί η Ολομέλεια για την κύρωσή της και ουχί τα θερινά τμήματα.
Στο μεσοδιάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ που έχει υπογράψει με την Cosco την Συμφωνία Μετόχων και την Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών έχει πάρει… φωτιά και τρέχει όλα τα έργα παράλληλα, για να κλείσουν οι τρύπες. Χθες το ΔΣ ενέκρινε τις τροποποιήσεις των δύο κειμένων, τα οποία οδεύουν ήδη για το Ελεγκτικό Συνέδριο από το Υπουργείο Οικονομικών υπό την αίρεση πάντα, ότι η σύμβαση παραχώρησης θα λάβει την έγκριση της Βουλής.
Με το πράσινο φως από το Ελεγκτικό θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις και φυσικά θα απελευθερωθούν τα 88 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει ήδη από το 2016 η Cosco σε ειδικό λογαριασμό για το 16%. Μαζί με τους τόκους που επί μια πενταετία δεν είναι και λίγοι για τα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ, άρα και του Ελληνικού Δημοσίου. Συν μια ξεγυρισμένη εγγυητική που θα δώσει η Cosco πάλι στο ΤΑΙΠΕΔ ως collateral, για να το πούμε και τεχνοκρατικά. Με τούτα και με εκείνα, ένας παλιός της αγοράς μάλιστα έσπευσε να μου πει ότι μια ακόμη μεγάλη οικονομική συναλλαγή προχωρά και το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος…
————————
Τα ρέματα
Έτοιμο πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών έχει η Lamda Development για το Ελληνικό. Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Κίνα που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και είχαν πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα κτύπησαν συναγερμό. Έτσι, η Lamda Development προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σειράς αντιπλημμυρικών έργων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τη διαβίωση των πολιτών. Η πρώτη δράση αφορά τα δύο γνωστά ρέματα, το ρέμα Τραχώνων και το ρέμα Αεροδρομίου, ή Ευρυάλης όπως ήταν παλαιότερα γνωστό.
———————-
Ρουμανία
Ένα και μόνο όρο έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ΟΤΕ προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου 2020, μεταξύ του ελληνικού ομίλου τηλεπικοινωνιών και της Orange Romania, μια συμφωνία που προβλέπει την πώληση του 54% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania στην Orange Romania.
Ο ένας και μοναδικός όρος είναι ο ΟΤΕ να αποκτήσει το 100 % των μετοχών της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Romania Mobile (TKRM). Δηλαδή, ο ΟΤΕ να εξαγοράσει από τους Ρουμάνους της Telekom Romania το ποσοστό τους, το υπόλοιπο 30%.
Με άλλα λόγια, ο ΟΤΕ θα κρατήσει (τουλάχιστον προς το παρόν) υπό τον έλεγχο του την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας γεγονός που σε συνέχεια της όλης εγκριτικής διαδικασίας θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της πώλησης του 54% της TKR στην Orange Romania εντός των προσεχών μηνών.
Η Orange Romania ανήκει στον Όμιλο της Orange που έλκει την καταγωγή του από την France Telecom.
—————————-
Το Τρένο
Αν και η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης Ελλάκτωρ ολοκληρώνεται και επίσημα την ερχόμενη Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021 (τότε λήγει και η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων) στην ευρύτερη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα (με απολήξεις και στην πολιτική αγορά) αρχίζει να εδράζεται η πεποίθηση ότι ο άλλοτε κραταιός όμιλος κατασκευών, παραχωρήσεων, real estate κλπ χάνει (αν δεν έχει ήδη χάσει) το τρένο των εξελίξεων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθούν με προβληματισμό τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον όμιλο Ελλάκτωρ.
Έφυγε…: Και το τρένο των εξελίξεων έχει να κάνει με τις νέες δουλειές, τα νέα projects που βγαίνουν ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση και ρυθμό τους επόμενους μήνες. Από αυτά τα νέα projects o Όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται σε … απόσταση. Σε θέση παρατηρητή!
——————————
Πόθεν Έσχες
Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πολιτικών για την οικονομική χρήση 2019 (δηλώθηκαν πέρυσι). Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε το ενδιαφέρον παλιότερων χρόνων, ίσως επειδή δεν έρχονται να προστεθούν και πολλά νέα πρόσωπα στη Βουλή.
—————————-
Η Απορία
Όσοι γνωρίζουν την λεπτομέρεια, η αλήθεια είναι ότι αναρωτιούνται: Γιατί ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, έκανε τις καλοκαιρινές του διακοπές τόσο νωρίς; Για την ακρίβεια, τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Η Απάντηση: Έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του οπωσδήποτε τον Αύγουστο, είναι η απάντηση που δίνεται, αρμοδίως. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος;
——————————-
Η Παραγγελία
Τελικώς, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί και να αποδειχθεί …αέναο. Ιδιαίτερα αν ισχύει η πληροφορία που «κόβει βόλτες» στο παρασκήνιο ότι ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας των Rafale από τους Γάλλους – το ενδεχόμενο της επέκτασης προσδιορίζεται σε έξι επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Τα Δεδομένα: Η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει 18 καινούργια κι ελαφρώς μεταχειρισμένα μαχητικά, ίδιου τύπου, μέχρι το Δεκέμβριο του 2023. Η αρχή θα γίνει από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Μια Εκδοχή : Εννοείται ότι αν τα Rafale γίνουν τελικά 24, τότε το Παρίσι δεν θα έχει λόγο να διαμαρτύρεται σε περίπτωση που δεν είναι και ο νικητής της παραγγελίας και των τεσσάρων φρεγατών.
——————————
Λομπίστες
Δυο χώρες (και οι εταιρίες τους) θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι πελάτες των γραφείων λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον: Η Τουρκία και η Κίνα. Προχθές, η Huawei προσέλαβε και τον αρχι-λομπίστα των Δημοκρατικών, Τζον Ποντέστα. Και συνεχίζει…
——————————
Η Συνάντηση
Για πάνω από μια ώρα τα έλεγαν πρόσφατα στον κήπο της κατοικίας του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
—————————–
Η Επίσκεψη
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που συναντήθηκε προχθές στο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό κι ακολούθως συμμετείχε στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, ήταν στην Αθήνα, ιδιωτικώς, ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Με τη γυναίκα του, βρέθηκαν να παρακολουθούν και θεατρική παράσταση στο Άλσος. Από το Γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρχε ανάγκη για εκτόνωση, μετά από μια πολύ έντονη περίοδο που προηγήθηκε.
—————————————–
Στα Δικαστήρια
Στα δικαστήρια λέγεται ότι θα κριθεί τελικά το μέλλον των ιερών ακινήτων της της Εκκλησίας της Ελλάδας στην περιοχή του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Η δημοτική αρχή των 3Β δεν φαίνεται να κάνει πίσω ούτε σπιθαμή όποτε το θέμα θα έχει εξέλιξη που θα παρακολουθήσουμε με αδιάπτωτο ενδιαφέρον.
—————————————–
Το Παρασκήνιο
Μας λένε ότι το γεγονός έλαβε χώρα στο τέλος της προπερασμένης εβδομάδας. Ωστόσο πέρασε «κάτω από τα ραντάρ». Αφορά μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός του πρωθυπουργού, συμμετείχαν δυο – τρεις πολύ στενοί συνεργάτες του, αλλά και δυο εκλογολόγοι.
————————————
Σας ακούμε…
Το «λίγο παραπάνω» του κατώτατου μισθού, οι συχνές περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη περιφέρεια, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις συντάξεις και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ… αποτελούν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί, την απάντηση της κυβέρνησης στις μικρές και μεγαλύτερες ανησυχίες που έχει «σηκώσει» η παρατεταμένη κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας που έφερε και τροφοδότησε η πανδημία. «Σας ακούμε», είναι εν πολλοίς η απάντηση της κυβέρνησης, ένα «σας ακούμε» που συνδυάζεται αρμονικά με το «νοιαζόμαστε»…
————————————
Ταμείο Ανάκαμψης
Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο τα κυβερνητικά στελέχη που σε κάθε ερώτηση για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές έχουν έτοιμη την απάντηση: «Δείτε και συσχετίστε τα ορόσημα του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 με τις ημερομηνίες των δόσεων και βγάλτε συμπέρασμα». Με άλλα λόγια, τα κυβερνητικά στελέχη πριν από τα σενάρια προτάσσουν τις νέες δουλειές, τις νέες θέσεις απασχόλησης, τα νέα εισοδήματα μέσα από την αξιοποίηση των πόρων που θα φτάσουν στη πραγματική οικονομία.
———————————-
Αγροδιατροφή
Μια πρόσφατη – της τελευταίας στιγμής- μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας έρχεται και «δένει» με τις επενδυτικές και όχι μόνο προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι αναγκαίες και απαιτούμενες παρεμβάσεις και ο κλάδος της αγροδιατροφής που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή να ξεκλειδώσει τη δυναμική του – μια δυναμική που έχει να κάνει με την πρόκληση της διεύρυνσης της παραγωγικής του βάσης.
———————————-
Αγροδιατροφή (2)
Στο εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνονται δύο επενδυτικά προγράμματα – το συνολικό τους ποσό διάθεσης υπερβαίνει το μισό δις ευρώ- που έρχονται για να αλλάξουν τη μοίρα του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Το ένα από τα δύο επενδυτικά προγράμματα προωθεί επενδύσεις με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, έμφαση στην συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Δύσκολα και απαιτητικά από τη φύση τους πράγματα για παραγωγούς και επιχειρήσεις κάθε μορφής που ζουν ακόμη στο γαλαξία των επιδοτήσεων του «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά». Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου και σε φορείς αυτής της πλευράς απευθύνονται τα προγράμματα του Ταμείου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη συμβολαιακή γεωργία αλλά και δεσμεύονται και για τη προώθηση της μεταξύ άλλων την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων.
Οι επενδύσεις που θα λάβουν το πράσινο φως της υλοποίησης θα έχουν ως τελικό στόχο την αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην αύξηση των εξαγωγών.
Προς αυτή, λοιπόν, την φιλοπρόοδη κατεύθυνση θα υπάρχουν διαθέσιμα 520 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα παράλληλο συμμαχικό πρόγραμμα έχει να κάνει με την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροδιατροφικού τομέα.
Και αυτό όπως έχει σχεδιασθεί θα γίνει με τη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας που θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών (εθνικών και ευρωπαϊκών) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα.
Περιλαμβάνεται εδώ: (α) Η υποστήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων (πλατφόρμα που διευκολύνει την έκδοση πιστοποιητικών αναγκαίων για εξαγωγές, σύστημα Business Intelligence για εισαγωγές και εξαγωγές, πύλη για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων),(β) Η αγορά και ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού χρήσιμου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα (X-band Meteorological Radar, Telemetry & Remote-Control Stations, Unmanned Aerial Vehicle Systems, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και υποδομές για την ανάλυσή τους κ.λπ.) και (γ) Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων (για τη νέα ΚΑΠ, για την ασφάλιση αγροτικών προϊόντων, Management Information System για θέματα άρδευσης κ.λπ.). Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν διαθέσιμα 47 εκατομμύρια ευρώ.
——————————-
Αγροδιατροφή (3)
Στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας διαβάζω: «Με όχημα λοιπόν το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα μπορεί να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης ώστε να ενδυναμώσει την αλυσίδα αξίας, σε έναν κλάδο που έχει ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Βάσει των εκτιμήσεών μας, ο εγχώριος αγροδιατροφικός τομέας θα μπορούσε να διπλασιάσει το αποτύπωμά του στην ελληνική οικονομία (όφελος της τάξης των €13 δις σε όρους προστιθέμενης αξίας), σε περίπτωση που οι προαναφερθέντες παράγοντες προσεγγίσουν τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.
Τα παραδείγματα άλλων χωρών (όπως Ιταλία σε όρους τυποποίησης και Ισραήλ σε όρους τεχνολογίας) μπορούν να αποτελέσουν οδηγό επιτυχημένων στρατηγικών αξιοποίησης των δυνατοτήτων τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη βιομηχανία τροφίμων ξεκλειδώνοντας σημαντική παραγωγική δυναμική».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»