Την διασφάλιση πόρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την στήριξη και την συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης των νέων Ανθυποπλοιάρχων και Μηχανικών Γ΄ Τάξης της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.
Εξάλλου, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται έργα εκσυγχρονισμού εξοπλισμού και εργαστηρίων των ΑΕΝ, ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ παράλληλα εκτελείται πρόγραμμα εκπόνησης μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης επεσήμανε και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων σπουδαστών στις ΑΕΝ όλης της χώρας, από 1.153 που ήταν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, σε 1.641 για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρουσίασε αναλυτικά το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, για την δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με στόχο μέχρι τέλος του έτους να παρουσιαστεί ένας νέος νόμος πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση του μέλλοντος.
Έντεκα στοχευμένες παρεμβάσεις
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μέσα από 11 στοχευμένες παρεμβάσεις ψηφιακού χαρακτήρα προχωρούμε στο μεγάλο όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, σχολών σωστικών κλπ), ώστε από το νέο ακαδημαϊκόέτος να κάνουμε πράξη την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών της γραμματείας, της ηλεκτρονικής καρτέλας σπουδαστή, της ψηφιακής διαχείρισης του προγράμματος σπουδών από τους διδάσκοντες, καθώς και την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των σχολών».
Επίσης ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή διοικητικών και εκπαιδευτικών, πάλι με την επιστημονική καθοδήγηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και την δημιουργία πλατφόρμας εκπαίδευσης εκπαιδευτών.
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πολλών άλλων δωρητών της εφοπλιστικής οικογένειας για την ολοκλήρωση σειράς έργων αποκατάστασης κτηριακών ζημιών σε όλες τις σχολές.
«Για εμάς», είπε ο κ. Πλακιωτάκης,«η μεταρρύθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο οργάνωσης, υποδομών, εξοπλισμών, σε ψηφιακές υπηρεσίες για σπουδαστές και προσωπικό και θα ολοκληρωθεί μέσα από την υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα θωρακίσει το επίπεδο των σπουδών, θα διαφυλάξει την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λοιπών παροχών για τους σπουδαστές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει το πλαίσιο στήριξης της ισχυρής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης θέτοντας κανόνες στη αντίστοιχη ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα».
«Δεν θα επιτρέψω», τόνισε, «να χαθεί ούτε ένα σεντς από τα χρήματα που προορίζονται για την Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση. Με διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες θα απορροφηθούν με ένα μοναδικό στόχο: Την δημιουργία μιας σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, αντάξιας της ναυτικής ιστορίας των Ελλήνων. Μια ναυτική εκπαίδευση πρότυπο για τη σύγχρονη ναυτική βιομηχανία. Μια ναυτική εκπαίδευση που θα παράγει στελέχη υψηλών απαιτήσεων», κατέληξε.
Latest News
Οι δασμοί αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές
«Οι κυρώσεις και οι εμπορικές ρυθμίσεις, είτε επιβάλλονται είτε αναβάλλονται, έχουν άμεση επίδραση στους ναύλους» τονίζει ο οίκος Xclusiv
Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ η ελληνική ναυτιλία
Μελέτη της McKinsey για την ελληνική ναυτιλία επισημαίνει την καταλυτική συμβολή του κλάδου στο διεθνές εμπόριο, ενώ παράλληλα αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες
Γιατί η Royal Caribbean ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες
Η premium θυγατρική της Royal Caribbean Group σχεδιάζει να δρομολογήσει 10 κρουαζιερόπλοια σε ποταμούς από το 2027
Επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την επόμενη τριετία
Στον Τέλη Μυστακίδη κι επίσημα η ABBank – Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή
Ο Τέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 48% των μετοχών της ABBank, ενώ στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα αποτιμήθηκε 1,1 φορές τη λογιστική της αξία
Τραυλού: «Η Ελλάδα ναυπηγεί 589 πλοία – Υπερέχουμε σε επενδύσεις και τεχνολογία»
Η Μελίνα Τραυλού πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σημείωσε στην ετήσια Γ.Σ. για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν - Πρόεδρος για δεύτερη θητεία, αναμένεται να εκλεγεί, η Μελίνα Τραυλού
Αύξηση εσόδων 64% για την Capital Clean Energy Carriers – Μέρισμα 0,15 δολ/ μετοχή
Η Capital Clean Energy Carriers ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2024
Ναυτιλία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τους πολέμους των δασμών
Κατά τον προηγούμενο «εμπορικό πόλεμο» καταγράφηκε μια πτώση της ζήτησης στα εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με την DNB Markets
Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024 η Costamare
H Costamare συνεχίζει τη στρατηγική ανανέωσης του ιδιόκτητου στόλου και την αύξηση του μέσου μεγέθους του