
Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 15,9% του εργατικού δυναμικού τον Μάιο 2021 από 17,1% τον Απρίλιο 2021. Στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 διαμορφώθηκε στο 16,6%, οριακά υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία έκθεσή της η Eurobank Research, η Ελλάδα και η Ισπανία παραμένουν με διαφορά οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η προαναφερθείσα αρνητική πρωτιά είναι απότοκη της κρίσης χρέους και αντανακλά σε έναν βαθμό την απόκλιση ανάμεσα στο πραγματικό ΑΕΠ του 2019 με αυτό του 2007 (-23,5%).
Η μείωση του ποσοστού ανεργίας σε μηνιαία βάση τον Μάιο 2021 αντικατοπτρίζει την αύξηση της απασχόλησης. Αναλυτικά, ο αριθμός των απασχολούμενων ενισχύθηκε κατά 168,5 χιλιάδες άτομα (4,5%) όταν τον Ιανουάριο 2021 είχε μειωθεί κατά 231,4 χιλιάδες άτομα (5,9%). Η άνοδος της απασχόλησης τον Μάιο 2021 δύναται να συνδεθεί με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η κύρια δεξαμενή άντλησης των εν λόγω πόρων ήταν ο μη ενεργός πληθυσμός (πτώση κατά 141,4 χιλιάδες άτομα ή 4,2%) και ακολούθησε το σύνολο των ανέργων (μείωση κατά 31,0 χιλιάδες άτομα ή 4,0%).
Από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού τεκμαίρεται ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αυξήθηκε η μεταβλητότητα βασικών μεγεθών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Επί παραδείγματι, καταγράφηκαν πρωτόγνωρα υψηλές μηνιαίες εκροές και εισροές από και προς τον μη ενεργό πληθυσμό. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία (π.χ. lockdowns), τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης (π.χ. αναστολές συμβάσεων εργασίας) και οι μεθοδολογικοί κανόνες ταξινόμησης των ατόμων σε απασχολούμενους, ανέργους και εκτός εργατικού δυναμικού, εξηγούν εν μέρει την προαναφερθείσα παρατήρηση.
Επί παραδείγματι, κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, τα άτομα που ήταν ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας άνω των 3 μηνών έπαυαν να ανήκουν στην απασχόληση και ταξινομούνταν στον μη ενεργό πληθυσμό. Αντιστρόφως, κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων, τα άτομα που είχαν μεταπηδήσει στον μη ενεργό πληθυσμό λόγω των lockdown αναζητούσαν εκ νέου εργασία και ως εκ τούτου επέστρεφαν στον ενεργό πληθυσμό.
Η έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν τα μεγέθη που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, αυξάνει την αβεβαιότητα για το τελικό μέγεθος του ποσοστού ανεργίας το 2021. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 (ΜΠΔΣ 2022-2025) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), ο λόγος των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα το 2021 προβλέπεται να παραμείνει κατά μέσο όρο σταθερός στα επίπεδα του 2020. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το περιοδικό Focus Economics (μέση εκτίμη-ση αγοράς) εκτιμούν οριακή αύξηση.
Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο του σημειώματος της Eurobank Research, εδώ.


Latest News
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα