Καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται κατά της COVID-19, οι χώροι εργασίας που είναι γραφεία, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις πόρτες τους σε υπαλλήλους που πέρασαν ενάμιση χρόνο εργαζόμενοι από το σπίτι, μέσω τηλεργασίας. Αλλά μια νέα έρευνα της Glassdoor που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, δείχνει ότι, παρά την ανυπομονησία των εργαζομένων να επιστρέψουν στο γραφείο τους, πολλοί από αυτούς έχουν επίσης διαρκείς ανησυχίες για την υγεία τους.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ερωτήματα που εξακολουθούν να έχουν οι συμμετέχοντας στην έρευνα και ότι ο ενθουσιασμός για να ξαναδούν τους συναδέλφους τους έρχεται σε σύγκρουση με τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας της υγείας τους», δήλωσε στην Yahoo Finance η διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας της Glassdoor’s, Άλισον Σάλιβαν.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.042 ενήλικες εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 278 εργάζονταν από το σπίτι με πλήρη απασχόληση λόγω της πανδημίας της COVID-19. Από αυτούς που εργάζονταν από το σπίτι, το 96% σχεδίαζε να επιστρέψει στο γραφείο με μερική πληρότητα όμως, ενώ το 66% δήλωσε πως ήταν πρόθυμο να επιστρέψει.
Επιπλέον, το 89% των εργαζομένων ανησυχεί για την επιστροφή στο γραφείο λόγω της παραλλαγής Δέλτα της COVID-19, η οποία σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μολύνει ακόμα και εμβολιασμένους. Από τους 278 εργαζόμενους που εργάζονταν από το σπίτι, το 35% φοβόταν ότι θα προσβληθεί από την COVID-19 εάν επιστρέψει στη δουλειά.
Η έρευνα αντανακλούσε επίσης την αμφιθυμία σχετικά με την εργασία από το σπίτι, σημειώνοντας αρκετά μειονεκτήματα στην εξ αποστάσεως απασχόληση. Το 30 % των εργαζομένων που εργάζονταν από το σπίτι πιστεύει ότι η μόνιμη εξ αποστάσεως εργασία θα έβλαπτε τις πιθανότητες προαγωγής τους. Ενώ, το 27% των εργαζομένων αισθάνονταν λιγότερο συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους τους και το 26% αισθάνονταν λιγότερο δεμένοι με την κουλτούρα της εταιρείας. Και σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων αισθανόταν ότι η εργασία από το σπίτι, καθιστά πιο πιθανή την παραίτησή τους.
Τι πρέπει να προσέξουν οι επικεφαλής των εταιρειών
Η Άλισον Σάλιβαν της Glassdoor προτείνει στους εργοδότες να δείχνουν κατανόηση καθώς οι εργαζόμενοι αρχίζουν να προσαρμόζονται με την επιστροφή τους στον χώρο της επιχείρησής τους και ζητά από αυτούς να συζητούν μαζί τους για αυτές τις ανησυχίες τους.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε τις σχέσεις και τις συνομιλίες να φεύγουν από το πεδίο της οθόνης ενός υπολογιστή και να επιστρέφουν στην πραγματικότητα. Αλλά οι άνθρωποι θέλουν επίσης να είναι ασφαλείς», σημείωσε.
Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ακριβώς γιατί θέλουν τους υπαλλήλους τους πίσω στο γραφείο – για παράδειγμα, το να θέλουν να βλέπουν τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να μην είναι και ο καλύτερος λόγος για να φέρουν τους εργαζομένους πίσω.
«Οι παλιοί τρόποι με τους οποίους κάναμε διάφορα πράγματα δεν ήταν απαραίτητα και οι πιο αποδοτικοί για τις επιχειρήσεις. Ενθαρρύνω πραγματικά τους επικεφαλής των εταιρειών να αναρωτηθούν διεξοδικά γιατί θέλουν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι πίσω και να έχουν υπόψη τους ότι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει δραματικά », δήλωσε η Σάλιβαν.
Αυτή η μετασχηματισμένη αγορά εργασίας μπορεί να ωφελήσει και τους εργοδότες. Τώρα έχουν την ευκαιρία να προσλάβουν το καλύτερο άτομο για τη δουλειά τους ανεξάρτητα από την τοποθεσία, λόγω του νέου εικονικού εργασιακού περιβάλλοντος και της δυνατότητας για τηλεργασία.
«Οι εργοδότες που απαιτούν επιστροφή των ανθρώπων πίσω στο γραφείο διατρέχουν τον κίνδυνο της φθοράς και, στη συνέχεια, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν για το καλύτερο», κατέληξε.
Latest News
Η αξιοποίηση της AI φέρνει αύξηση εσόδων στις ΜμΕ - Έρευνα της Salesforce
Το 75% των ΜμΕ αξιοποιεί λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έδειξε έρευνα της Salesforce ενώ το 91% των ΜμΕ που ήδη χρησιμοποιούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης καταγράφει σημαντική αύξηση εσόδων
Tesla -Intel και η ανεπάρκεια των δ.σ. - Τα συστατικά για το τέλειο δ.σ.
Η Intel και η Tesla αντιπροσωπεύουν δύο τρόπους με τους οποίους τα δ.σ. αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να εκπροσωπούν τους επενδυτές και να θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, υπσοτηρίζει ο Economist
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες