Ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με εύρος επιδότησης των δαπανών τους από 40% έως και 75% θα έχουν από τον Οκτώβριο περίπου 50.000 νοικοκυριά.
Τότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων από τα φυσικά πρόσωπα.
Το καινούργιο «Εξοικονομώ» έχει προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ και στοχεύει στο ενεργειακό λίφτινγκ πριμοδοτώντας κυρίως τις χαμηλές δαπάνες ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ενέργειας αλλά και τα νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Ιδίως για τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα τα 5.000 και οικογενειακό τα 10.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 75%, ενώ για την κατηγορία αυτή θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό και με τη χορήγηση κρατικής εγγύησης για όσους θέλουν να καλύψουν με τραπεζικό δάνειο το υπόλοιπο μέρος των δαπανών.
Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός παρουσίασαν τα κύρια σημεία του νέου προγράμματος. Ο υπουργός αιτιολόγησε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό της δράσης έναντι της προηγούμενης που ξεπερνούσε τα 900 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και τη μικρότερη σε μέσα επίπεδα ενίσχυση 62% από 76% που ήταν στο τελευταίο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην ανάγκη να χρηματοδοτηθούν πραγματικά όσα νοικοκυριά έχουν ανάγκη την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Με βάση αυτό το σκεπτικό και για την άρση αδικιών που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα η ηγεσία του υπουργείου προχωρά σε σειρά αλλαγών. Οπως την κατάργηση του κριτηρίου της ταχύτητας ως προς την αποδοχή αιτήσεων και την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για ένα μήνα με την ταυτόχρονη εκκίνηση της πλατφόρμας πανελλαδικά.
Βαθμολόγηση
Το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων θα βαθμολογεί και θα κατατάσσει τις προτάσεις με βάση ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Το νέο πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε:
- Κοινωνικές ομάδες
- ΑΜΕΑ
- Μονογονεϊκές οικογένειες
- Μακροχρόνια άνεργους-ες
- Πολύτεκνους
- Νοικοκυριά με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες
- Χαμηλότερη ενεργειακή κλάση
- Υψηλό αριθμό βαθμοημερών θέρμανσης
- Παλαιότερες κατασκευές
- Νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα
Μεγαλύτερη βαρύτητα στη βαθμολόγηση των αιτήσεων κατά 50% έχει το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά 15%, οι βαθμοημέρες θέρμανσης σε ποσοστό 7%, η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%, το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων 5%, η μονογονεϊκή οικογένεια 5%, ο μακροχρόνια άνεργος 5%, ΑΜΕΑ 5% και παλαιότητα κατασκευής 3%.
Επιλέξιμη κατοικία μπορεί να είναι μεμονωμένο διαμέρισμα, μονοκατοικία καθώς και πολυκατοικία, εφόσον:
Υφίσταται νόμιμα και δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικείται.
Εχει καταταχθεί βάσει του A’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (A’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Εχει εκδοθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας
Η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) πολυκατοικίας
Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση).
Δικαίωμα
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης. Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι αντίστοιχες επιδοτήσεις παρουσιάζονται στον πίνακα που δημοσιεύεται στη σελίδα.
Η κατοικία θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια και να ιδιοκατοικείται. Δικαίωμα έχουν επίσης και όσοι νοικιάζουν τα σπίτια τους με χρήση την κύρια κατοικία. Για αυτήν την κατηγορία τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 40% ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια.
Δικαίωμα υπάρχει για μία αίτηση ή περισσότερες από μία αν είναι πολυκατοικία.
Καταργούνται δε, οι ενισχύσεις μόνο για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα