Digital
Και οι ψηφιακές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζονται… Ορισμένες εξ αυτών αναφέρθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στη Βουλή: To myAuto και το Audit–Car αλλά και το myPhoto. Και ας μην ξεχνάμε και το εμβληματικό myHealth.
Πρόσωπα
Η πρώην επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μαρία Δαμανάκη και η νομικός – έμπειρη και μάχιμη της επιχειρηματικής δικηγορίας Κατερίνα Καρατζά είναι δύο νέα μέλη στο Δ.Σ της εισηγμένης ξενοδοχειακής εταιρείας Λάμψα (συμφερόντων των αδελφών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη). Στο ίδιο Δ.Σ συμμετέχουν εκπροσωπώντας η κάθε μια τον πατέρα της, η Χλόη Μαρία Λασκαρίδη του Θανάση και η Σουζάνα Λασκαρίδη-Ντουλάκη του Πάνου. Και να μην ξεχάσουμε και τον πρέσβη – για την ακρίβεια , τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον Τόμας Μίλλερ. Ο τελευταίος, σήμερα είναι Πρόεδρος/CEO του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού “International Executive Service Corps (IESC)” για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.
——————————-
Οι Αναβαλλόμενες
Ανάσα αλλά και άνεση κινήσεων παρέχει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αλλαγή του νόμου Χαρδούβελη για την αναβαλλόμενη φορολογία, απομακρύνοντας σε βάθος 20ετίας τον κίνδυνο μιας υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το κράτος, σε περίπτωση που έχουν ζημιές. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις αποτελούν άνω του 50% των εποπτικών κεφαλαίων τους.
——————————-
Ρουμανία
Δεν πρόκειται να επηρεάσει το τελικό συμφωνημένο και ανακοινωμένο τίμημα στο deal της Ρουμανίας όπως κατηγορηματικά δηλώνεται από την πλευρά του ΟΤΕ (απάντηση σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς). «Η πώληση στον ΟΤΕ του ποσοστού 30% που κατέχει η TKR στην TKRM δεν θα έχει αντίκτυπο στο τίμημα που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, για την πώληση στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR. Το πόσο της πώλησης του 30% θα προστεθεί στις καταστάσεις της TKR και θα χρησιμοποιηθεί για τις συνήθεις δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, η απόκτηση αυτού του ποσοστού από τον ΟΤΕ δεν θα έχει καμία ουσιώδη επίπτωση στην οικονομική θέση του. Το καθαρό ποσό που θα λάβει ο ΟΤΕ από την εν λόγω συναλλαγή, μετά το κόστος απόκτησης του 30% της TKRM, τα έξοδα συναλλαγής και τις απαιτούμενες προσαρμογές, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ με τη μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί».
Η TKRΜ είναι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, θυγατρική της TKR.
——————————-
Ταμείο Ανάκαμψης
Η Βουλή είπε το «Καλό Καλοκαίρι» αλλά πρόλαβε και να προχωρήσει στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους». Εισηγητές από την πλευρά των κομμάτων της ΝΔ ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος και από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης.
Σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου που είχαν στη διάθεση τους οι βουλευτές περιλαμβάνει αφενός το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο της Σύμβασης ( η σύμβαση υπεγράφη στην Αθήνα, στις 20 Ιουλίου 2021 και στις Βρυξέλλες, στις 23 Ιουλίου 2021) και αφετέρου την ελληνική μετάφραση του. Με άλλα λόγια, χιλιάδες επί χιλιάδων σελίδων αν χρειαζόταν να εκτυπωθεί το αρχείο… Ευτυχώς, δεν χρειάζεται. Το ηλεκτρονικό αρχείο κάνει τη δουλειά!
195
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο θύμισε το που έβαλε την υπογραφή του ο Βασιλεύς Όθων λίγα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία της χώρας. Μάλιστα, διάβασε γι΄ αυτό ένα απόσπασμα από ένα παλιό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως: «Όλα τα ακίνητα κτήματα ιδιωτών, δήμων, φιλανθρωπικών καταστημάτων, εκκλησιών, μοναστηρίων και σωματείων, εξαιρουμένων όλων των εθνικών, και αυτών των υπό μίσθωση όντων, θέλουν εγγραφή εις επίτηδες βιβλία, λεγόμενα κτηματολόγια».
Ένα απόσπασμα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, το 1836 με την υπογραφή: Όθων, Βασιλεύς της Ελλάδος.
Η σκυτάλη στον Κυριάκο Πιερρακάκη: «Είναι η πρώτη καταγραφή. 195 χρόνια μετά, ακόμα μιλάμε για το Κτηματολόγιο. Άρα πρόκειται για κάτι το οποίο είναι ανάγκη πλέον να ολοκληρωθεί. Η ανάγκη για την οργάνωση του Κτηματολογίου στη χώρα διατυπώθηκε πρώτη φορά τότε. Βρισκόμαστε με τη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία παρουσιάζουμε σήμερα κατά την κρίση μας στην αρχή του τέλους αυτής της εκκρεμότητας. Και είναι πράγματι μεγάλη εκκρεμότητα. Για παράδειγμα, εάν πάρει κανείς τον νόμο του 1995 – τον 2308 – έχει τροποποιηθεί περίπου σαράντα φορές – δύο φορές περίπου τον χρόνο.
Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και, για να είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε πώς θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, είναι αυτονόητο πως κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά ως χώρα. Κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Και όταν πρέπει να κάνει κανείς αλλαγές, οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να είναι μόνο στον τρόπο. Πρέπει να είναι και στην φιλοσοφία, πρέπει να είναι και στον μηχανισμό – δηλαδή μέσω του οποίου έρχεσαι να παρέμβεις μέσα στα πράγματα»
———————–
ΕΣΠΑ
Η 66χρονη οικονομολόγος Elisa Ferreira – επι σειρά ετών βουλευτής και ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας αλλά και υποδιοικητής για μια τριετία (2016-2019) της Τράπεζας της Πορτογαλίας- από τη θέση της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άγγελος χαρμόσυνης είδησης με πολλαπλούς συμβολισμούς. «Είναι χαρά μου να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρωί τη Συμφωνία Ελληνικής Εταιρικής Σχέσης. Και (η Ελλάδα) είναι το πρώτο κράτος μέλος με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27».
Η Ελλάδα ξανά στο βάθρο των νικητών. Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα κερδίζει και το στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ. Και τα δύο αυτά μαζί – πάντα στο πεδίο των συμβολισμών- αλλάζουν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στα ενωσιακά πράγματα. Από «αποπαίδι» καταφέρνει να καλύψει τη διαφορά δεκαετιών και να γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος με προοπτική και μέλλον.
Τι σημαίνει, όμως, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου ΕΣΠΑ 20121 – 2027; Ας ξεκινήσουμε από την αρχά. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα κράτους μέλους που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, είναι ύψους 26,1 δισ. που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσουν τα 33 – 34 δισ. ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό έρθουν και προσμετρηθούν και τα 57 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (επιχορηγήσεις, δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια), διαμορφώνουν ένα πακέτο 90 δισ. που θα μπορούσαν να αλλάξουν την Ελλάδα. Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη πρόσκληση! Πρόκληση για όλους – κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις, τράπεζες, επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα.
Αλλά, η σκυτάλη περνάει και πάλι στην Επίτροπο: «(…)Εμείς πιστεύουμε ότι το ελληνικό Πρόγραμμα είναι απολύτως επαρκές και ικανό να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτών των παραδοσιακών εργαλείων. Μιας και αναφέρομαι σε αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω, αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρωθυπουργέ, μερικά στοιχεία αυτής της πρότασης που νομίζω ότι αξίζει να εξετάσετε και να αξιολογήσετε. Ένα από αυτά είναι οι πολύ σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Όχι ότι δεν το είχατε κάνει προηγουμένως. Αλλά πλέον υπάρχει μια ενισχυμένη ατζέντα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την προσπάθειά σας να υλοποιήσετε τους κλιματικούς στόχους ως το 2028, με ό,τι προσπάθεια αυτό συνεπάγεται, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Το άλλο στοιχείο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το γεγονός ότι βλέπουμε στο σχέδιο ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στα μοντέλα διακυβέρνησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σε ζητήματα όπως η διαχείριση αποβλήτων και η διαχείριση των υδάτων. Επίσης στην οργάνωση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας καθώς και στις δομές των οργανισμών που διαχειρίζονται τα προγράμματα αυτά καθώς και στην ποιότητα της διοίκησης και στις δυνατότητες των δικαιούχων. (…)Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε και την διαχειριστική επάρκεια των εμπλεκόμενων οργανισμών. Αυτό συνδέεται απολύτως με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ έχει το δικό του ρόλο και στην εσωτερική διαχείριση αυτής της σημαντικής χρηματοδότησης. Και, φυσικά, όλα αυτά επιταχύνουν την ατζέντα της περιφερειακής συνοχής. Αυτή είναι η ουσία, στο γιατί το κάνουμε αυτό διαχειριζόμενοι αυτά τα κεφάλαια.
Συμπερασματικά, μια χώρα στην οποία υπάρχει ισορροπία μεταξύ των περιφερειών, έχει μεγαλύτερη δύναμη στην οικονομία και δυναμισμό στις περιοχές που έχουν περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες».
Το gov.gr
Το gov.gr. δεν θα υπήρχε περιμέναμε το …τέλειο gov.gr. Το είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Και φαίνεται πως το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Όπως είπε ο ίδιος αν περιμέναμε «όλες τις διαδικασίες και δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία να το οικοδομούμε υπηρεσία – υπηρεσία, να συγκεντρώσουμε τις πρώτες 501 που προϋπήρχαν να πάμε από τις 501 στις 1200 και να οικοδομούμε διαρκώς κάτι καινούργιο.
Η λογική του “όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο”, είναι μία λογική η οποία έχει αποδειχθεί – όχι από εμάς, από τη ζωή – όχι επιτυχημένη και έχει κριθεί στο ελληνικό Κτηματολόγιο ως αναποτελεσματική. Στη περίπτωση του Κτηματολογίου, δε, ο εγκλωβισμός στη πρακτική της μικρής εκκρεμότητας που μπλοκάρει συνολικά τη τελειοποίηση του έργου αδίκησε κάθε δυνατότητα προόδου».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»