
Μόνιμο η προσωρινό χαρακτήρα θα έχει η άνοδος των τιμών; Στο καίριο αυτό ερώτημα η Fed, ως γνωστόν, υιοθετεί – προς το παρόν –τη δεύτερη άποψη, με την οποία συντάσσονται και οι αγορές.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί δηλαδή το φαινόμενο απότοκο του πανδημικού σοκ και εκτιμά ότι σταδιακά η ισορροπία θα αποκατασταθεί. Επάνω στην παραδοχή αυτή βασίζει τη στρατηγική της, οι συνέπειες της οποίας έχουν ως γνωστόν παγκόσμιο αντίκτυπο.
Αντίστοιχη πρόβλεψη είχε διατυπώσει και τον Δεκέμβριο του 1964, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της 17ετούς περιόδου του Μεγάλου Πληθωρισμού, όπως σκωπτικά σημείωναν πρόσφατα οι Financial Times.
Oι τωρινές της εκτιμήσεις αμφισβητούνται σήμερα από πολλούς για έναν πρόσθετο λόγο. Θεωρούν ότι τα στατιστικά στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς έχουν «προσβληθεί» και αυτά από τον ιό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η αμερικανική στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί δεδομένα που υπολείπονται κατά δύο έτη των αλλαγών που συντελούνται στον πραγματικό κόσμο και οι οποίες επιταχύνθηκαν από την πανδημία.
Θεωρούν ότι τα στατιστικά εργαλεία δεν είναι σε θέση να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις ραγδαίες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό η ερμηνεία των στοιχείων περιπλέκεται, προκαλείται στρέβλωση, καθώς τα επίσημα στατιστικά δεν είναι ακριβή.
Αν και οι αριθμοί υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως για τους φτωχότερους Αμερικανούς, αποφαίνονται οι New York Times.
Eάν ο ισχυρισμός αυτός έχει όντως βάση, τότε η Fed ενδεχομένως να πορεύεται με χαλασμένη πυξίδα και μάλιστα σε αχαρτογράφητα – για την οικονομική επιστήμη – ύδατα. Στο θολό αυτό τοπίο η απόφαση για το πότε θα πατήσει «φρένο» καθίσταται δυσκολότερη.
Η μελλοντική εξέλιξη των τιμών αποτελεί μόνον έναν από τους πολλούς «αγνώστους» στην πολυπαραγοντική εξίσωση που ορίζεται ως η «επόμενη μέρα». Οπως ανέφερε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι νέες καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που συνδέονται με ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων και οι επιπτώσεις τους στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας και αυξημένου κινδύνου.
«Την επαύριο της πανδημίας τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια και ελληνική οικονομία είναι: α) η αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων και της ανεργίας και β) η διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ νοικοκυριών στο εσωτερικό των χωρών. Σημειώνεται ότι οι νέοι, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι με σχετικά χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οι εργαζόμενοι στον ανεπίσημο τομέα της οικονομίας έχουν πληγεί περισσότερο με αποτέλεσμα την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία επιτείνεται και από την άνιση πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
Πρόσθετες προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής θα προκύψουν εξαιτίας του διογκούμενου λόγω πανδημίας ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και η διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και των προκλήσεων που συνεπάγεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση σε πράσινες τεχνολογίες».
Σε ένα περιβάλλον τέτοιων αβεβαιοτήτων, η υπεραισιοδοξία και η καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών δεν έχει θέση. Οι Μαύροι Κύκνοι παραμονεύουν.


Latest News

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες