Η Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου Covid-19 κατά περισσότερο από ένα τέταρτο ενώ η Moderna κατά περισσότερο από το ένα δέκατο στις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας της ΕΕ, την ώρα που η Ευρώπη έχει έντονες ανησυχίες για παρενέργειες από ανταγωνιστικά προϊόντα.
Οι όμιλοι πρόκειται να αποφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος καθώς υπογράφουν νέες συμφωνίες με χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για πιθανές «boost» δόσεις ενόψει της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα.
Η νέα τιμή για το εμβόλιο της της Pfizer φέρεται να ανέρχεται στα 19,50 ευρώ (23,15 δολάρια) έναντι 15,50 ευρώ που ήταν προηγουμένως, σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι τμήματα των συμβολαίων.
Από την άλλη η τιμή του Moderna είναι περίπου 21,50 ευρώ η δόση, τιμή υψηλότερη από τα 19 ευρώ της πρώτης συμφωνίας προμήθειας, χαμηλότερη, όμως, από προηγούμενα συμφωνηθέντα που άγγιζε τα 24 ευρώ, καθώς η παραγγελία έχει αυξηθεί.
Αξιωματούχος ανέφερε τους FT ότι οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και χρησιμοποίησαν τη «συνήθη φαρμακευτική ρητορική… Τα εμβόλια λειτουργούν και έτσι αύξησαν την «αξία».
Ένας αξιωματούχος είπε ότι το προσωπικό που εργαζόταν στη Moderna ήταν ιδιαίτερα «παράλογο και αλαζονικό» στις σχέσεις τους με την επιτροπή, υπογραμμίζοντας την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας σε κυβερνητικές υποθέσεις.
Η Moderna, της οποίας το εμβόλιο Covid είναι το πρώτο εμπορικά εγκεκριμένο προϊόν της, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις λεπτομέρειες της τιμολόγησής της στην ΕΕ, αλλά επεσήμανε σε προηγούμενες αποκαλύψεις ότι συμφωνίες μικρότερου όγκου θα εκτελούνταν σε υψηλότερες τιμές. Επανέλαβε ότι στοχεύει στην παροχή αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων σε «όλους τους πληθυσμούς».
Οι Βρυξέλλες έγιναν δέκτες κριτικής των κρατών μελών με επικεφαλής την Αυστρία που κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «άδικη» διανομή εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να μην έχουν προμήθεια.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για να εξασφαλίσουν αποδεδειγμένες προμήθειες από ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής.
Latest News
Economist: Θα καταφέρει η Lego να παραμείνει η πιο «κουλ» εταιρεία παιχνιδιών;
Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις της Lego, σύμφωνα με τον Economist: να συνεχίσει με τον ίδιο επιτυχημένο ρυθμό και να γίνει πιο πράσινη
Η οικονομία πολέμου επιβραδύνει το εμπόριο με την Κίνα
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον σιδηρόδρομο είναι ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η Ρωσία
Η Διώρυγα του Παναμά νέο γεωπολιτικό, οικονομικό κι εμπορικό μέτωπο
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει να πέσει η Διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια», αναφερόμενος στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας
Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος της Γαλλίας
Τριπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία, αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ευρώ την τελευταία 10ετία και έφθασε το 113,7% του ΑΕΠ
Κοντά στα 4 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει στην Apple νέο κύκλο αύξησης των πωλήσεων για συσκευές iPhone
Η Gen Z διψάει για Guinness - Ξεμένει από αποθέματα η ιρλανδική μπίρα;
Είναι πραγματικές οι ανησυχίες για την εξάντληση της Guinness στη Βρετανία ή αποτελούν ένα κόλπο μάρκετινγκ;
Οι Βρετανοί ξοδεύουν περισσότερα αυτά τα Χριστουγεννα
Τα πολυκαταστήματα στη Βρετανία σημειώνουν αύξηση των πωλήσεων κατά σχεδόν 7%, ενώ η Visa αναφέρει ότι οι διαδικτυακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%
Γιατί αλλάζει μάρκα παγωτού o Βασιλιάς Κάρολος ;
Εντάλματα σε περισσότερες απο 300 εταιρείες χορήγησε ο Βρετανός βασιλιάς, συνεχίζοντας την παράδοση των προμηθευτών του βασιλικού οίκου
ΕΚΤ: Έρχονται πρόστιμα για τις «απείθαρχες» τράπεζες- Τι σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ από το 2014 έχει ανακοινώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 5.000 εποπτικά μέτρα ετησίως
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας» στην ΕΕ. Ωστόσο δεν χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, σημειώνει η DW