
Έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) το μορατόριουμ της αμερικανικής κυβέρνησης στις εξώσεις, που εφαρμοζόταν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Αμερικανοί να κινδυνεύουν πια να βρεθούν στον δρόμο.
Η λήξη του χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Πέμπτη απηύθυνε μια ύστατη έκκληση στο Κογκρέσο να παρατείνει την απαγόρευση των εξώσεων, επικαλούμενος την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα. Την Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 100.000 μέσα σε 24 ώρες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.
Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο χωρίς να εξετάσει το θέμα της προστασίας των ενοικιαστών, αφού Ρεπουμπλικανός βουλευτής μπλόκαρε το αίτημα για την παράτασή της έως τις 18 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο σώμα είπαν ότι δεν είχαν επαρκή στήριξη για να θέσουν την πρόταση σε επίσημη ψηφοφορία.
Όχι μονομερείς ενέργειες ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος
Η αμερικανική Γερουσία συνεδρίασε εκτάκτως χθες αλλά δεν ασχολήθηκε με την απαγόρευση στις εξώσεις. Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρούσε μονομερώς σε παράταση της προστασίας των ενοικιαστών, εξηγώντας ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.
Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την πληρωμή του ενοικίου τους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Άσπεν και του Προγράμματος Προστασίας από τις Εξώσεις εξαιτίας της COVID-19. Συνολικά οφείλονται πάνω από 20 δισεκ. δολάρια σε ιδιοκτήτες.
Οργανώσεις ιδιοκτητών αντιτάχθηκαν στο μορατόριουμ καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να μείνουν συνεπείς στις πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρων και ασφαλιστικών πληρωμών που αφορούσαν τα ακίνητά τους χωρίς έσοδα από ενοίκια.
Το μορατόριουμ στις εξώσεις τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων από τον Μάρτιο του 2020. Η απαγόρευση από τα αμερικανικά Κέντρα για το Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC) τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2020 για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της COVID-19, στην περίπτωση που κατακλύζονταν τα καταφύγια από άστεγους ή αν κάποιοι αποφάσιζαν να φιλοξενήσουν συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους.
Η ισχύς του μέτρου ανανεώθηκε πολλές φορές, με την τελευταία παράταση να εκπνέει χθες τα μεσάνυχτα. Τα CDC ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι δεν θα εξέδιδαν περαιτέρω παρατάσεις. Εκπρόσωπος των CDC επιβεβαίωσε ότι έληξε το μορατόριουμ στις εξώσεις, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.


Latest News

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια