![BIS – Απαιτείται άμεσα στενότερη εποπτεία των Big Tech](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/BIS.jpeg)
Προειδοποίηση προς τις κεντρικές τράπεζες και τις διεθνείς εποπτικές αρχές για την ανάγκη να ενισχύσουν την εποπτεία των κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών, δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής τους, εξέδωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
«Η είσοδος των Big Techs στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οδηγεί σε νέες προκλήσεις αναφορικά με την συγκέντρωση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς και την διαχείριση στοιχείων» ανέφερε η BIS σε σημερινή έκθεση της. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε ένα διάστημα που ολοένα μεγαλύτερος αριθμός εθνικών εποπτικών αρχών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το μέγεθος των πληροφοριών και στοιχείων που έχουν φτάσει να ελέγχουν εταιρείες-κολοσσοί όπως η Facebook, η Google, η Amazon και η Alibaba, φτάνοντας στο σημείο να μπορούν να επανακαθορίσουν ή και να αποσταθεροποιήσουν τα τραπεζικά συστήματα.
Εξάλλου, οι τεχνολογικές εταιρείες και οι ανερχόμενες fintechs απλώνουν συνεχώς τα… δίχτυα τους σε νέους κλάδους και υπηρεσίες, φτάνοντας στο σημείο να διαχειρίζονται οικονομικές συναλλαγές, να προσφέρουν δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, ακόμη και να προσφέρουν ασφαλιστικά πακέτα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οποιοσδήποτε αντίκτυπος προκύπτει για την ακεραιότητα του νομισματικού συστήματος από τις πλατφόρμες και τον αναδυόμενο ρόλο τους, οφείλει να είναι βασική πηγή ανησυχίας για κάθε κεντρική τράπεζα.
Εξάλλου, και η ενίσχυση των stablecoins μπορεί να εξελιχτεί σε «game changer» για τα νομισματικά συστήματα επισημαίνει η έκθεση.
«Οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές θα πρέπει να επενδύσουν άμεσα στην ενίσχυση της παρακολούθησης (των δραστηριοτήτων των Big Techs) και με τον τρόπο αυτό να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, όταν είναι απαραίτητο» καταλήγει η έκθεση επισημαίνοντας πως το τρέχον σύστημα πιθανότατα δεν έχει επαρκή απάντηση στις κινήσεις των τεχνολογικών κολοσσών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.