
Στη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι (ΑΔΜΗΕ) θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος.
Όπως έγραψε και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το σύστημα ηλεκτρισμού έχει μπει σε πρωτόγνωρη δοκιμασία με τις ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα και την υψηλή ζήτηση να δοκιμάζουν τις αντοχές της ηλεκτροπαραγωγής αλλά κυρίως των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου διανομής.
Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός πως και για σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του συστήματος. Συμμετέχουν οι Μάνος Μανουσάκης του Διαχειριστή, ο Αθανάσιος Δαγούμας της ΡΑΕ, ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και υψηλόβαθμα στελέχη των ιδιωτικών ομίλων ηλεκτροπαραγωγής Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison.
Οι βλάβες στο δίκτυο
Η ανησυχία των παραγόντων της αγοράς εστιάζεται επίσης και στην παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα αλλά και στο ενδεχόμενο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών από όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς και δίκτυο διανομής. Οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν «σοκ» στα καλώδια και τους μετασχηματιστές με αποτέλεσμα την αυτόματη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας. Επιπλέον το σύστημα μεταφοράς και διανομής είναι πεπαλαιωμένα με αποτέλεσμα η παραμικρή καταπόνηση τους να προκαλεί βλάβες. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες καύσωνα που θα διαρκέσει για 10 ημέρες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προηγούμενες μέρες της εβδομάδας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε επιφυλακή το τεχνικό προσωπικό όπως και υπεργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται ώστε να αντιμετωπίζουν το ταχύτερο δυνατόν ενδεχόμενες βλάβες.
Συστάσεις για περιορισμό κατανάλωσης
Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι «οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες».
Το υπουργείο μάλιστα συνιστά στους καταναλωτές κατά τις ώρες αιχμής ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:
· Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
· Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
· Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ