
Με πιστοποιητικό φερεγγυότητας από την ΕΚΤ, μετά τις καλές επιδόσεις τους στα πανευρωπαϊκά stress tests, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο εξυγίανσης των ισολογισμών τους και την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς ξεκινούν οι πρώτες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΚΤ για την τροποποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη κερδοφορία, δημιουργούν επιπρόσθετες ευελιξίες στις διοικήσεις τους για την υλοποίηση των σχεδίων επιστροφής σε πλήρη κανονικότητα.
Όλοι οι συστημικοί όμιλοι στα τεστ αντοχής κράτησαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα όρια που ορίζει ο επόπτης, ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο επενδύσιμο τον εγχώριο κλάδο και βελτιώνει την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές, καθώς καταδεικνύει τη μείωση του ρίσκου που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, ανοίγει κατά τα φαινόμενα ο δρόμος για τη μείωση του ελάχιστου δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) που ορίζει για κάθε τράπεζα ξεχωριστά ο επόπτης. Με δεδομένο ότι η απομείωση κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να μειώσει τους σχετικούς δείκτες για εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα το επόμενο διάστημα.
Αύξηση μαξιλαριών
Σε μία τέτοια περίπτωση, αυξάνονται τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια είτε για την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία, σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω της έναρξης του Ταμείου Ανάκαμψης, ή/και για την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
Η προώθηση σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλων συναλλαγών για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διευκολύνεται και από τη συμφωνία με την ΕΚΤ, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του νόμου για την αναβαλλόμενη κερδοφορία.
Μέχρι σήμερα, ακόμη και αν μία τράπεζα διέθετε υψηλούς δείκτες ιδίων κεφαλαίων, που επέτρεπαν να κάνει χρήση μέρους του μαξιλαριού της για το καθάρισμα των κόκκινων δανείων, αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο.
Ο λόγος είναι ότι αν μία χρήση είναι ζημιογόνος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η τράπεζα υποχρεούται να εκδώσει μετοχές υπέρ του ελληνικού δημοσίου, σε βάρος των ιδιωτών μετόχων της. Έτσι, ήταν ασύμφορη αυτή η επιλογή.
Νέες ευελιξίες
Πλέον, με τις αλλαγές που θα ψηφιστούν, οι ετήσιες ζημιές δε θα οδηγούν σε ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία και σε αύξηση κεφαλαίου, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους στο μέλλον για την αναγκαία απόσβεση, εντός μίας προκαθορισμένης 20ετούς περιόδου.
Ως εκ τούτου, με την τροποποίηση που θα γίνει, είναι δυνατή τόσο η εμπροσθοβαρής ανάληψη ζημιών για όλες τις προγραμματισμένες συναλλαγές αποαναγνώρισης επισφαλειών, στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ», όσο και η κατανομή των σχετικών προβλέψεων σε περισσότερες χρονιές.
Με την εφάπαξ εγγραφή του κόστους αποαναγνώρισης επισφαλειών, μπορούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρηγορότερα οι εναπομένουσες κινήσεις εξυγίανσης, χωρίς να επηρεάζονται τα αποτελέσματα των μελλοντικών χρήσεων κατά τις οποίες ολοκληρώνονται οι τιτλοποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία.
Τέλος, πολύ σημαντικό για τις τράπεζες, είναι ότι μετά τις καλές επιδόσεις τους στα stress tests, ενισχύονται οι προοπτικές για την επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.
Το γεγονός αυτό μεταξύ άλλων θα διευκολύνει το πρόγραμμα εκδόσεων ομολογιακών τίτλων των επόμενων 2 – 3 ετών που θα εφαρμοστεί για την κάλυψη της ελάχιστης απαίτησης των συνολικών ιδίων κεφαλαίων (MREL), από την οποία απέχουν ακόμη αρκετά οι ελληνικές τράπεζες.
Έτσι, θα μειωθεί και το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια κάθε ομίλου. Και φυσικά θα υποχωρήσει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού δημοσίου και τραπεζών.


Latest News

Στα 28 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Dimand - Τα ορόσημα του 2024 και το πλάνο του 2025
Από τον Πύργο Πειραιά και το Skyline, στις νέες επενδύσεις του 2025 - Τα 13 επενδυτικά έργα

Νέα δωρεά της HELLENiQ ENERGY στην ΕΛ.ΑΣ - Στο επίκεντρο, Θριάσιο και Δυτική Θεσσαλονίκη
Στόχος, ο εξοπλισμός της Αστυνομίας με σύγχρονα μέσα για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες

Στα 5,75 δισ. ευρώ οι επενδύσεις του Ομίλου ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
Το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε ο πρόεδρος Γιώργος Στάσσης - Το όραμα για πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αστάθειας» - Τι είπε ο Καφούνης για τος δασμούς
Ο προστατευτισμός εμποδίζει την ανάπτυξη και εμπορίου και υπονομεύει την ευημερία των κρατών - Αναλυτικά η δήλωση του κου Καφούνη

Από ρεκόρ σε ρεκόρ - Πάνω από 20 δισ. ευρώ κεφάλαια «έπεσαν» στην Ελλάδα το 2024
Αμείωτο και αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι αποκάλυψε η ετήσια μελέτη της PwC

Τριετής κλαδική σύμβαση με αυξήσεις κοντά στο 12% στις τράπεζες
Τι περιλαμβάνει η νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων - Μισός μισθός ετήσιο μπόνους για όλους τους υπαλλήλους όταν η τράπεζα μοιράζει μέρισμα

Πώς η Δυτική Μακεδονία θα γίνει Μπιλμπάο - Το σχέδιο Στάσση για επενδύσεις έως 12 δισ.
Ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, παρουσίασε από τον ΑΗΣ Καρδιάς σε ειδική εκδήλωση το σχέδιο της εταιρείας για να μετατραπεί η περιοχή σε πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Έτοιμη για λειτουργία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου
Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι αναφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας

SOS για τις ελληνικές εξαγωγές εκπέμπει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά
Το ελληνικό εμπόριο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μείωση της εξαγωγικής του δραστηριότητας.

Νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες από την Deutsche Bank
Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες το 2024 - Οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν τα εχέγγυα για ισχυρή μελλοντική κερδοφορία