Οι αποκρατικοποιήσεις στο ενεργειακό τομέα ανάβουν και πάλι φωτιά – ΔΕΗ και ΤΑΙΠΕΔ (από κοινού με το Υπερταμείο) έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και αναμένουν να δουν το επενδυτικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται στη πράξη. Το 49 % της θυγατρικής της ΔΕΗ, της ΔΕΔΔΗΕ διεκδικείται από funds (με ή χωρίς προηγούμενη παρουσία στην Ελλάδα), ενώ το 100 % της ΔΕΠΑ Υποδομών «παίζεται» στο τελευταίο χτύπημα ανάμεσα σε Ιταλούς και Τσέχους. Τα περιουσιακά της Λάρκο πάντα ήταν ένα αίνιγμα, αν και δεν συγκρίνεται με τίποτα με το σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες που παρουσιάζει η κατάσταση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα σενάρια για την τύχη της τελευταίας παίρνουν και δίνουν. Κατά τα άλλα, ραντεβού τον Σεπτέμβρη όπως έλεγαν και οι παλιές διαφημίσεις των κινηματογράφων
—————————————————
Η Αποκρατικοποίηση
Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Και κάπως έτσι θα κλείσει μια από τις μεγαλύτερες και χρόνιες, εκκρεμότητες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Με αίσιο τρόπο, καθώς ενδιαφέρον, για την περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει. Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα στα ενεργειακά επιμένουν ότι στη τελική ευθεία και λίγο πριν τον τερματισμό στο νήμα το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν το πανταχού παρών και τα πάντα … CVC Capital Partners (ο αποκαλούμενος ενίοτε και εθνικός επενδυτής λόγω του κύματος εξαγορών), το γνωστών δυνατοτήτων και οριζόντων διεθνής επενδυτικός όμιλος KKR από τις ΗΠΑ, το fund First Sentier από το Λουξεμβούργο και το fund Macquarie από τη μακρινή Αυστραλία.
Η Επόμενη: Αν όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο να κλείσει άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητα και συγκεκριμένα αυτή που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της Λάρκο. Οι διαδικασίες για τον σχετικό διαγωνισμό έχουν μπει στην τελική τους ευθεία.
Η Αποχώρηση
Το γεγονός ότι η Iσπανική Repsol αποχώρησε από όλα τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Ούτως ή άλλως, οι Iσπανοί έδειχναν τις τάσεις φυγής τους εδώ και καιρό και παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να μεταπεισθούν, πήραν τη μεγάλη απόφαση. Κι απλώς την ανακοίνωσαν.
Το Πλαίσιο: Η Repsol, μέχρι σήμερα, έχει φύγει από τις μισές χώρες στο εξωτερικό όπου πραγματοποιούσε ή επρόκειτο να πραγματοποιήσει ανάλογες εργασίες. Συγκεκριμένα από 14 στις 28.
Η Απορία: Το θέμα τώρα είναι τι θα κάνει η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ. Ήταν ο partner των Ισπανών στα ελληνικά «τους» οικόπεδα…
————————————-
Τα drones
Ίσως και να είναι η πρώτη φορά που μια σχολή που συνδέεται άρρηκτα με ένα κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων να συμμετέχει (με τον δικό της τρόπο) σε ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μάλιστα, η συμμετοχή γίνεται σε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα πρόγραμμα που αφορά τα drones.
Το έμαθα από μια ανάρτηση στο fb: « Με πολύ χαρά και τιμή θα συμμετάσχω ως διδάσκων στο 1o Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για τον Σχεδιασμό, Ανάπτυξη και Κατασκευή ΠΜΣ – Μη Επανδρωμένα Αυτόνομα και Τηλεκατευθυνόμενα Συστήματα στην Ελλάδα, το οποίο γίνεται σε συνεργασία του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και της Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι από τα ελάχιστα στην Ευρώπη και τον Κόσμο ! Ελάτε και εσείς στον μαγικό κόσμο των Drones !».
Ως προς τις λεπτομέρειες, τα δίδακτρα για το Μεταπτυχιακό των drones κοστίζει 3000 ευρώ. Όσοι πιστοί προσέλθετε!
Οι παραγωγές
Στο πλαίσιο της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes» (12/7) έξι επιλεγμένες σε στάδιο ανάπτυξης, ελληνικές ταινίες, παρουσιάστηκαν σε sales agents, διανομείς και προγραμματιστές με στόχο να βρουν ευκαιρίες για διανομή. Ανάμεσα στις επιλογές της δράσης που διοργανώθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συμμετείχαν και δύο έργα («Πίσω από τις Θημωνιές», σκηνοθεσία Ασημίνα Προέδρου, παραγωγή Argonauts Productions & «Χειμώνας με τη Βαλμίρα», σκηνοθεσία Μαρία Δρούζα, παραγωγή Steficon) που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα cash rebate και υλοποιούνται με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.
Η Εμπλοκή
Ποια είναι η έκπληξη που λέγεται ότι ετοιμάζει η τουρκική πλευρά στην περίπτωση της Κύπρου; Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν σε Αθήνα και Λευκωσία, προωθείται στο παρασκήνιο από την Άγκυρα η λύση της αναγνώρισης του καθεστώτος που απολαμβάνει η ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή και για τα Κατεχόμενα. Η κίνηση θα επιχειρηθεί να γίνει πριν από την επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Στήριξη: Για το σκοπό αυτό η Τουρκία κάνει λόμπινγκ μεταξύ φίλιων δυνάμεων, για να υποστηριχθεί η πρόταση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, από τον οποίο και θα γίνει η αναγνώριση του συγκεκριμένου status. Αν γίνει…
Η Απάντηση: Εννοείται ότι η ελληνο-κυπριακή πλευρά οργανώνει τη δική της αντίδραση. Μέσω και των τριμερών συνεννοήσεων, όπως αυτή με την Ιορδανία, προχθές στην Αθήνα, όπου το θέμα συζητήθηκε.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Για τις 6 Αυγούστου ορίσθηκε η καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων που πουλάει η Τράπεζα Πειραιώς. Το συνολικό του ύψος υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Ξεκίνησε η «παρέλαση» των υποψηφίων για το μάνατζμεντ των δυο 5αστερων ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του mega-project του Ελληνικού. Αρκετές από τις διεθνείς φίρμες που ακούγονται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν έχουν άλλη παρουσία στην Ελλάδα.
Οι Διεκδικητές: Σημειώστε, για παράδειγμα, τις περιπτώσεις της Mandarin, που θέλει να έρθει στη χώρα μας κι αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα ή της Marriot, που ήταν στο παρελθόν και θέλει να επιστρέψει. Επίσης, για ένα από τα δυο ξενοδοχεία ενδιαφέρεται και η Accor.
ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε στην περίπτωση της Golden Line στο Μετρό της Ντόχα τα νέα αφεντικά της Ελλάκτωρ. Το πρόστιμο των 31,5 εκατ. ευρώ είναι χτύπημα και δεν ξεπερνιέται εύκολα. Η υπόθεση έχει και …ουρά. Τελικά, «χρυσή» τη λένε τη γραμμή, «χρυσή» θα την πληρώσουν!
Latest News
Στους δρόμους η Νέα Δημοκρατία, τα 3 δισ. της «ασπίδας», η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, τα σχέδια Ξιφαρά, ποιον ξεχωρίζει η JP Morgan, η επέκταση της Dimand
Μήνυμα Μητσοτάκη
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά